Dolar 32,4788
%-0.19
Euro 34,9214
%0.27
Altın 2.431,950
%0.36
Bist-100 9.792,00
%0.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Yeni Asır TV için şok karar

Yeni Asır TV için şok karar

Turkuaz grubu bünyesinde uzun yıllardır yayın yapan Yeni Asır TV için kapatma kararı aldı. Karar çalışanlara iletildi, kuruluşa yıllardır emek verenler büyük şok yaşadı.

  • Ege Postası
  • 24.04.2014 - 13:03
ONUR ÇAKIR - EGEPOSTASI  /  İzmir’de televizyon yayıncılığının kıdemli kuruluşlarından Yeni Asır TV’de büyük şok yaşanıyor. Sabah, ATV ve Yeni Asır Gazetesi’ni de bünyesinde bulunduran Turkuvaz Medya grubunun, İzmir’deki yayın organı Yeni Asır TV için, kar etmediği gerekçesiyle kapatma kararı aldığı öğrenildi.
 Karar kuruma iletilirken, Yeni Asır TV çalışanları sabah gelen haberle şok oldu. 39 çalışanı olan Yeni Asır TV bünyesindeki 4-5 çalışanın Yeni Asır Gazetesi'nde aktarılacağı, geri kalan personelin ise bugün çıkış işlemlerinin tamamlanacağı öğrenildi.


TGS'DEN TEPKİ: MEDYADA KIYIM BİTMİYOR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Hüner, Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin sorunu, basın ve ifade özgürlüğü önündeki engeller devam ederken, siyasi iktidar baskısının yoğunlaştığını; basın emekçilerinin haberleri, köşe yazarlarının da yazıları nedeniyle işten çıkartıldığı, televizyonlar üzerinde baskıların bitmek bilmediği en ağır dönemlerden birinin yaşandığını bildirdi.

Hüner, yaptığı yazılı açıklamada,şunları kaydetti:
‘’Gazete patronlarının, genel yayın müdürlerinin telefonlarla aranarak yayın politikalarına yön verilen bir ortamda mesleklerini yapmaya çalışan basın emekçilerinin, bu baskılar yetmezmiş gibi hiç bir gerekçe gösterilmeksizin, ani kararlarla ‘kapattım’ ya da ‘yayın durdurdum’ gibi gerekçelerle kapı önüne bırakılmaları dünyanın hiç bir ülkesinde görülemeyecek uygulama biçimidir.
 
AKP hükümetinin yönlendirmeleriyle işadamlarınca ‘havuz’ oluşturularak medya patronu belirlenen ülkemizde, bu söylentilerin odağındaki bir kuruluş olan Turkuaz Medya Grubu'nda her iki ayda bir yaşanan çalışan kıyımına ne yazık ki yenileri eklenmiştir.
 
Çok kısa bir süre önce gruba bağlı Yeni Asır Gazetesi'nde yaşanan gazeteci kıyımı, bugün işverenin ‘kapattım’ açıklamasıyla bölgesel yayın yapan Yeni Asır TV'ye sıçramış ve 40 dolayında basın ve televizyon emekçisi sokağa bırakılmıştır.
 
Gazetecilik ve televizyon yayıncılığı ile hiçbir ilişiği bulunmayan meslek gruplarından oluşturulan patronaj yapısının, Türkiye'de ‘tek elden yönetilen ve siyasal iktidarın organı yayın organları’ yapısını oluşturmak istendiği gün gibi ortadayken; idealist ve tek amaçları geleceklerini belirlemek olan özelliklede genç emekçilerin kıyıma uğramaları, onların geleceğe dönük beklentilerini de karartmak anlamını taşımaktadır.
Bilinçsiz, ilgisiz ve gazetecilikle hiç bir bağı olmayan patronaj yapısının kıyım kararlarını şiddetle kınıyor, bu kararları bir kez daha gözden geçirmeye çağırıyoruz. Bölgesel yayın yapan Yeni Asır TV, çalışanlarıyla yıllardır hizmet vermektedir. Televizyonun kapatılması kararı, özveriyle görev yapan çalışanlarını ve ailelerini ağır ve olumsuz koşullar yaşamasına neden olacaktır. Yeni Asır TV kapatılmamalıdır. Gazetecilerin örgütlü mücadelesi bu kıyımlara mutlak ‘dur’ deyinceye kadar sürecektir. ’’

SERTEL: KARARI KINIYORUM
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atila Sertel, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayın hayatını sürdüren Yeni Asır Televizyonu’nun kapatılarak 40 kadar çalışanın işsiz kalması nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Kapatma kararını kınadığını belirten Atila Sertel, açıklamasında şunları söyledi:
“Yeni Asır televizyonu başarısız bir proje değildir. Bu televizyonda genel müdüründen kameramanına tanıdığım, bildiğim herkes görevini özveriyle yapan başarılı insanlardır, gazetecilerdir.
Zarar ettiği gerekçesiyle bir kanalı kapatmak, her şeye kar mantığı ve para kazanma olarak bakanlar açısından, ticari açıdan akılcı görülebilir ama süreç içinde bu kararın akılcı ve vicdani olmadığı ortaya çıkacaktır.
Hayata para kazanmak için geldiklerini düşünenlere tavsiyemiz; medya kuruluşlarının içinde patron olarak varolmak değil en iyi bildikleri işleri yaparak banka kurmak, ihalelere girmek ve maden işletmeciliği yapmak gibi meslekleriyle yetinmeleridir.
Görevinden ayrılan arkadaşlarımızın bir kısmının diğer kuruluşlarda çalıştırılacak olması teselli gibi görülse de böyle bir televizyonu yaratan ve yaşatanlar için bu durum tatmin edici olmayabilir.
Yeni Asır televizyonunun kapatılması yönündeki kararı kınıyor, alınan kararın tekrar gözden geçirilmesini diliyorum.”

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.