Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hakem heyeti limitini aşan dosya masraflarını kalem kalem isteyin

Hakem heyeti limitini aşan dosya masraflarını kalem kalem isteyin

Son yıllarda hareket kazanan inşaat sektörüyle birlikte vatandaşların konut kredisine de talebi arttı. Hal böyle olunca, bankaların aldığı dosya masrafları ve yeniden yapılandırma ücretleri tüketiciyi mağdur ediyor. Uzmanlar ise geçtiğimiz...

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 10:34
Son yıllarda hareket kazanan inşaat sektörüyle birlikte vatandaşların konut kredisine de talebi arttı. Hal böyle olunca, bankaların aldığı dosya masrafları ve yeniden yapılandırma ücretleri tüketiciyi mağdur ediyor. Uzmanlar ise geçtiğimiz yılbaşından itibaren kaymakamlıklar bünyesindeki tüketici hakem heyetlerinin bin 192 TL’ye kadar görevli olduklarına dikkat çekerek, “Dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücretlerinizi iade almak için tüketici mahkemesi yerine ayrı kalemler halinde hakem heyetine müracaat edin.” uyarısında bulunuyor.

    Fatih Arık isimli vatandaş, özel bir bankadan konut kredisi çekti. Bankaya bin 190 TL dosya masrafı ödeyen Arık, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte aynı bankaya giderek borcuna yeniden yapılandırma istedi. Banka, Arık’tan erken kapatma cezası olarak yüzde 2 oranında (631) lira ve dosya masrafı olarak da bin TL daha aldı. Bankaya toplamda 2 bin 821 TL dosya masrafı ve yeniden yapılandırma ücreti ödeyen Arık, parayı iade almak için bankaya müracaat etti. Banka, ödeme yapamayacağını söyleyince Arık, toplam meblağın tüketici hakem heyetinin görev sınırı olan bin 192 lirayı geçtiği için tüketici hakem heyetine müracaat etmek istedi. Arık’ın Avukatı Mustafa Akıncı, mahkemeye dava açılması için harç ve gider masraflarının yanı sıra bilirkişi ücretlerinin de ödeneceğini göz önüne alarak, Arık’ın bankadan alacakları için tüketici hakem heyetine ayrı ayrı müracaat etmesini istedi. Arık, hakem heyetine önce ilk kredideki dosya masrafı için, ardından ikinci kredideki dosya masrafı için ve son olarak da yeniden yapılandırma ücreti için hakem heyetine ayrı ayrı müracaat etti. Hakem heyetinin Arık lehine karar vermesiyle önceden direnen banka, hemen parayı Arık’ın hesabına yatırdı.

    Son yıllarda yargının, tüketiciyi mağdur etmediğine dikkat çeken Avukat Mustafa Akıncı, vatandaşların bankalardan dosya masraflarını ve yeniden yapılandırma ücretlerini iade alabilmeleri için sınırı aşan miktarlarda mahkeme yerine önce hakem heyetine müracaat etmeleri gerektiğini söyledi. Akıncı, bankaların konut kredisi ve tüketici kredisi alan müşterilerinden haksız yere tahsil ettiği dosya masrafı, ipotek fek ücreti, ekspertiz gideri, komisyon ücreti, erken ödeme komisyonu gibi masraf kalemlerinin tüketicilere iadesi gerektiği yönünde kararlar çıkmaya başladığını kaydetti. Tüketicilerin tedirgin ve çekingen tavırlarından artık vazgeçmeleri gerektiğini belirten Avukat Mustafa Akıncı, gerek tüketici hakem heyetlerinin, gerekse tüketici mahkemelerinin tamamen tüketici yanında yer aldığını vurguladı.

    BANKALARDAN ALINAN DEKONTLAR KALEM KALEMDİR

    Bankadan alınan dekontta tahsil edilen masrafların kalem kalem gösterildiğine dikkat çeken Avukat Akıncı şunları kaydetti: “Masraflar; ‘ipotek fek ücreti, ekspertiz gideri, komisyon ücreti, erken ödeme komisyonu’ şeklinde ayrı ayrı gösterildiği için bu değerler her biri kendi içinde zorunlu başvuru sınırı olan bin 191,52-TL’nin altında kalmaktadır. Tüketiciler; çektikleri krediye ilişkin bu masrafları Tüketici Hakem Heyetlerine ayrı ayrı dilekçeler ile başvurarak bu konuda karar verilmesi isteyebilirler. Aksi taktirde tüketiciler genelde mahkemeye dava açmak ve takip etmek istememektedirler. Bunun önüne geçmek için tüketicilerin her bir masraf kalemi için ayrı ayrı tüketici hakem heyetlerine başvurabileceklerini bilmelerinde fayda vardır. Hakem heyetlerinden alınan bin 191,52-TL’nin altındaki kararlar İlam hükmündedir. Tüketiciler, heyetten karar aldıktan sonra; ilgili bankaya başvurulduğunda yine zorlukla karşılaşmaktadır. Bankalar, kendilerine Hakem Heyeti Kararı tebliğ edilmesi, tüketicinin kararla başvurmasına rağmen genel müdürlüklerinden onay gelmediği gerekçesi ile tüketicileri uzun süre bekletmekte ve yıldırma yolunu seçmektedir. Oysa ki, bin 191,52-TL’nin altındaki hakem heyeti kararları ilam hükmünde olduğu için tüketiciler doğrudan icra dairesine giderek ilgili banka aleyhine ilamlı icra takibi başlatabilirler. Ya da bir vekil vasıtasıyla iş bu icra takibini icra ettirebilirler. Bankalar, genelde bin 191,52-TL’nin altındaki hakem heyeti kararları kendilerine tebliğ edildiğinde iş bu kararın kaldırılması için tüketici mahkemesine tüketici aleyhine dava açmaktadırlar. Bankalar, kendilerine tüketici hakem heyeti Kararının tebliği ya da tüketicinin bu kararı bankaya ibraz etmesinden itibaren 15 günlük süre içinde; tüketici aleyhine tüketici mahkemeleri nezdinde hakem heyeti kararına itiraz davası açmaktadırlar. Aleyhine dava açılan tüketiciler tedirgin olmakta ve Hakem Heyetine başvuru yaptığına pişman olmaktadır. Oysa ki; tüketici mahkemeleri son dönemde bu konuda tamamen tüketicinin yanında yer almaktadır. Genelde bankaların bu konuda açtığı davaları reddetmektedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.