Dolar 32,3901
%0.1
Euro 34,7774
%-0.04
Altın 2.395,860
%-0.04
Bist-100 10.209,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu hakkında 'gezi' balonu: O iddialar...

Kocaoğlu hakkında 'gezi' balonu: O iddialar...

Geçtiğimiz ay Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan için düzenlenen anma eylemleri sırasında halka karşı orantısız güç kullanmakla eleştirilen emniyet kuvvetlerine "Polise su ve otobüs yok" diyerek rest çeken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na karşı başlatılan karalama kampanyası büyük tepki topladı. Başkan Kocaoğlu'nun, Haziran ayında meydana gelen ve tüm yurtta geniş yankı bulan Gezi olayları sırasında İzmir'de eyleme katılan 24 genç hakkında şikayetçi olduğu yönündeki iddialar asılsız çıkarken, gelişmeler "kara propaganda" olarak yorumlandı.

  • Ege Postası
  • 24.04.2014 - 23:06
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de devam eden Gezi Davası kapsamında 18 yaşın altında 24 gencin Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktığı duruşma öncesinde ortaya atılan iddialar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Mahkemede 24 kişinin avukatlığını üstlenen Süleyman Karadağ tarafından sosyal medya üzerinde dile getirilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Gezi Parkı eylemlerine katılan 18 yaşından küçük çocuklardan şikayetçi olduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkarken, olayın ardında yatan asıl faktörün ise hukuki zorunluluklar olduğu öğrenildi.
 
 
GEZİ OLAYLARINDA ZARAR GÖREN OTOBÜSLER DAVA KONUSU OLDU
Yaklaşık bir ay süren ve yurdun dört bir yanında devam Gezi olayları sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve diğer ilçe belediyelerine ait belediye otobüsü, çöp bidonları, trafik levhaları ve sinyalizasyon sistemleri gibi birçok kamu malı zarar görmüştü. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen Gezi Davası kapsamında, İzmirli 24 genç hakim karşısına çıkarak kamu malına zarar vermek suçuyla yargılanmasına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin davacı konumunda olduğu dava kapsamında, Haziran ayında meydana gelen olaylarda belediyeye bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü'ne ait olan belediye otobüslerinin zarar görmesi nedeni ile şikayetçi olan idare yargı sürecine müdahil oldu.
 
ZARAR NEDENİYLE "MECBURİ" KAMU DAVASI
Kamu malı statüsünde bulunan belediye otobüslerinden bir tanesinin zarar görmesi sonrasında otobüsü idare eden ESHOT personeli şoför, idari yükümlülüklerini yerine getirmek adına olayın hemen ardından emniyet birimlerine başvurarak hasar tutanağı düzenlenmesini talep etti. Yaşanan bu maddi hasar sonrasında ESHOT Genel Müdürlüğü ve ana idare konumunda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi yasalar gereği kamu davası açarken idare, kamu malına zarar verildiği gerekçesi ile sorumlulardan zararın tanzimini talep etti. Yürürlükteki Türk Ceza Kanunu gereği işleyen süreçte Başkan Kocaoğlu'nun şahsi olarak yargıya giderek davacı olmadığı öğrenilirken, asıl şikayetçi ise resmi kurum statüsündeki Büyükşehir Belediyesi oldu.
 
DAVA SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK'
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 152'inci maddesi uyarınca, kamu malına zarar vermek suçlaması ile yargılanan 24 genç hakkında bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası istenirken, sorumluların yaşları 18'in altında olduğundan ötürü verilecek olan cezanın, para cezasına çevrilmesi ve zararın tanzimi istenebiliyor.
 
KOCAOĞLU'NDAN JET YALANLAMA
Henüz olayla ilgili açıklamada bulunmayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, akşam saatlerinde twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajda, "Gezi direnişine katılan gençlerden davacı olduğumuz yolundaki haberler kesinlikle doğru değil" diyerek iddiaları yalanladı.
 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞLEM YAPMAK ZORUNDA
Diğer yandan olayla ilgili değerlendirme yapan hukukçular ise, dava sürecinin zorunlu bir gelişme olduğunu niteleyerek, verilecek en ağır cezanın ise para cezasından ibaret olduğunu ve yargının bu doğrultuda erteleme ya da beraat verebileceği yönünde görüş bildirdi. Ayrıca kamu davasının yasal bir zorunluluk olduğunu da dile getiren hukuk çevreleri, idarenin yani Büyükşehir Belediyesi'nin kamu malına verilen herhangi bir zarar hakkında işlem yapmadığı takdirde açılabilecek olası bir Sayıştay soruşturmasında "Görevi kötüye kullanmak" ve "Görevini yerine getirmemekten" dolayı suçlu duruma düşebileceğini aktardı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.