Dolar 32,5531
%0.21
Euro 34,9396
%-0.09
Altın 2.443,410
%0.3
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'ndan İTO kürsüsünde çarpıcı mesajlar!

Kocaoğlu'ndan İTO kürsüsünde çarpıcı mesajlar!

İzmir Ticaret Odası meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ekonomi camiasının sıkıntılarına kulak verdi. İTO meclis üyelerinin ekonomi ve kent çerçevesinde birçok sorusuna yanıt veren Başkan Kocaoğlu, önemli mesajların altına imza attı.

  • Ege Postası
  • 24.07.2013 - 20:08
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İTO Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş’ın EXPO mesajlarının damga vurduğu meclis oturumunda, İTO camiasının toplam 19 maddeden oluşan talepleri dosya halinde Başkan Kocaoğlu’na iletildi. Mecliste söz alarak bir konuşma gerçekleştiren Başkan Kocaoğlu, kent için merak edilen birçok soruya da yanıt verdi.

HERKES POLYANNACILIK YAPIYOR”

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, son dönemde ekonomi dünyasında yaşanan dalgalanmalara değinerek, “Ekonominin yükselen ateşi yavaş yavaş düşecek. Dolardaki zıplama bitti ve durum eski haline geri dönüyor. Ekonomide bu ateş bir parça düşütü ancak, siyasette ve sokakta ateş hala yüksek” dedi. Demirtaş konuşmasının devamında, kruvaziyer turizmi alanında yaşanan sıkıntılara da değinerek alınması gereken önlemlerin altını çizdi ve sözlerini İzmir için önemli bir viraj olan EXPO yarışına getirerek şunları kaydetti; “İzmir’de en önemli gündem maddelerimizden birisi yine EXPO. Son olarak 16 Akdeniz ülkesinin ticaret odası başkanına mektup gönderdim ve kentimizin EXPO adaylığına destek istedim. Biz elimizden geleni gösteriyoruz. Ama herkes Polyannacılık yapıyor ve tatlı bir rüya ortamı var. Biz buna katılmıyoruz. Deneyimlerimize göre alarm zilleri çalıyor. Oyalamaya sadece 4 ay kaldı.”

KOCAOĞLU’A TALEPLERİ MADDE MADDE İLETTİ


Demirtaş sözlerinin devamında önemli projeleri sıralayarak, Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu’na seslendi ve şunları söyledi; “Üyelerimiz pek çok konuda sizden mesaj ve açıklama bekliyor. Gıda, inşaat, matbaa ve plastik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz, daha modern ve ihtiyaca cevap veren yeni bir çarşı kurulmasını istiyor. Yenişehir Ticaret Merkezi’nde trafik düzenlemesi hala çözülmedi. Büyükşehir Belediyesi’nin imar yönetmeliğinden doğan sıkıntılar halea her mecliste konuşulmaya devam ediyor. Buca’daki Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin mekansal sorunlarının en kısa zamanda çözülerek genişletilmesinin mutabakatın ı yapmıştık.” Demirtaş, Kocaoğlu’na son bir çağrıda daha bulunarak, “İTOB OSB üzerinde 20 bin kişiye istihdam sağlanacak ve İzmir Bilimpark’ı burada kuruyoruz. Burada ulaşım problemi giderilmiş değil. Bu görev sizin görev alanınızda. Karayolları yapamıyor. Bu konunun çözümü konusunda sizden yardım istiyoruz” diye konuştu. Demirtaş, toplantıya katılan Kocaoğlu’na teşekkürlerini sunarak, tüm sorunları topladığı özel bir dosyayı kendisine ileteceğini de belirtti.


KONUŞMASINA MÜJDEYLE BAŞLADI


Kendisi de bir İTO üyesi olan Başkan Kocaoğlu, “Her ne kadar ekonomi ile uğraşmıyorsam da, burada bazı konularda önemli bilgiler edindim. Bugün hepimiz biliyoruz ki, katılımcılık olmadan, paylaşma olmadan ülkeleri ve kentleri yönetmemiz mümkün değil. Biz de katılımcılığı ön plana çıkartarak, başta İEKK olmak üzere farklı ortamlarda kentin sorunlarını paylaşarak ilerliyoruz. Şimdi de odalarımızdan, belediyelerimizden, sanayicilerimizden, her kesimden kentin tüm dinamiklerinden görüş ve öneri alarak kentimizin 10 yıllık stratejik planlarını hazırlıyoruz. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” diyerek hayata geçirecekleri önemli bir projeyi açıkladı.

