Dolar 32,5107
%0.07
Euro 34,8880
%-0.24
Altın 2.455,550
%0.79
Bist-100 9.891,00
%1.79

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Valilik'ten Büyükşehir'e flaş soruşturma

Valilik'ten Büyükşehir'e flaş soruşturma

​Üçkuyular Pazaryeri'nin bulunduğu alana yapılacak Doğuş Holding’e ait İstinye Park Projesi’nde bir kriz daha patlak verdi. Balçova, Karabağlar ve Konak ilçelerinin kesişimindeki, Türkiye’nin en büyük AVM projelerinden bir tanesinin hayata geçirileceği duyurulan alanla ilgili geçtiğimiz aylarda başlayan Sayıştay soruşturmasının ardından, 47 dönümlük alanda belediyeler tarafından yapılan işlemler de İzmir Valiliğince mercek altına alınmaya başladı. Yapılan işlemlerde kamu zararı tespit edildiği takdirde, yerel idare için yeni bir Sayıştay soruşturması ve yargı sürecinin yolu açılacak.

  • Ege Postası
  • 01.11.2014 - 15:37
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular’ın merkezinde yer alan Doğuş Holding’e satışı gerçekleşen 47 dönümlük arazide yaşanan kriz ve tartışmalar bitmek bilmiyor. Üç ayrı belediyenin ortak olduğu söz konusu arazinin satışının ardından, son olarak Konak Belediyesi’nin ihale yolu ile sattığı benzinlik arazisinin Sayıştay tarafından incelemeye alınmasıyla başlayan süreçte yeni bir soruşturmanın daha yolu açıldı.
 
BÜYÜKŞEHİR VALİLİK TAKİBİNDE
İzmir’de başta esnaf ve bölge halkı arasında büyük tartışmalara yol açan ve yerel yönetimlerde sıkça krize yol açan Üçkuyular’da Türkiye’nin en büyük AVM’lerinden bir tanesinin yapılması planlanan Doğuş Holding’e ait 47 dönümlük arazi bir kez daha mahkeme yolunda. Karabağlar Belediyesi, Konak Belediyesi ve Balçova Belediyesi’nce satışı gerçekleşen söz konusu alanda yapılan tüm işlemleri mercek altına alan İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yeni bir soruşturmanın ve yargı sürecinin de önünü açtı.
 
DOĞUŞ ARAZİSİNE KAMU ZARARI İNCELEMESİ
Çeşitli kat malikleri ve arazi sahiplerinden gelen şikayetleri değerlendirmeye alan Valilik, alanda yapılan tüm imar düzenlemeleri ve diğer işlemlerle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bilgi ve belgeleri talep etti. Yapılan inceleme kapsamında, yerel idare tarafından yapılan düzenlemelerin yatırımcının lehine dönük durum yarattığı ve kamu zararına yol açtığı şeklindeki şikayetleri değerlendiren İzmir Valiliği, halen pazaryeri olarak kullanılan ve imar planlarında “Belediye Hizmet Alanı, Yeşil Alan, Yol” olarak kayıtlı durumdaki parsellerin “Kentsel ve Bölgesel İş Merkezi ile Konut Alanı”na dönüştürülmesiyle ilgili imar değişikliklerini mercek altına aldı.  
 
BÜYÜKŞEHİR’İN İMAR DÜZENLEMELERİ MERCEK ALTINDA
Şikayete konu olan Doğuş Holding’e ait parsellere verilen yüzde 40’lık kamuya terk oranın yüzde 22’ye düşürülmesi, düzenleme sahası dışında kalan ilçe otobüs terminali karşısındaki iki ayrı arazide belediyenin yaptığı kamulaştırma işlemlerinin kamu yararına olmadığı gibi gerekçelerle sunulan itirazları inceleyen İzmir Valiliği, Büyükşehir Belediyesi’nden kurum görüşlerini isteyerek satış  ve devamındaki süreci soruşturmaya başladı. Belediyenin imar programı, belediye meclis kararları, encümen kararları ile kamulaştırma programını da kapsam dahilinde değerlendiren Valilik, ayrıca imar yasası kapsamında hukuka yansıyan cezai işlemler hakkında da ayrıntılı açıklama istedi.
 
YENİ BİR SORUŞTURMA VE YARGI SÜRECİ SÖZ KONUSU
İzmir Valiliğince yapılacak olan incelemenin ardından geçmişteki imar düzenlemeleri ve benzeri işlemler dahilinde kamu zararı yaratıldığına dair karar verildiği takdirde, yeni bir Sayıştay soruşturmansın ve hukuk sürecinin önü açılacak. Sayıştay’a iletilecek soruşturma konusu işlemlerde kamu zararı ve hukuka aykırılık tespit edildiği takdirde ise, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve yapılan imar düzenlemelerinin altında imzası bulunan yetkililer için yargılama yolunun açılması istenebilecek.
 
AVM PROJESİNİN TAMAMEN İPTALİ GÜNDEME GELMİŞTİ
Tüm bu gelişmeler ışığında Türkiye’nin en büyük AVM projesi olan İstinye Park’ın İzmir ayağı da belirsizlik içerisine girerken, projenin iptali de dahil olmak üzere çeşitli olasılıklar gündeme geldi. Benzinlik satışı ile ilgili devam eder diğer soruşturmada Sayıştay’ın vereceği karar doğrultusunda, alanın pazaryeri, ilçe garajı ve yeşil alan gibi kamusal hizmetler haricinde ve amacı dışında kullanıldığına karar getirilirse, taşınmazın yasa gereği hazineye devredilmesi söz konusu olacak.
 
KONAK BELEDİYESİ’NİN DE BAŞI AĞRIMIŞTI
Ayrıca, Haziran ayında başlayan diğer soruşturma kapsamında Konak Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ihale ile Üçkuyular’da mülkiyeti MERBEL A.Ş.’ye ait benzin istasyonunun satışının da iptali gündeme gelmiş, belediyedeki 30 ismin savunmasını istemişti. Soruşturma süreciyle birlikte Doğuş Holding’in AVM projesini hayata geçirmek istediği alanda projenin yapımının tehlikeye gireceği ve projenin iptal edilebileceğine yönelik iddialar da gündem taşınmıştı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.