Dolar 32,4263
%-0.03
Euro 34,8204
%0.23
Altın 2.440,700
%0.08
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yenilenebilir enerji ekipmanı üretimine teşvik

Yenilenebilir enerji ekipmanı üretimine teşvik

İZMİR'de gerçekleştirilecek asgari 1 milyon TL tutarındaki yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları 5. bölge desteklerinden yararlanabilecek.

  • Ege Postası
  • 25.11.2015 - 13:07
İZMİR - Yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalat yatırımları Yatırım Teşvik Sistemi kapsamındaki öncelikli yatırım konuları arasına alınarak 19 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu karar ile İzmir'de gerçekleştirilecek asgari 1 milyon TL tutarındaki yenilenebilir enerji üretimine yönelik türbin ve jeneratör imalatı ile rüzgâr enerjisi üretiminde kullanılan kanat imalatı yatırımları 5. bölge desteklerinden yararlanabilecek. Yapılacak yatırımlarda KDV istisnasından, gümrük vergisi muafiyetinden, yüzde 80 oranındaki kurumlar vergisi indiriminden, 7-10 yıl arası sigorta primi işveren hissesi desteğinden, yatırım yeri tahsisinden ve 2-5 puan arası faiz desteğinden faydanılabilecek. 


İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) öncelikli sektör olarak belirlediği bu alanda, yenilenebilir enerji üretimi, ekipman üretimi ve bakım servis hizmetlerinin gelişimini hızlandırmak üzere mayıs ayı içerisinde resmi bir yazı ile Ekonomi Bakanlığına rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle enerjisine dayalı üretim tesislerine yönelik ekipmanların öncelikli sektörlere dahil edilmesi konusunda talebini iletti. Dönemin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de bürokratlarına düzenleme yapılması konusunda talimat verdi. 


İZKA daha önce de İzmir'in tıbbi cihaz ve malzemeleri üretimi konusunda uzmanlaşmasını ve bu alanda yapılacak yatırımların arttırılmasını sağlama amacı ile yoğun çalışmalar yürütmüş ve "Tıbbi Aletler; Hassas ve Optik Aletler ile Saat İmalatıönın Yatırım Teşvik Sistemi"nde öncelikli sektörler kapsamına alınmasına katkı sağlamıştı. Yine benzer bir çalışmayla İZKA yenilenebilir enerji ekipmanları üretiminin de Yatırım Teşvik Sistemi'nde öncelikli desteklerden yararlanabileceği bir konuma gelmesine katkı sağlamış oldu.


İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir Valisi, Mustafa Toprak, "İzmir doğal kaynaklardan yenilenebilir enerji üretimi için uygun iklim ve coğrafi koşullara sahip olmasının yanı sıra özellikle global rüzgar türbinleri ekipmanları üreticilerine de ev sahipliği yapıyor. Sektörün önemli oyuncularından Alman ENERCON ve ABD'li TPI'ın İzmir'de rüzgar türbini kanadı üretim tesisleri bulunmakta ve bu iki firma İzmir'de yaklaşık 1500 kişilik istihdam sağlamakta ve daha önce tamamı ithal edilen bir ürünün yerli üretimini yaparak cari açığın azaltılmasına katkı sunmakta. Türkiye'deki tüm rüzgar türbini kanat üretimi İzmir'de gerçekleştirilmekte, aynı şekilde Türkiye'deki rüzgar türbini kulesi üreticilerinin büyük çoğunluğunun İzmir'de bulunmakta" dedi. Toprak, İzmir'de halihazırdaki yenilenebilir enerji ekipmanları üreticilerini takiben yeni global firmaların da yatırım hazırlıkları içerisinde olduklarını ifade etti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.