Dolar 32,3425
%-0.05
Euro 34,7822
%-0.03
Altın 2.387,900
%-0.37
Bist-100 10.259,00
%0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yüksel: ''İzmir dört veriyor bir alıyor''

Yüksel: ''İzmir dört veriyor bir alıyor''

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Türkiye’de vergi adaletinin sağlanamadığını, AKP’nin de 10 yıllık iktidar döneminde bu konuda hiçbir adım atmadığını belirterek, “2013’te de vergiyi yine yoksul, işçi ve çiftçi ödeyecek” dedi. Yüksel, özelleştirmenin de “güzelleştirme, AKP’lileştirme” şeklinde işlediğini söyledi

  • Ege Postası
  • 18.12.2012 - 13:45
İZMİR - CHP’li Yüksel, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, vergi yapısının incelendiğinde, yaklaşık yüzde 30’unun dolaysız, yüzde 70’inin de dolaylı vergilerden oluştuğunu belirtti. Yüksel, “2013 bütçesinde 318 milyar vergi geliri öngörmüşsünüz, bunun 94 milyar TL’sini gelir ve kurumlar vergisinden beklemektesiniz, kalan 224 milyar TL’si ise dolaylı vergilerden oluşmaktadır. Türkiye’de gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı yüzde 13,5 olan dolaysız vergiler, OECD ortalamasının 9,3 puan altındadır. Oysa ortalama ücret üzerindeki vergi yükü, Türkiye’de yüzde 36,3 düzeyinde olup OECD ülkeleri ortalamasının üstündedir. Türkiye’deki en zengin 100 Türk’ün ödediği vergi kazançlarının yüzde 5,7’si iken asgari ücretliden alınan vergi oranı yüzde 15’tir yani asgari ücretli, zenginden 3 kat fazla vergi ödemektedir. Öyle anlaşılıyor ki 2013’te de vergiyi yine, açlıkla, yoksullukla boğuşan işsizden, emekliden, yıllarca asgari ücretle çalıştırdığınız modern köleler taşeron işçiden, incirini, üzümünü geçen yılın yarı fiyatına satamayan çiftçiden alacaksınız” dedi.

KAR GARANTİLİ ÖZELLEŞTİRME

AKP hükûmetleri döneminde 38 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını, Cumhuriyet döneminde yapılan tesislerin yok pahasına satıldığını söyleyen Yüksel, şunları söyledi:
“Başta Başbakan, AKP sözcülerinin her fırsatta eleştirdiği Cumhuriyet döneminde kazanılmış varlıklarımızdır sattıklarınız. TELEKOM'u, TÜPRAŞ’ı, PETKİM’i siz kurmadınız, hazır bulduğunuzu sattınız ve bunun adına ‘kar’ diyorsunuz. Herhalde ‘Ne satarsam kar’ demek istiyorsunuz. Özelleştirme, AKP’yle birlikte, güzelleştirme, AKP’lileştirme şeklinde işliyor. Tıpkı Osmanlıyı iflasa sürükleyen kar garantili imtiyazlar gibi, AKP de özelleştirme adı altında belli kişilere imtiyazlar vermekte ve kar elde edeceklerini de garanti altına almaktadır. TELEKOM satıldı, ertesi gün kurumlar vergisi indirildi; Eti Alüminyum satıldı, fabrikanın 3-4 katı değerindeki baraj eşantiyon verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO’yu 8 yüz milyon liraya özelleştirdi, Ulaştırma Bakanınız daha altı ay geçmeden İDO’yu alan şirkete kombine taşımacılık adı altında, karada da taşımacılık yapma imtiyazı verdi. İDO’nun değeri bir anda 3 kat arttı. Şimdi İDO’yu alan şirket ‘Biz burada tekeliz, başka kimse taşımacılık yapamaz’ diyor. Elektrik dağıtım şirketleri satılıyor, düşmesi gereken kayıp kaçak oranları sürekli arttırılıyor. Böylece şirketlerin karları arttırılırken, halk daha fazla elektrik parası ödemek zorunda kalıyor. Antalya’daki şirket neredeyse yarı fiyatına verildi. Dağıtım şirketlerinin kar marjı ekim ayında 2,33’ten 3,49’a çıkarıldı. Nede? Siz bunları satarken kar garantisi mi verdini? Sürekli bir şeyler veriliyor. Buna özelleştirme değil, güzelleştirme, AKP’lileştirme denilir.”

İZMİR 4 VERDİ 1 ALDI

İzmir’deki özelleştirmelerden 5 milyar TL düzeyinde gelir elde edildiğini aynı dönemde kamu yatırımlarının ise 4,4 milyar TL düzeyinde kaldığına dikkat çeken Yüksel, “AKP’nin İzmir’e sadece özelleştirmelerden net borcu 600 milyondur. 2011 yılında İzmirliler 28 milyar vergi ödeyip, tüm cari harcamalar dahil geriye aldığı 7 milyar TL’dir. Yani, İzmir, dört veriyor, bir alıyor” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerindeki ayırımcılığı ve TOKİ’nin uygulamalarını da eleştiren Yüksel, şöyle devam etti:
“TOKİ, yolsuzlukların odak noktası olmuştur. Türkiye’de son on yılda bütün planları altüst eden, şehir merkezlerini ranta açan, her yeri betonlaştıran, AKP’nin yarattığı TOKİ’dir, Özelleştirme İdaresidir. Bütün şehirlerin rantını yandaş müteahhitlere aktarıyor. Bakanlar Kurulu Ankara’da büyükşehir belediyesine çalışıyor. Ankara’da afet bölgesinde olmamasına rağmen, hiçbir risk taşımamasına rağmen, 7 kentsel dönüşüm projesi bir günde onaylanırken; Eskişehir’in 4 adet kentsel dönüşüm projesi on yedi aydır; İzmir’in Cennetçeşme ve Menemen olmak üzere iki kentsel dönüşüm projesi altı yüz yetmiş beş gündür, biri Ege Mahallesi, Romanların yaşadığı mahalle dört yüz üç gündür Bakanlar Kurulunda onay beklemektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte, son sekiz yılda, 3 milyar 899 milyon liralık fiilî yatırım gerçekleştirmiştir ve hazineye tek kuruş borcu yoktur. Oysa Ankara Büyükşehir Belediyesinin hazineye vadesi geçmiş 4 milyar 494 milyon lira borcu bulunmaktadır. Ama Maliyenin 52 müfettişi iki yıldır İzmir Büyükşehir Belediyesinde suç yaratmak için denetimler yapıyor, sembolik arazöz gelirlerini kurumlar vergisi kapsamına alıyor.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.