Dolar 32,4528
%-0.1
Euro 34,7909
%-0.52
Altın 2.439,730
%0.14
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan’dan “dönüşüm manifestosu”

Başkan’dan “dönüşüm manifestosu”

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümde işbirliği için Karabağlar ve Gaziemir belediyeleri ile işbirliği protokolü imzaladı; Uzundere ve Aktepe- Emrez’de “Kentli Merkezleri”ni hizmete açtı. Başkan Kocaoğlu, kapsamlı konuşmasında adeta “kentsel dönüşüm manifestosu”nu açıkladı: 1- Kentsel dönüşüm, aynı zamanda sosyal bir dönüşümdür. Herkesin birbiriyle kaynaşması ve birbirini kucaklamasıdır. 2- Dönüşüm yerine ve adil olacak. 3- 100 yıl sonrasının kentlerini hazırlarken, kentin olanaklarından her kesimin eşit yararlanmasını hedefliyoruz. 4- Dönüşümü aklı ve bilimi kullanarak yapacağız. Dönüşüm sırasında oluşan rantı önce orada yaşayanlar paylaşsın istiyoruz. 5- Bu saatten sonra evinizi satmayın. Dönüşümde para yerine gayrimenkul alın. Kazancın büyüğü, burada oturanlara!

  • Ege Postası
  • 23.03.2013 - 15:28
İZMİR-  Karabağlar’ın Uzundere ile Gaziemir’in Aktepe ve Emrez mahallelerindeki kentsel dönüşüm projeleri için her iki ilçe belediye ile işbirliği protokolü imzalayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu bölgelerde oluşturduğu kentli merkezlerini de törenle hizmete açtı.
Aktepe Pazayeri’ndeki tören alanına girişte vatandaşların sevgi gösteriyle karşılan Başkan Kocaoğlu, burada yaptığı konuşmada adeta “kentsel dönüşüm manifestosu”nu açıkladı. Dönüşümün bina yıkıp yerine yenisini yapmak olmadığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bu, aynı zamanda sosyal bir dönüşümdür. Herkesin birbiriyle kaynaşması ve birbirini kucaklamasıdır. Ötekileştirmeden, gerçek anlamda barışın gelmesinin ilacıdır. Kentsel dönüşüme böyle bakmak lazım. Hep birlikte, kederde, tasada, kıvançta, kol kola girerek bu ülkeyi daha ileriye götürmektir” diye konuştu.

İzmir’de Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projeleri hakkında tek tek ve detaylı bilgi veren Başkan Kocaoğlu, bu projeleri yaparken vatandaşın yanında olduklarının altını çizdi. 100 yıl sonrasının kentlerini hazırlarken, kentin olanaklarından her kesimin eşit yararlanmasını hedeflediklerini ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:

Dönüşümün rantı, önce burada yaşayanlara
“50-60 yıl önce yolu, park, bahçe, okul alanı, dere yatağı düşünülmeden çarpık yapılaşma oluştu. Şimdi bu kenti yeniden ve düzgün planlayarak, tasarımı ve yeniliği masanın üzerine yatırarak yaşanabilecek bir kent yaşatmak zorundayız. Biz bunu yapmak, dönüşümü aklı ve bilimi kullanarak yapmak istiyoruz. Dönüşüm sırasında oluşan rantı önce burada yaşayanlar ve burada oturanlar paylaşsın istiyoruz. Kazancın büyüğü burada oturanlara.. Ondan sonra inşaat sektörü kazanacak. Kalıyorsa, belediyelere ‘alt yapıları geliştirsin’ diye katma değer kalacak. Kalmazsa, İzmir Büyükşehir Belediyesi kendi finanse edecek. Dönüşümde adil olması ve hayatını burada geçirmiş insanların burada yaşaması birinci koşuldur. Bizim yaklaşımımızın özü budur.”



