Dolar 32,2554
%0
Euro 34,6888
%-0.06
Altın 2.401,880
%0.06
Bist-100 10.337,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muhalifler 'kurultay yok' kararına tepkili

Muhalifler 'kurultay yok' kararına tepkili

CHP Genel Merkez yöneticilerinin parti içi muhalefetin genel başkan seçimli olağanüstü kurultay toplanması için başlattığı imza hareketi sonunda teslim ettiği imza sayısının yapılan değerlendirme ve elemeler sonunda 569’da kaldığını tespit ettiklerini açıklamasına tepki geldi. Muhaliflerin İzmir’deki isimleri, bu kararın partililerde ve halkta oluşan beklentiyi karşılamadığını ve yerel seçimlere yansımasının olumsuz olacağı görüşünde birleşti.  Muhalifler 'kurultay yok' kararına tepkili

  • Ege Postası
  • 06.08.2018 - 17:53

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-CHP’de muhaliflerin teslim ettiği imza sayısının 618 olduğunu, geçerli imzaların 605 olarak görüldüğünü belirten CHP Genel Merkez yöneticileri, bu kişilerden 31’inin imzasını çektiğini, beşinin istifa etmiş olduğunun görüldüğünü, dördünün mükerrer nitelikte bulunduğu, dördünün evrakının ise fotokopi olduğunun saptandığını açıkladı.

Beş imzanın da gündem maddesi eklenmediği için yok hükmünde sayıldığını dile getiren CHP Genel Merkez yöneticileri, toplam 569 imzada kalındığını belirterek, Kurultay yapılmama kararı verildiğini kaydetti.

ALAATTİN YÜKSEL: SEÇİMLERDE ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARISIZLIK BİZİ ORADA BEKLİYOR

İmza hareketinin öncülerinden CHP PM eski Üyesi, İzmir eski Milletvekili ve İzmir İl eski Başkanı Alaattin Yüksel, Kurultay yapılmayacağı yönünde karar verilmesini sert bir dille eleştirdi. Deneyimli siyasetçi Yüksel’in değerlendirmesi şu şekilde oldu:

“569 imza seçilmiş delegelerin yarısından çok fazladır. Genel merkezin değerlendirmelerini doğru kabul etsek de. Siyasi Partiler Yasası’nda olağanüstü kurultay toplama sayısı beşte bir imzayla gerçekleşir. Ve de noter şartı aranmaz. Siyasi Partiler Yasası’na aykırı tüzük maddesi olmaz. Bu zamanında olmuş. Gene parti içi iktidarı bırakmak istemeyenler tarafından böyle bir tüzük hazırlanmış. Tüzükte kanuna aykırı birçok anti demokratik maddesi var zaten. Bunun arkasına sığınarak, yeterli imza toplanmamıştır denmesi siyasi etik açısından sorgulanmalıdır. Bu süreçte parti, imza verenler ve vermeyenler, kurultay isteyenler ve istemeyenler şeklinde ciddi bir ayrışmaya tabi tutulmuştur. 9 yıldır mevcut parti yönetimi ve Kemal Bey, yüzlerce MYK üyesi değiştirerek, 9 yılda 9 seçim başarısızlığı yaşamıştır. Oy oranımız en son seçimde de yüzde 22’lere düşmüştür, en düşük orana geriledik. Bu durumda hiçbir olmamış gibi yola devam etmek seçmende de büyük bir hayal kırıklığı yaşatacaktır. Bu karar CHP seçmeninde büyük bir umutsuzluk doğacaktır, bir öfke yaşatacaktır. Yerel seçimlere katılmamak ve oy vermemeye kadar bir dizi tepki ortaya çıkabilir. CHP’ye oy vermeyeceğiz diyen sokaktaki seçmene rastlıyoruz. Genel merkez yöneticileri küçük bir araştırmayla bunu tespit edebilir. Ki biz bu araştırmayı daha önce yaptık. Seçmende çok büyük bir değişim talebi var. Bunu görmezden gelerek, bunun üstüne yatıp, yerel seçimlere bu şekilde, hiçbir şey olmamış gibi gidersek, çok büyük bir başarısızlık bizi orada bekliyor. CHP’nin bundan sonraki varlığını sürdürme açısından da, demokrasi ve özgürlükler açısından da son derece kötü ve sıkıntılı yola doğru gideceğini öngörmek hata olmayacaktır.”

BİZİ FACİA BEKLİYOR

Yüksel, atanmışlar hariç seçilmiş delegelerin yarıdan fazlasının kurultay istediğini ve bu sayısının son derece yüksek olduğunu da vurguladı. Yüksel, genel merkezin tereddüt etmeden kurultay kararı alması gerektiğini savunarak, "Son yapılan seçimlerde zaten partimiz kötü bir sonuç aldı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun 9 yıllık genel başkanlığı döneminde en düşük orana inildi. Bu durumda yerel seçimlerin büyük bir hüsran ile karşılaşabiliriz. Bizi yerel seçimlerde facia bekliyor" diye konuştu.

