Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Pekdaş: Belediye şirketleri için mevzuat değişmeli

Pekdaş: Belediye şirketleri için mevzuat değişmeli

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, belediye şirketi Merbel'deki 485 işçiyi ilgilendiren ihalede mahkeme kararıyla yürütmeyi durdurma verilmesi nedeniyle ortaya çıkan sıkıntının çözümü için harekete geçtiklerini açıkladı. Köklü çözümün mevzuat değişikliği olduğunu, hizmet ihalelerinde teşvikli bölgelerde kurulan firmalarla belediye şirketlerinin eşit koşullarda yarışmadığını belirten Pekdaş, Bakanlıklar'a, milletvekillerine yazacağı mektuplar ve yapacağı girişimlerle mevzuatın değişmesini talep edecek.

  • Ege Postası
  • 15.04.2014 - 11:29
İZMİR-Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kendini başkanlığının ilk günlerinden itibaren işçi krizinin içinde buldu. Belediye şirketi Merbel'de çalışan 485 işçiyi kapsayan ihaleyle ilgili kaybeden Urfa'da kurulmuş firmanın yaptığı itiraz üzerine mahkeme tarafından alınan yürütmeyi durdurma kararı sıkıntı yarattı. Kamu İhale Kurumu'nun Eylül 2013'de verdiği düzeltici işlem kararından sonra, işçiler geçici hizmet alımı yöntemiyle Temmuz 2014'e kadar işlerini koruyacakları statüye kavuştu. Ancak, özel firmanın itirazıyla alınan yürütmeyi durdurma kararı üzerine sıkıntı büyüdü. Temmuz ayına kadar hukuki çözüm çıkmazsa işçilerin işlerini kaybetmesi veya özel firmaya geçmesi sözkonusu olabilecek.

Başkan Pekdaş, konunun tüm belediyeleri ilgilendiren mevzuattan kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu açıkladı. Merbel özelinde hukuki girişimlerin sürdüğünü, davanan esastan sonuçlanmadığını belirten Pekdaş, Kamu İhale Kurumu'nun ihalelere eşit yarışma koşulları açısından incelediğini ancak belediye şirketleri ile özel firmaların koşullarının aynı olmadığını söyledi. Pekdaş, "Belediye şirketleri İzmir'de kurulmuş, tek kuruş vergi kaçırmayan, tüm çalışanların sigorta primlerini ödediği ücret üzerinden yatıran firmalardır. Ayrıca Sayıştay tarafından denetleniyorlar. Ama, diğerleri özel hukukta, ticari, anonim şirketleri kuruyorlar. Teşvikli bölgelerde kuruyorlar. İzmir'de yaygın bir anlayış var. Diyorlar ki "Belediyeler Doğu'da Güneydoğu'da kurulan firmalara işler veriyor. Halbuki bu firmaarın ihaleleri almalarının nedeni teşvikli bölgelerde kuruldukları için kırımları da çok yapmaları ve daha uygun fiyat teklifleri yapmalarıdır. Belediye şirketlerine göre vergi, sigorta primlerini daha az ödüyorlar. Sayıştay denetimene de tabi değiller. Piyasa koşullarına göre varolan firmalar. KİK, daha çok kırım yapmış diye özel firmaya ihaleyi vermemiz yönünde karar alıyor. Merbel'in de sıkıntısı benzer. İkinci sıradaki bir firma itiraz ediyor. Belediye ihaleyi ona vermemiş. Belediye işçi güvenliğini, kamu hizmetindeki güvenliği sağlamak için Mermbel'e veriyor. KİK iptal ediyor. Mevzuat gereği MERBEL'in arkasından gelen firmanın ihaleyi kazanması gerektiğini söylüyor. Bu konuda açılmış davalar da var. Yürütmeyi durdurma davaları da açıldı. Sonuçlarının bekliyoruz. KİK itirazları reddetti" dedi.

Pekdaş, sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, konunun siyasi olduğunu düşündüğünü söyledi. Hem siyasi hem hukuki mücadeyi sürdüreceklerini belirten Pekdaş, "Eşit koşullar içinde olmayanlara siz eşit koşularda yarışın demek uygun değil. Sayıştay denetiminde, vergisini, sigortasını tam ödeyen, işçileri sosyal hakların veren Merbel ile piyasa koşullarındaki firmayla rekabetine eşit yarış deniyor. Belediyelere görev olarak verilen kamu hizmetlerinin piyasa tarafından yerine getirilmesi gerektiği düşüncesi bana göre doğru değil. Hem ihale mevzuatına hem de belediyeleri hizmetleri yerine gitirmesinde yeni bir istihdam politikasına ihtiyaç var. Özel firma alınca yüzde 18 KDV ödüyoruz Devlet'e. İşçiye verilecek para buraya gidiyor. Böyle bir istihdam politikası olmaz. Bunları Bakanlıklara, milletvekillerine mektup yazarak anlatacağım. Basın açıklamaları yapacağım" dedi. 

Pekdaş, belediyelere gerçekçi kadrolar ve gerçekli paylar verilmesi gerektiğini söyledi. Konak'ın 1,5 milyon kişiyi hizmet etmesine karşın 400 bin nüfus üzerinden pay aldığını belirten Pekdaş, Merbel işçilerinin Temmuz ayına kadar sıkıntısı olmadığını. Bu süreç içinde çözüm bulmak için çalıştıklarını söyedi.

Sema Pekdaş belediyenin önündeki önemli bir sorununda farklı yerlere dağılmış hizmet birimlerini bir yerde toplamak olduğunu, bunun için de Basmane'deki iki binadan birinin yanındaki alanardan birini alarak yeni bir hizmet binası yapmak istediklerini söyledi. Yer arayışlarını sürdürdükerini dile getiren Pekdaş, seçim bildirgesinde vaadettiği katılımcı demokrasi için kuracakları meclisler için de hazırlıkları başladıklarını belirtti.

Pekdaş, ilçede Avrupa'daki örneklerine benzer bir antika pazarı kurmak için çalışma başlattıklarını belirterek, ayrıca işporta ve kaldırım işgallarini önlemeye yönelik ikinci el pazarları da organize etmek için projeler hazırladıklarını belirtti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.