Malınızı satmayın, para yerine gayrimenkul alın!
Kentsel dönüşme imarlı alanların hemen yakınındaki çarpık yapılaşmanın olduğu bölgelerden başlayarak örnek yaratmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz inşaat yapamayacağız. Tasarımı yapacağız. Yeni yapılaşmanın nasıl olması gerektiğini söyleyeceğiz. Bunu mal sahipleriyle paylaştıracağız. Sonra ihaleye çıkacağız. Müteahhit, kooperatif ihaleye girip taahhüdünü yerine getirecek. Biz inşaatı kontrol edip teslim alacağız, mal sahibine vereceğiz. Burada vatandaşın kafasını kurcalayan bir konuyu açıklamak istiyorum. Vatandaşın malının tespitini nasıl belirlediysek, yeni yapılacak evinde değerini de aynı maliyet hesaplarıyla tespit edeceğiz” dedi.
Diğer kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi açtıkları kentli ve iletişim merkezlerini vatandaşların ziyaret etmesini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı, “Kentsel dönüşümü inşaat sektörüyle, en önemlisi burada yaşayan hemşerilerimizle birlikte gerçekleştireceğiz. Burada açtığımız büroları ziyaret edin, bilgi alın. Bu saatten sonra malınızı satmayın. Çünkü malınız gerçek anlamda değerlenecek. Evinizi satmayın ya da karşılığında gayrimenkul alın. Bunu söylemek benim boynumun borcu. Adil davranarak, herkesin hakkını herkese vererek, önce insanımıza öbür dünyada da Rabbime hesap vermek nasip olsun” diye konuştu.



İki kurdela birden kesildi
Kentli Merkezi olarak kullanılmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne iki katlı bina tahsis ettiklerini belirten Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol ise, kimsenin hakkını yemeden, üzmeden herkesi mutlu etmek için çabalayacaklarını söyledi. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de, kenti çıkarları için kentsel dönüşüm projelerini baltalamaya çalışan ve rant peşinde koşanlar olduğuna dikkat çekerek vatandaşların bu kişilere kanmaması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Karabağlar Belediye Başkanı Kürüm ve Gaziemir Belediye Başkanı Şenol arasında Kentsel Dönüşüm İşbirliği Protokolü imzalandı. Başkanlar, törenin ardından iki merkezin açılış kurdeleleri de bölgede yaşayan vatandaşlarla birlikte kesti.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm konusunda yaptıkları ise şöyle:

Kadifekale
Bakanlar Kurulu'nun 1978 – 1981 – 1998 ve 2003 yıllarında “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerindeki 1968 yapı için 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınarak “Dönüşüm Projesi” başladı.42 ha büyüklüğündeki heyelan bölgesindeki 1968 yapının 1967 tanesi yıkılarak bölge ağaçlandırılmaya başlandı. Afet gerçekleşmeden, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlandı. Bu proje sonucunda İzmir, 420 dönüm büyüklüğünde bir kent ormanına kavuşuyor.

Yeşildere
2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının 95’ini yıkıldı. Ayrıca Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşları, Temmuz ayında Noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere’deki yeni konutlarına kavuştu. 56 daire için 49 vatandaş kuraya katıldı. 12 vatandaş ise kendi seçtikleri farklı daireler için ayrı sözleşme yapmayı tercih etti.

Gürçeşme

1.5 hektarlık Gürçeşme heyelan bölgesindeki binaların yıkımlarının en kısa sürede tamamlanarak alanın yeşillendirilmesi hedefleniyor. Bölgede yer alan 120 binadan 117’si yıkıldı. Projenin toplam maliyetinin ise 20 milyon TL’yi aşması öngörülüyor.

Uzundere

32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1293 bağımsız bölümü kapsayan ve 3000 adet yeni konut yapılmasını hedefleniyor. Mülkiyet durumu, bina ve ölçüm tespitleri ile hak sahiplerinin belirlenmesi çalışmaları tamamlandı. Değer tespiti, plan ve proje çalışmaları ve yeni yapılacak yapıların 3 boyutlu görselleştirilmesi çalışmaları sürüyor. Halkın bilgi sahibi olmaları ve proje hazırlığına katılmaları amacıyla, 3962/1 sokak No:9 adresinde bugün bir “İletişim Merkezi” açıldı. Bu süreçte halkı bilgilendirmek için 5 ayrı kahve toplantısı düzenleyip vatandaş taleplerini değerlendirildi.

