Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Roman vatandaşlardan AK Partili vekile tepki!

Roman vatandaşlardan AK Partili vekile tepki!

Genel seçim öncesi siyasi partiler seçim çalışmaları boyunca, farklı kesimlere çeşitli sözler verdi. Genel seçim çalışmalarında katıldığı bir toplantıda İzmir'de 2 bin Roman vatandaşın işe yerleştirileceğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Nükhet Hotar'a, İzmir Roman Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZ-ROM) Başkanı Abdullah Cıstır'dan tepki geldi. Cıstır, "Hotar'ın vaat ettiği sizi işe yerleştireceğiz açıklaması sadece bir merhem politikasıdır" dedi. Roman vatandaşlardan AK Partili vekile tepki!

  • Ege Postası
  • 27.06.2015 - 15:21
EDA EBRU NANECİ / HABER SERVİSİ -  Genel seçim öncesinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Nükhet Hotar'ın Romanların çözülmesi gereken en önemli problemlerini başında olan işsizlikle ilgili İzmir için 2 bin iş sözü vermişti. İZ-ROM Başkanı Abdullah Cıstır, belediyelerin ve hükümetin Romanlara kalıcı istihdam sağlamak istemediğini ve Roman vatandaşlara sadece sosyal yardım vererek biat kültürü oluşturmayı istediğin savunarak, AK Parti İzmir Milletvekili seçilen Prof. Nükhet Hotar'ın vaat ettiği iş sözünün de 4-6 aylık Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki işler olduğunu ve bu nedenle itibar görmediğini söyledi.

SOSYAL YARDIMLARLA BİAT KÜLTÜRÜ
Romanlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZ-ROM) Başkanı Abdullah Cıstır, kısa süreli işlere giren Romanların süre sonunda yeniden işsiz kalacakları; üstelik kendilerine bağlanan sosyal yardımlardan da olacakları endişesiyle bu işlere girmek istemediğini açıkladı.

HOTAR'IN VAAT ETTİĞİ 4-6 AYLIK İŞ SÖZÜ
Geçici iş sağlandığı için, sosyal yardım alan Romanların kısa süre sonra yardımın kesilecek olmasından dolayı çalışmak istemediğini ifade eden Cıstır,  "Romanlar çalışmıyor algısı biat kültürünün sonucudur. Romanlar çalışmasın bunlar oy versin diye sosyal yardımlara bağlandı. Kaymakamlık kapılarında 50-100 liraya insanlara geçim vaadi ve yeşil kart verilmiş. Sayın Nükhet Hotar'ın vaat ettiği sizi işe yerleştireceğiz açıklaması merhem poltikasıdır sadece. Çünkü ona vaat ettiği iş sözü toplum yararına çalışma projesi kapsamındaki kısa süreli işlerdir. Bahsettiği bu. 4-6 aylık dönemleri kapsıyor. 6 ay sonra işsiz kalacağım diyor. Evde bakım parası alıyorum ya da sosyal yardım alıyorum. Ben 4-6 aylık işe girersem sigortalı olduğum için yardımım kesilecek. Üstelik altı ay sonra da işten çıkacağım. Sonra yardım da kesilmiş olacak. Hem açılım yapıyorsunuz hem de altını doldurmuyorsunuz diye iktidara seslenmek istiyoruz. Dolayısıyla ben yıllardır söylüyorum sadece merhem politikası uygulanıyor" dedi. 



SEÇİM VAADİ 
Hükümetin Roman açılımı yaptığını ancak geçici istihdamlar yaratıldığını söyleyen Cıstır, "Biat kültürü geliştirildi adam iş talep edemiyor kardeşim. Benim yardımım kesilecek kardeşim diyor, geçici ve kısa süreli işlere girmiyor" diyen ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Hotar'ın kısa süreli-toplum yararına çalışma programı kapsamındaki iş vaadini 'merhem politikası ve seçim vaadi' diye konuştu.

BELEDİYELERDE DE ROMAN ÇALIŞTIRMA YÖNTEMİ YOK
Romanların çalışmak istediğini ancak kısa süreli cami-okul temizliği gibi işlerde değil kadrolu ve sigortalı istihdam edilecekleri işler istediklerine vurgulayan Cıstır, belediyeler ve İş-Kur da eleştirerek, "Birkaç belediye dışında birçok belediyede Roman çalıştırma yönelimi yok. Örneğin büyükşehir belediyesinin meslek edindirme kurslarının verildiği Kent Koleji'nin varlığından Romanların haberi yok. Kent koleji yetkilileri tüm Roman mahallelerinde duyuru yapmalı. Iş-kur tüm mahallelerde 'Gelin bize başvurun-talep edin-sizi işe yerleştireceğiz' demeli" ifadelerini kullandı. 

'SOSYAL İÇERME' YÖNTEMİNİ ÖNERDİ 
Cıstır, Avrupa'da uygulanan 'Sosyal İçerme' yöntemini uygulaması çağrısında bulunarak şunları söyledi: "2-3 yıldır İş-Kur'a iş bulma uzmanları alındı. Onların ifadesi 'işverenler Roman istemiyorlar' şeklinde. Bu bir ayrımcılık ve ötekileştirme. O yüzden Avrupa'da uygulanan 'sosyal içerme sistemi' uygulanmalı. Yani kendisini eşit hissetmeyen toplumların ekonomik-sosyal ve kültürel tüm süreçlere dahil edilme ve siyasi önlemler alınması için tedbir alınması ve bunların kağıt üzerinde kalmayarak hayata geçirilmesi."

İZMİR MİLLETVEKLİ HOTAR NE DEMİŞTİ'
Hotar Torbalı Çaybaşı Mahallesinde düzenlenen kutlamalar kapsamında yaptığı konuşmasında Ak Parti Hükümetleri döneminde Roman vatandaşlar için birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, Başbakan Davutoğlu tarafından İzmir’e özel olarak 2 bin Roman Vatandaşa “Toplum yararına program” kapsamında istihdam sözünü duyurmuştu.

TOPLUM YARARINA ÇALIŞMA SİSTEMİ NEDİR-NASIL ÇALIŞIR'
Türkiye İş Kurumu (İşkur) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Toplum Yararına Çalışma (TYÇP) işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde işsizlerin kısa süreli istihdam ve eğitimini amaçlayan, doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesini sağlayan programlardır.
Bu Programlarla geçici iş imkanları sağlanarak, belli bir süre için maddi olarak desteklenen katılımcılar, çalışma ortamına alışarak; mesleki eğitim, iş tecrübesi ve disiplini edinmekte, aynı zamanda kamu yararına bir faaliyet gerçekleştirilmektedir. 4 Haziran’da açıklanan yeni istihdam paketi ile aktif işgücü programlarına ayrılan kaynak önemli ölçüde artırılacaktır.
TYÇP kapsamında, 2009 ve 2010 yıllarında her yıl 60.000 kişi olmak üzere toplam 120 bin kişi kısmî veya tam zamanlı olarak asgari ücret üzerinden geçici olarak kamu yararına işlerde istihdam edilecektir.
Programın Süresi: Programların azami uygulama süresi 6 aydır. İşin özelliğine göre katılımcı sayısı belirlenir ve tam zamanlı ya da kısmi zamanlı olarak düzenlenir.
Katılımcılarda Aranan Şartlar: Kuruma kayıtlı işsiz olmak; 18 yaşını tamamlamış olmak; Daha önce İşkur’un düzenlediği TÇYP’larına katılmamış olmak; Emekli, malul, dul ve yetim aylığı almamak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.