ELEŞTRİLERE NET YANIT VERDİ

Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli 4 projesini yeniden hatırlatan ve bilgiler veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bizim en önemli konumuz kent dönüşümü, İzmir’in kıyı starımı projesi, tarihi bölgelerin ayağa kaldırılması ve Büyük Körfez Projesi. Körfezde son aşamaya geldik. Bu proje EXPO’ya da katkı sağlayacak. İzmir’i de ülke lideri yapacak. Kıyı projesi kapsamında Pasaport’tan başlamak üzere ihaleye çıktık. İlk düzenlemeye oradan başlayacağız. Daha sonra Pier, Karataş, Bayraklı, Bostanlı deresinde düzenleme yapacağız. Tüm projeler tamamlandı. Bölüm bölüm ihaleye çıkarak projeyi sonlandıracağız. Diğer yandan, sanayi bölgelerinin fonksiyonunun yitirdiğinin farkındayız. Belli alanlarda yeni yerler yaratmaya çalışıyoruz. Bu alanların büyütülmesi gerekmekte. Pınarbaşı’nda taş ocaklarının terk ettiği bölgeler alınabilirse yeni alanlar oluşturulabilir. Çok sınırlı alanımız var” dedi. Kocaoğlu, sözlerinin devamında Yenişehir’deki trafik sıkıntısının çözülmesi için gerekli adımları da şöyle özetledi; “Gıda Çarşısı’nın köprüsü bitti. TCDD ile çalışmalar sürüyor. Onlar devir teslimi yapınca yol düzenlemesini de biz yapacağız. Gıda çarşısının da oradan çıkma zamanı geldi.”

“EXPOYU KULLANARAK BONUSLAR PEŞİNDE KOŞMAYALIM”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İnciraltı ve EXPO planları ile ilgili sorular hakkıdna bazı eleştirilerde bulunarak, “EXPO için bizim belli bir gücümüz var. Hangi kriterden bakarsanız bakın, bu iş İzmir’in hakkıdır. Havası, güneşi, çevresi, tarihi ve doğal güzellikleri ile bu iş İzmir’in hakkı. Ama çok farklı yöntemlerle çalışmamız gerekiyor. Hep birlikte omuz omuza vermeliyiz. Herkes elinden geldiği kadar, gücünün yettiği kadar çalışma yapmaya devam ediyor. Umarım 4 ay sonra ipi göğüsleriz. Yer konusundaki düşüncelerimi açık ve net şekilde belirtmek durumunda kaldım. Ama bu uyarıları biz masalarda defalarca yaptık. Bir yere bir amaç için yürürken, bonuslar peşinde koşmak, veya amacın bonus olduğu, daha da büyük işlerin peşinde koşmak ve asıl amacı bununla karıştırmamak lazım. Bizim gittiğimiz ziyaretlerde anlattığımız gibi, İnciraltı’nda 690 hektar alanda amacın ne olduğu anlatılabilseydi, bu iş çok daha kolay olacaktı. İnciraltı bu iş için elimizin en güçlü olduğu yer ve konumuz da sağlık. Biz orada 4 bin dönümlük bir sağlık kampüsü düşündük. Bu tüm sağlıkçıların iştahını kabartıyor. Bunu bile anlatamadık. Umarım şimdiden sonra anlatırız. Sadece bizim anlatmamız yetmiyor. Uluslar arası bir yarış ve başka faktörler de söz konusu” ifadelerini kullandı.

“YANLIŞTAN DÖNMEK AYRI BİR ERDEMDİR”

EXPO ile ilgili tartışmalara da değinen Kocaoğlu, “Biz EXPO konusunda ümitli olmak istiyoruz. EXPO’yu yürütürken, başka problemler yaratmamak ve önünü tıkamamak lazım. Siz kalkıp “Lagünün ortasında bilmem ne pavyonu koyacağım” derseniz olmaz. Biz zamanında buna karşı çıktık. Olmayacağını belirttik. Denizin ortasındaki sit alanına pavyon yapacağım diyerek bu işe giremezsiniz. Biz bunu bir türlü anlatamadık. Yetkililer ve etkililer kalacaklar ve “Biz burada hata yaptık” diyerek, bu işin doğrusunu anlatacak. Bunu dedikleri ve planlara da geçirdikleri an tüm dünya bundan etkilenecek. Yanlıştan dönmek bir erdem ve bu cesareti göstermek de ayrı bir erdemdir” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DAYATMA OLMAYACAK”

