Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kentsel dönüşümde sil-baştan

Kentsel dönüşümde sil-baştan

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılan Karabağlar'daki 540 hektarlık alanın ilk etabı olarak belirlenen 101 hektarlık bölümüyle ilgili imar planları iptal edildi. Bölgede kriz yaratan ve gerek vatandaşlar, gerekse yerel idare ile meslek odaları tarafından veto edilen, geçtiğimiz aylarda da iptal davası açılan planların yerine bakanlık tarafından yeni imar çalışması yapıldı. Kentsel dönüşümde sil-baştan

  • Ege Postası
  • 24.11.2015 - 13:52
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar ilçesinde 3 yıl önce kentsel dönüşüm kapsamına alınan ve riskli alan ilan edilen 10'u aşkın mahallede yaşanan kriz dinmek bilmiyor. 7 Haziran seçimleri öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından dönüşüm bölgesi için hazırlanan ilk etap imar planları yine bakanlık tarafından iptal edilirken, 101 hektarlık arazi için yeni plan hazırlandı.
 
 
BAKANLIKTAN YENİ PLAN HAMLESİ
6306 sayılı yasa kapsamında Karabağlar'da kentsel dönüşüm bölgesi olarak ilan edilen 540 hektarlık alanda yaşanan sancılı süreç bitmek bilmiyor. Dönüşüme karşı isyan bayrağı açan yöre halkı, bakanlığın dönüşüm projesini yargıya taşırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz seçimler öncesinde hazırladığı imar planlarını iptal etme kararı aldı. Cennetçeşme-Limontepe'yi kapsayan imar planlarına geçtiğimiz aylarda gelen vatandaş itirazları karşısında dönüşüm için hazırlanan ve 101 hektarlık alanı kapsayan yeni plan hazırladı.
 
PLANLAR İPTAL, KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SÜREÇ SİL-BAŞTAN
Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erdem, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim Mahallesi başta olmak üzere, Karabağlar ilçesinde yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı 15'i aşkın mahalleyi yakından ilgilendiren 1'inci etap imar düzenlemesinden vazgeçen bakanlık bunu yerine hazırlanan yeni binlik ve beş binlik imar planlarını askıya çıkardı.
 
"BOŞ ARSADA KENTSEL DÖNÜŞÜM" İNADI DEVAM EDİYOR
Bir ay süresince itiraz ve görüşlere açılan imar planlarında bölgenin konut yoğunluğu, ticari alanlar, kamusal alanlar ve sosyal donatı alanlarıyla ilgili bazı kritik düzenlemelere gidildi. Bakanlık yaptığı plan revizyonunda dere yatağı olarak bilinen ve "jeolojik açıdan sakıncalı alan" tespiti yapılan 101 hektarlık bölgede dönüşüm için ısrarını sürdürürken, yerel yönetimlerden planlara bir kez daha olumsuz görüş sunuldu.


 
BELEDİYELERDEN VETO!
Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, hazırlanan düzenlemenin üst ölçekli planlarla uyumsuz olduğu, mevcut mevzuat ve yönetmeliklere aykırılık içerdiği, kamusal kullanımın ve sosyal tesis alanlarının azaltıldığı, belediyenin mülkü konumundaki alanların da plana dahil edildiği gibi gerekçelerle imar planlarına karşı çıktı.
 
RİSKLİ ALANLAR YAPILAŞMAYA AÇILACAK
Bakanlığın yaptığı düzenlemede en dikkat çeken nokta ise, bir önceki planlarda itirazlara konu olmasına karşın dönüşüm alanına dahil edilen Karabağlar Belediyesi'ne ait engelliler merkezi projesinin hayata geçirileceği taşınmazın da bir kez daha planlama alanına dahil edilmesi oldu. Diğer yandan, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından plan bütünlüğüne aykırı görülen yeni düzenlemenin bölge ihtiyaçlarına cevap vermediği, yapılaşmaya açılacak alanların ise deprem ve heyelan kuşağında bulunan jeolojik açıdan sakıncalı alanlar olduğu belirtildi.


 
YENİ PLAN KAOSU: BÜYÜKŞEHİR YETKİSİNDEKİ AKTEPE-EMREZ DE DAHİL EDİLDİ
Ayrıca,bakanlıkça hazırlanan söz konusu imar planlarındaki bazı düzenlemeler yeni bir krizi de beraberinde getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl çalışmalara başlanan ve projesi ulusal yarışma ile belirlenen 122 hektarlık "Gaziemir Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" da hazırlanan birinci etap planlarına dahil edildi. Büyükşehir Belediyesi, yetkisinde bulunan alanların plan onama sınırı dışında bırakılmasını talep ederken, bakanlık konuyla ilgili yeni bir düzenlemeye gitmediği takdirdeyse planların yeniden yargıya taşınması bekleniyor.


 
VATANDAŞLAR DÖNÜŞÜMÜN ESASTAN İPTALİNİ İSTEMİŞTİ
Diğer yandan, 23 Temmuz 2015 tarihinde bir önceki plana topluca itiraz eden bölgedeki dönüşüm mağdurlarının, "rant isyanını" mahkemeye taşıyarak açtıkları davalar ise devam ediyor.Hatırlanacağı üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm projesine karşı çıkan ve gerçekleştirdikleri bir dizi eylemle hak mücadelesi başlatan Karabağlar halkı, kriz yaratan söz konusu imar planlarının ardından 540 hektarlık alanda dönüşümün önünü açan Bakanlar Kurulu kararının da iptalini istemişti.  Bakanlığın 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında 31 Aralık 2012 tarihinde bölgenin riskli alan ilan edilmesine yönelik kararının iptalini isteyen yöre halkının İzmir Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sürerken, mahkeme bakanlığın uzlaşma görüşmelerine karşı çıkan ve dönüşümü veto eden yöre halkını haklı gördüğü takdirde kentsel dönüşüm projesinin de esastan iptal edilmesi söz konusu olacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.