SON DERECE KÖTÜ BİR SÜREÇ

Partide 'imza vereler, vermeyenler' şekilde ayrışmanın yaşandığını belirten Alaattin Yüksel, "Belki bundan sonra mahkeme süreçleri olacak. Partimiz açısından son derece kötü bir süreç. Parti yöneticilerinin hızlı bir şekilde bu durumu önlemeleri gerekiyor. Genel başkan ilgili arkadaşlarımızı, parti akil adamları, Muharrem İnce'yi çağırıp, demokratik bir tüzük hazırlanması için harekete geçmeli. Önce demokratik bir tüzük üzerinde uzlaşalım. İlerici, kapsayıcı program hazırlığına girişelim" dedi. Uzlaşarak kurultaya gitmek gerektiğini, partinin bölünmüşlük duygusundan kurtulmasının ancak bu şekilde mümkün olduğunu ileri süren Yüksel, şunları söyledi:

"Tek vücut olarak, anlayışını, kadrolarını yenilemiş, programını yenilemiş ve güçlü şekilde yerel seçimlere gitmeliyiz. Yoksa hem CHP açısından hem de Türkiye açısından kötü günler bizi bekliyor. CHP'nin başarısız sonuçları ile AKP'ye ülkeyi teslim ederek cumhuriyet ve cumhuriyet değerlerinden Türkiye'yi yoksun bıraktık. Bunu daha fazla sürdüremeyiz."

ASUMAN ALİ GÜVEN: YEREL SEÇİMLERDE  BAŞARILI OLMA ŞANSI KALMAZ

İmza hareketinin İzmir’deki bir diğer ismi olan CHP İzmir İl eski Başkanı Asuman Ali Güven de, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya gitmeyerek bundan kaçınmasının yerel seçimlere olumsuz yansıyacağını  dile getirdi, şunları söyledi:

“Yanlış buluyorum. İşlerin bu noktaya kadar geldiği bir durumda, CHP’nin kurultaydan kaçınması parti açısından doğru değil. Partimize yazık olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde parti içinde birlik ve beraberlik sağlanamaz. Yerel seçimlerde sıkıntıya girer partimiz. Oylarımız düşebilir. Parti içi ayrışma ve gruplaşma, birbirini dışlama, birbiriyle ilişkilerin kopması partide büyük zafiyetlere yol açar. Seçimlerde partinin başarılı olma şansı kalmaz. Bu işin bu derece ayyuka çıktığı bir durumda genel merkezin telaffuz ettiği 569 rakamı bile olsa bu ciddi bir rakamdır. Seçilmiş delegelerin çoğunluğundan yani yüzde ellisinden fazlasıdır. Hesaplar hatalıdır. Verilen imza sayısı ile çıkarılan sayı arasında fark var. Hesaplar da bitmiştir. Hesaba göre değerlendirme yapmak yanlıştır. CHP’nin kurultaya gitmemesi büyük sıkıntı yaratacak. Genel başkanın kurultayı toplayarak güven tazelemesi gerekiyor. Bunu yapmaz ve kaçınırsa partimiz zarar görür. Kurultayın toplanması artık bir zorunluluk.”

'SİYASİ SONUÇLARI AĞIR OLACAK'

Antidemokratik bir tüzük maddesine dayanarak partinin kurultaydan kaçınmasının, parti içi birlik ve beraberliği büyük ölçüde zedeleyeceğini kaydeden Güven, "Parti içi kutuplaşma büyüyecek. Bunların siyasi sonuçları da ortaya çıkacak. Yerel seçimlerde büyük sıkıntılar yaşayacağız. Kimler aday olacak, hangi tarafın adayı desteklenecek gibi tedirginlikler, huzursuzluklar etkili olacak. Bunun da siyasi sonuçları CHP açısından ağır olacak. Kurultay talebi olanların bu taleplerinde vazgeçmeleri artık mümkün değil. Israrcı olacaklar ve bu da ilişkileri karşılıklı olarak zedeleyecek. Sayısal çoğunluk yoksa genel merkezin kurultaydan kaçınmasına da gerek yok. Madem çoğunluk genel merkezden yana gitsinler kurultaya güven tazelesinler. Aksi takdirde İzmir'de bile yerel seçimlerde büyük kayıplarımız olur" dedi.

HATİCE TATLI: YEREL SEÇİMLERE OLUMSUZ YANSIYACAK

Öte yandan parti içi muhalefetin imza veren ve toplayan isimlerinden CHP PM eski üyesi de olan Hatice Tatlı, bu kararın partililer ve halkta oluşan beklentiyi karşılamadığını kaydederek,

Kurultay toplanmamasının yerel seçimlere yansımasının negatif olacağını söyledi:

“Halkta ve partililerde böyle bir beklenti oluştu. Bu beklentinin karşılanmaması yerel seçimlere olumsuz yansıyacak. Bence bu kurultay yapılmalıydı. Genel başkan imzaları beklemeden kurultayı toplamalıydı. Güven tazelemeliydi. Kırgınlar ve küskünler yaratıldı. Üye olmayan halkın bir beklentisi vardı. Bu beklentinin karşılanmamış olması da seçmen tarafından negatif olarak değerlendirilecektir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.