Başkan Kocaoğlu kentsel dönüşüm ile ilgili sorulara ise, “Biz kentsel dönüşüme girerken,müteahitlerin bu işi yapacağını ve kooperatiflerin de bu işe gireceğini belirttik. Biz ihaleye çıkacağız, bu işi yapan firmalara işi vereceğiz. Biz inşaat yapmayacağız. Bakanlık da inşaat yapmayacak. Dönüşümde iki yasa var. Bir tanesi Çevre Balkanlığı’na yetki ve insiyatif veren, izinleri onların verdiği 6306 sayılı yasa. Bir de belediye yasasının 73’üncü maddesidir. Belediye yasası her bakımdan daha adil. Ama daha zor. Temelinde uzlaşma var. Dayatma yok. Bizim yöntemimiz bu. Şu anda Uzundere’de 3 bin, Bayraklı’da da 8 bin konutun uzlaşması sürüyor. Aktepe-Emrez’de de 12 bin konut var. Biz bunları piyasaya arz edeceğiz . İnşaat sektörü burada zarar görebilir. Fiyatlar düşebilir. Konut arz-talep dengesine de dikkat edilmeli. Yükleniciyi de zarar ettirmeden sihirli bir elle bunu İzmir’in dinamikleri kontrol etmeli. Yani biz. Yoksa bizim bir şeylere karşı olduğumuz yok” diye yanıtladı.

“METRODA 21 METREYİ AŞARSAK ÖNÜMÜZ AÇIK”

Üçyol-Üçkuyular Metro hattında 21 metrelik bölümde sorun yaşadıklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Metroda 21 metrelik bir bölümde kayma var. Burayı aşmaya çalışıyoruz. 7-8 aydır üniversite ile ortak bir proje yapıyoruz. Uygulama ve çalışmalar başladı. Geriye kalan tüm istasyonlarda tüm çalışmalar aynen devam ediyor. Keşif artışı da geldi, artık bir sıkıntı yok. Bu 21 metreyi de aşacağız. 3 tane belediye başkanı buna elini atmadı. Demek ki, benim gibi bir cahile ihtiyaç varmış. Bu alanı geçtiğimiz takdirde, Çeşme’ye kadar önümüz açık. Ben göreve geldiğimde 11 kilometre metro devraldım. Şu anda 96 kilometreyi çalıştırıyorum. Üçkuyular’dan dan sonra Narlıdere’ye gideceğiz. Bu işlerde cesaretle “Hadi girdim, yıktım” deyip altında kalmak var. Yavaş olsun ama sağlam olsun” diye cevapladı.

BAKANLIĞA ÇARPICI ELEŞTİRİ

Başkan Kocaoğlu, kendisine tarım arazilerinin imara açılması talebi ile ilgili yöneltilen bir soruya eleştiri ile cevap vererek, “Tarım arazilerini imara açtırmak istiyorsunuz, Çevre Bakanlığı’na gidiyorsunuz, müracaat ediyorsunuz. Artık nasıl oluyor bilmiyorum ama, onlar bu planı onaylıyor, ruhsatınızı veriyor. Bir şekilde işinizi hallediyor. Bizim bu konuda yetkimiz de artık kalmadı. Tarım arazisini imara açmak için ya da istenen emsalleri vermek için kanunen yetkimiz yok” dedi. Kocaoğlu ayrıca, Harmandalı’da yer alan çöp tesisi ile ilgili şikayetlere de “Çözemediğim tek sorun” diyerek yanıt verdi ve şöyle devam etti; “Çöp düzenli depolanıyor, ama kapasiteyi zaman zaman aşıyor. Biz yer bulamıyoruz. Yer sonunu aştığımız zaman buradaki sıkıntının tamamı bitecek. Biz de başka bir yer istiyoruz. Orayı ben çöplük yapmadım. O teknolojiyi ben bulmadım. Göreve geldiğimden bu yana hep dile getirdim, yapmadığım tek konu, tek proje diye. Gezmediğimiz dağ, gezmediğimiz bayır kalmadı. İzmir’de yer bulmak çok zor ama, o da çözülecek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.