Dolar 32,4463
%0.11
Euro 34,4790
%-0.04
Altın 2.475,650
%-0.3
Bist-100 9.645,00
%-0.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de kritik son  48 saat

İzmir'de kritik son 48 saat

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası arasında yaşanan toplu sözleşme krizinde kritik viraja girildi. İzmir’de hayatı durduracak greve sayılı saatler kala her iki taraftan da yeni bir adım gelmezken, 48 saat içerisinde müzakere görüşmelerinde anlaşma sağlanmadığı takdirde,Cuma günü sancılı saatler bekliyor.

  • Ege Postası
  • 24.07.2013 - 18:13
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 10 bin emekçinin kaderini belirleyecek olan toplu sözleşmeler geçtiğimiz hafta işveren konumundaki İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yüksek Hakem Kurulu’na taşınınca taraflar arasında tansiyon yükselmişti. Sendika cephesi sakala bırakma ve serbest kıyafet uygulamalarının yanı sıra, çeşitli eylemler ile sesini duyurmaya çalışırken, Cuma günkü grev için hazırlıklar da hız kazandı. Diğer yandan bugün sendika ve belediye arasında herhangi bir görüşme olmazken, son durum itibarı ile İZENERJİ için yüzde 14, İZELMAN için de yüzde 8,10 ve 12 olarak öngörülen ücret artışlarında da herhangi bir aşama kaydedilmedi.

SENDİKADA HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR

Sendikanın Cuma günü yapacağı iş bırakma için hazırlıkları hız kazanırken, belediye çatısı altında çalışan toplam 8 bin çalışanın greve gitmesi bekleniyor. Belediye önünde çadır kurmaya hazırlanan emekçilerin, grev için sendikada gün boyunca önlük ve pankartlarını hazırladığı da öğrenildi.

SENDİKA İZMİRLİLERİ UYARACAK

Hafta boyunca sendika ve Büyükşehir Belediyesi arasında devam eden görüşmeler dün itibarı ile sona ererken, sendika cephesinin, çağrı geldiği takdirde görüşmelere devam etme ve masa başında anlaşma sağlanmasından yana olduğu öğrenilirken, yarın İzmirli vatandaşları bilgilendirmek için bir basın açıklaması yapılacağı ve mağduriyet yaratmamak adına uyarıda bulunulacağı da gelen haberler arasındaydı.

KİMLER GREVE ÇIKACAK'

Sendika ve Büyükşehir Belediyesi arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, Cuma günü 04:00 itibarı ile başlayacak olan grevde yaklaşık olarak 8 bin emekçi gün boyunca iş bırakacak. Yasal olarak grev hakkı olamayan otobüs şoförlerinin dolaylı yoldan sağlık raporu alarak greve destek vereceği öğrenilirken, İZSU, itfaiye, acil servisler, mezarlıklar gibi birimler greve katılmayacak ve görevlerine devam edecek. İzmir’de hayatı durduracak grev süresince, otobüs garajlarının atölyelerinde çalışan emekçiler de iş bırakacak.

“EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ, GREV KAÇINILMAZ OLDU”


Grev kararı ile DİSK adına açıklama yapan Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, gelinen noktada kendilerinin sorumlu olmadığının altını çizerek, grevin kaçınılmaz olduğunu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden olumlu adım beklediklerini yineledi. Sarı ayrıca, masa barışında iş barışından yana olduklarını da yineleyerek, “En büyük gün geldi. Eylemlerimizin en büyüğü grevdir. Biz emeğimizin peşindeyiz. İzmirli mağdur olursa sorumlusu biz değiliz, adım atmayan Büyükşehir Belediyesi’dir” dedi. Toplu ulaşımda grev kararı uygulama hakları olmasa da dolaylı yoldan greve destek vereceklerinin altınız çizen Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Fikret Ocak ise, “Eylemler yapılacak. Diğer birimlerdeki arkadaşlarımıza destek vereceğiz” dedi. Diğer yandan, belediye ve sendika arasında gün boyu herhangi bir görüşme gerçekleşmezken, DİSK Genel Merkez heyeti ve Genel Başkan Kani Beko’nun yarın gündüz saatlerinde yeni bir zirve için davet üzerine Büyükşehir Belediyesi’ne ziyaret gerçekleştirebileceği öğrenildi.

TARAFLARDAN KRİTİK MESAJLAR

Dün akşam katıldığı iftar yemeğinde sendikanın aldığı grev kararı ile ilgili basın mensuplarının sorunu yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Grev tabi ki en yasal haklarıdır. Kentte bir sıkıntı yaşanmaz, yaşanmayacağına inanıyorum. Yaşanırsa da bunu hep birlikte yaşayacağız. Ancak, toplu ulaşımda grev olmaması gerekiyor” dedi. Görüşmelerin ardından sendika adına izlenecek yol haritasını özetleyen DİSK ve Genel-İş Başkanı Kani Beko ise, “Grevden korkumuz ya da çekindiğimiz yok. Gerekirse greve gideceğiz. Başkan Kocaoğlu’ndan adım atmasını bekliyoruz. Ama sözleşme konusunda son durum itibarı ile tıkanma yaşadık ve greve gitmeye hazırlanıyoruz” demiş ve son dakikaya masa başında görüşmelere devam edeceklerini açıklamıştı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.