Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yazıcı: Ülkemizde 30 ayrı türden 84 bin 232 kooperatif var

Yazıcı: Ülkemizde 30 ayrı türden 84 bin 232 kooperatif var

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’deki kooperatiflerin 8 milyondan fazla vatandaşın gönüllü olarak katıldığı ekonomik girişim modeli olduğunu belirterek, "Ülkemizde 30 ayrı türde faaliyet gösteren, 84 bin 232 kooperatif...

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 10:48
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’deki kooperatiflerin 8 milyondan fazla vatandaşın gönüllü olarak katıldığı ekonomik girişim modeli olduğunu belirterek, "Ülkemizde 30 ayrı türde faaliyet gösteren, 84 bin 232 kooperatif işletme bulunmaktadır." dedi.

Hayati Yazıcı, Birleşmiş Milletler’in ilanıyla her yıl 6 Temmuz’da kutlanan 'Uluslararası Kooperatifler Günü' için yazılı bir açıklama yaptı. Kooperatiflerin, toplumların işbirliği yaparak zorlukları dayanışma içinde aşma ve başarıyı birlikte yakalama bilincie sahip olduğunu belirten Yazıcı, "Kooperatifler, günümüzde yalnızca üretim gücü zayıf kesimlerin dayanışma kuruluşu olmaktan çıkmış, ekonomik ve ticari hayatta kendine has özellikleri sayesinde başarılı girişim örnekleri haline gelmişlerdir. Demokratik olarak yönetilen, sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerlerin kılavuzluk ettiği kooperatifler, merkezinde insan ve topluma hizmet anlayışı olan girişimlerdir." diye konuştu. Bu yıl Kooperatifler Günü’nün ana temasının, 'Kooperatif Girişimler Kriz Dönemlerinde Güçlü Kalır' olduğunu belirten Yazıcı, şöyle devam etti:

"Sosyal Devlet politikalarının hayata geçirilmesinde önemli ve yeni görevler üstlenen kooperatifler, 2008 yılında yaşanan küresel kriz sonrasında diğer sermaye şirketlerine kıyasla daha az etkilenerek güven tazelemiş, ekonomide yeni yapılanmaların anahtarı olarak kabul edilmiştir. Bunun en önemli göstergelerinden biri Uluslararası Kooperatifler Birliği-ICA ile Avrupa Kooperatif ve Sosyal Girişimler Araştırma Enstitüsü’nün işbirliği ile hazırladığı raporda, dünyanın en başarılı 300 kooperatifinin 2010 yılı ciro toplamlarının 1,9 trilyon dolar olmasıdır."

"DÜNYA’DA 800 BİNDEN FAZLA KOOPERATİF VAR"

Bakan Hayati Yazıcı, Birleşmiş Milletler'in tahminine göre, dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunduğunu kaydetti. Kooperatiflerin dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağladığını belirten Yazıcı, "Sektörel olarak bakıldığında dünya çapında finansal kooperatifler 857 milyon kişiye (dünya nüfusunun yüzde 13’üne) hizmet vererek, günlük 2 dolarlık yoksulluk sınırının altında yaşayan 78 milyon insana ulaşan en geniş mikro finansal destek sağlayıcı olmuştur." dedi.

Türkiye’de temelini, ‘imece ruhu’ndan alan 150 yıllık geçmişi bulunan kooperatiflerin; 8 milyondan fazla vatandaşın gönüllü olarak katıldığı ekonomik girişim modeli olduğunu aktaran Yazıcı, "Ülkemizde 30 ayrı türde faaliyet gösteren, 84 bin 232 kooperatif işletme bulunmaktadır. Yani sayı olarak dünyadaki kooperatiflerin yüzde 10’undan fazlası ülkemizde yer almaktadır. Bu veriler, kooperatifçiğin ülkemiz ekonomisinde önemli bir girişim modeli olmayı başardığını göstermektedir. ‘Kooperatifler Yılı’ olarak ilan edilen 2012’de, ülkemiz kooperatifçilik tarihinde bir ilke imza atarak Sayın Başbakanımız tarafından 'Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı' kamuoyuna açıklanmıştır. Strateji ile belirlenen eylemler, planlanan takvim çerçevesinde uygulanmaya başlanmıştır." şeklinde konuştu.

"KADIN GİRİŞİMCİLERİN KOOPERATİFLERİNE DESTEK VERİYORUZ"

Kadın girişimcilerin kurduğu kooperatiflere de büyük önem verip, desteklediklerine dikkat çeken Yazıcı, şunları ifade etti:

"Bu kooperatifleri, kadınlarımızın iş hayatında daha fazla söz sahibi olmalarının bir göstergesi olarak kabul ediyoruz. Kadın kooperatifçiliği, bakanlığımız öncülüğünde kadın girişimciler tarafından başlatılmıştır. Bu kooperatiflerin ortaklarının yüzde 80 ile yüzde 100’ü kadındır. Kadın girişimcilerimiz tarafından kurulan 126 kooperatif bulunmaktadır. Ayrıca 232 Turizm Geliştirme Kooperatifi'nden bazılarını yine kadın girişimcilerimiz kurmuştur. Yeni kooperatifçilik politikamız doğrultusunda mevcut kooperatiflerimizin geliştirilmesinin yanı sıra enerji, sağlık, sigorta gibi sektörlerde yeni kooperatif işletme modellerinin ülkemize kazandırılması amacıyla gerekli yasal altyapıyı oluşturmak üzere çalışmalar yürütmekteyiz. Böylece ekonominin farklı sektörlerinde kooperatif işletme modeli ile yeni açılımlar sağlamayı, bireysel tasarrufların uygun kooperatif girişimcilik modelleri ile ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.