Aktepe- Emrez

122 hektarlık alanda “kentsel dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalar tamamlandı. Bölgede 6 bin adet konut üretilmesi planlanıyor. Proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım ihalesini 10 Nisan’da yapılacak. Tıpkı Kadifekale ve Bayraklı’da olduğu gibi, burada da bölge halkı için “Kentli merkezi” açıldı. Gaziemir Belediyesi’nden tahsisi yapılan 130 metrekarelik alana kurulan 2 katlı merkezde hem bilgilendirmeler hem de çeşitli kurslar verilecek.

Bayraklı
Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerindeki 60 hektarlık alanda çalışılıyor. Bu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede, öncelikle ulaşım ve jeolojik etüd çalışmaları tamamlandı. Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için Hizmet Alım İhalesi yapıldı. Bu çalışmalar Haziran 2013’te tamamlanacak. Projeden etkilenecek vatandaşlara doğrudan ulaşarak yerinde ve doğru bilgilendirme için “Kentsel Dönüşüm Projesi İletişim ve Tanıtım Merkezi” açıldı. Alanda gerçekleştirilecek proje için veri toplanması, kıymet takdir raporlarının hazırlanması ve hak sahiplerinin tespit edilerek uygulamaya yönelik uzlaşma paylaşım modelinin oluşturulması işlemleri tamamlandı. 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planları, Vaziyet Planı, Kentsel Tasarım ve Mimari Projelerin Hazırlanması işlemleri devam ediyor.
Bölgede ayrıca vatandaşlarla anket yapıldı. Alanda var olan bütün zeminüstü envanteri çıkartıldı. İlgili kurum incelemeleri yapılarak veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. Proje alanı içinde faaliyet gösteren çeşitli derneklerin talepleri doğrultusunda alan içinde bulunan 6 ayrı kahvehanede halkı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Örnekköy
Jeolojik etüdü onay aşamasında olan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda zemin üstü envanterinin hazırlanması amacı ile yapılara ilişkin mevcut durum ölçüm ve tespitleri tamamlandı. Yaklaşık 540 yapının yerinde ölçümü tamamlanarak tutanak altına alındı. İlgili kurumlardan edinilen veriler ve yapılan tespitler doğrultusunda, Kentsel Tasarım planlama çalışmalarına başlandı.

Ege Mahallesi
Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanı dönüştürecek. Bölgede 2011 yılında başlatılan çalışmalarda, 591 yapının ölçümü tamamlandı. Tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu. “Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi”, 4 Ocak 2013 tarihinde (Bakanlar Kurulu onayından önce) ihale edildi. Yaz aylarında proje çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor.

Cennetçeşme
Jeolojik ve Jeoteknik Etüd çalışması tamamlanan 48 hektar büyüklüğündeki alanda zemin ve zeminüstü envanteri çıkarılarak veritabanları oluşturuldu. Öneri imar planı ve mimari projeler tamamlandı. Alanda sosyal dönüşümü desteklemek, projeye altlık oluşturmak ve vatandaş taleplerini değerlendirmek amacı ile anket çalışmaları yapıldı. Bakanlar Kurulu’nun kararı ile, Karabağlar İlçesindeki yaklaşık 540 hektar büyüklüğündeki bölge ile birlikte, “riskli alan” olarak ilan edildi. Projenin yine Büyükşehir tarafından gerçekleştirilmesi yönünde Bakanlık ile görüşmeler sürdürülüyor.

Ballıkuyu
4354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile bölgede 5000 adet konut üretilmesi ve Büyükşehir Belediyesinin diğer projelerinde olduğu gibi “Yerinde Dönüşüm” hedefleniyor. Projeye altlık teşkil etmek üzere; alanın durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi ihalesi 2 Nisan 2013 tarihinde gerçekleştirilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.