Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘EXPO 2020 yarışı Dubai ile İzmir arasında geçiyor’

‘EXPO 2020 yarışı Dubai ile İzmir arasında geçiyor’

EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Üyesi ve Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) Başkanı Mustafa Özkara, yarışın İzmir ile Dubai arasında geçeceğini düşündüklerini söyledi. Özkara, İzmir’in ilk turu geçmesi halinde EXPO ipini göğüsleyeceğini dile getirdi. İzmir'in adaylığıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, ilgili herkesin canla başla mücadele ettiğini belirten Özkara, çok sayıda delegeyi ağırladıklarını, aday ülkeler arasında en fazla delegeye ulaşanlardan olduklarını ifade etti.

  • Ege Postası
  • 24.07.2013 - 09:50
İZMİR- Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle iftar yemeğinde biraraya gelen ESİDEF Başkanı Özkara, EXPO’daki son durumu değerlendirdi ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Artık son düzlüğe girildiğini, organizasyonu yapacak şehrin 27 Kasım 2013'te Paris'teki oylamada belirleneceğini hatırlatarak, "Şu an görünen tabloda bu yarış, Dubai ile İzmir arasında geçiyor gibi görünüyor. Elimizdeki veriler ve oluşan algı da bunu gösteriyor. Oylamada Dubai'den daha üstün olmamız gerekiyor. Yaptığımız tüm görüşmelerde delegeler, ya ilk bizim geldiğimizi ya da Dubai'den sonra başvuru yaptığımızı söylüyor. İki kent de agresif biçimde çalışıyor." diye konuştu.

'AFRİKA ÜLKELERİNİN OYUNUN YARISI İZMİR’E'

İzmir'in en çok oy almayı öngördüğü coğrafyada Dubai'nin de etkili olduğunu, Arap ligi ve İngiltere'nin Dubai'yi desteklediğini, İzmir'in ikinci tercih olarak görüldüğünü anlatan Mustafa Özkara, İzmir'inse Afrika ülkelerinde çok etkili ve bu kıtadaki oyların yarısından fazlasına sahip olduğunu aktardı. Oylamada ilk turu geçebilmek için gereken 49 oya ulaşılıp ulaşılamayacağı yönündeki bir soru üzerine, “Yazılı olarak verilmiş desteklere bakıldığında bu rakamın garanti olduğunu söyleyemeyiz ancak henüz karar vermemiş ülkeler arasında çok yüksek ihtimalle destek verecek ülkelerin oyları dikkate alındığında bu rakam yakalanabilir.” dedi.



'ARAMIZDA, ‘OYLAMADA İLK TURDA BİR KAZA YAŞAMAZSAK BU İŞ BİTTİ' DİYE ESPRİ YAPIYORUZ’

İzmir'in kuzeydeki rakibi Ekaterinburg ve güneydeki rakibi Dubai ile farklı bölgelerde aynı hedef kitlelere hitap ettiğine dikkat çeken Özkara, bunun bir avantaj olabileceğine işaret ederek, "Oylamada ilk turda bir kaza yaşamazsak bu iş bitti diye aramızda bir espri var, çünkü ilk turda en az oyu alarak elenen her ülkeye destek veren ülkelerin ikinci tercihiyiz." dedi.

‘İNCİRALTI TARTIŞMALARINDAKİ ÜSLUP DOĞRU DEĞİL’

ESİDEF Başkanı Özkara, EXPO yeri olarak belirlenen İnciraltı'nda yapılan imar düzenlemesinde alışveriş merkezi öngörülmesi sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun tepki göstermesi üzerine çıkan tartışmalara da değindi. Haklı gerekçelerle itirazlar olabileceğini ifade eden Özkara, bunların iyi niyetli olduğuna sonuna kadar inandığını ancak bu eleştirilerin dile getirilmesinde izlenen yolu doğru bulmadığını kaydetti. Özkara, "Bu oylama kasım sonunda yapılacak. Ardından 2014'ten 2020'ye kadar altı yıl vaktimiz var. Bu süre içinde kendi içimizde tartışmamızı yapabiliriz. Hataları bu süre içinde telafi edebiliriz ama yapmamız gereken, öncelikle EXPO’yu bu ülkeye getirmek. Bu süreçte hata yaparsak, bunun telafi imkanı yok. Bunun pardonu, tekrarı yok. 'Biz İnciraltı sorununu çözelim, tekrar oylama yapalım.' seçeneği yok. İzmir EXPO’nun mührünü aldıktan sonra bu eleştiriler çözüme kavuşur." diye konuştu. İnciraltı'ndaki imar düzenlemeleri konusunda geçmişte de tartışmalar yaşandığını, Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) yönetiminin birkaç gün içinde yürütme komitesinden konuyla ilgili bilgi istediğini aktaran Özkara, aynı tartışmaların tekrarlanmasının yine rahatsızlık doğuracağı, rakiplerin bunu İzmir'in aleyhinde kullanabileceği uyarısında bulundu.

EMD İzmir Şube Başkanı Tolga Albay ise dış siyasette sıcak günler yaşandığını, yeni pazar arayan işadamları için de zor günler olduğunu belirterek, gelişmelerin İzmir'in EXPO adaylığını olumlu yönde etkilemesini umduklarını ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.