Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kayıp pilotun aranması isteğine Bakan o yanıtı verdi

Kayıp pilotun aranması isteğine Bakan o yanıtı verdi

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, 8 Ekim 1996’da Sakız Adası yakınlarında düşen uçağın enkazı ve pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının çıkarılmasına ilişkin sözlü soru önergesine yanıt geldiğini bildirdi.

  • Ege Postası
  • 25.11.2014 - 13:28
ANKARA –Türeli, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın  naaşına ilişkin konuyu gündeme getirdiğini  ifade etti.

Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın ailesi ve kamuoyunun yıllardır konuya ilişkin bir gelişme beklediğini vurgulayan Türeli, “Milli Savunma Bakanı, ‘sonuç elde edilememesi nedeniyle arama çalışmalarının sonlandırıldığını ancak uçak enkazı ve naaşın yerine ilişkin yeni bir bilgi edinilmesi durumunda yapılacak değerlendirmeye istinaden arama faaliyetine yeniden başlanabileceği’ bildirdi” diye konuştu.
 
-SORU ÖNERGESİ-
 
Türeli’nin konuya ilişkin sözlü soru önergesi şöyle:
 
“8 Ekim 1996 tarihinde Sakız Adası açıklarında düşen uçağımızın enkazı ve Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşı hala çıkarılamamıştır. Konu, Komisyon’da ve Genel Kurul’da yapmış olduğum konuşmalar ve vermiş olduğum yazılı soru önergeleriyle defalarca gündeme getirilmiş olmasına rağmen bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir. Bununla birlikte Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2014 Yılı Bütçe görüşmeleri sırasında konu tarafımdan tekrar gündeme getirildiğinde konuya olumlu bir şekilde yaklaştığınızı ve bu konuda çalışmaların başlatılacağını ifade etmiş bulunuyorsunuz.
 
      Bu bilgiler ışığında;
 
  1. Uçağımızın enkazına ve pilotumuzun naaşına ulaşılması için bir çalışma başlatılmış mıdır'
 
Eğer böyle bir çalışma henüz başlatılmamışsa bu çalışmanın ne zaman başlatılması planlanmaktadı? “
 
-BAKANLIKTAN GELEN YANIT-
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan tatmin edici bir cevap alamadıklarını belirten Türeli, Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşının çıkarılmasına ilişkin konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Bakan Yılmaz’ın cevabı şöyle:

İzmir Milletvekili Sayın Rahmi Aşkın Türeli’nin (6/5407) numaralı sözlü soru önergesine cevabımız: 8 Ekim 1996 tarihinde Yunan jetleri tarafından açılan ateş sonucu Ege Denizi’ne düşen F-16 uçağının enkazı ile Şehit Hava Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan’ın naaşını Deniz Kuvvetleri Komutanlığı imkanlarıyla 13 Nisan 2014 tarihinde başlayan arama faaliyetine 5 Mayıs 2014 tarihinde saat 23.59’da son verilmiştir.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bahse konu görev kapsamında iki mayın avlama gemisi, bir kurtarma gemisi, bir hücumbot görevlendirilmiştir. Mayın avlama gemileri Amasra ve Akçakoca 13 Nisan 2014 tarihinde, kurtarma gemisi Işın ise 17 Nisan 2014 tarihinde uçağın muhtemelen denize düştüğü noktaları kapsayan sahalarda arama, tespit ve teşhis faaliyetlerine başlamıştır. Görev öncesinde çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler doğrultusunda tesis edilen ve bilahare yeni bilgilere göre genişletilen sahalarda 13 Nisan 2014 tarihinden itibaren mayın avlama gemileriyle toplam 614 saat seyir yapılarak 420 saat süreyle sonar araması, 19 saat uzaktan kumandalı görüntü alma yeteneğine sahip insansız su altı cihazı dalışlarıyla dalış, Işın kurtarma gemisiyle toplam 260 saat seyir yapılarak 48 saat uzaktan kumandalı görüntü alma ve malzeme çıkarma yeteneğine sahip insansız su altı cihazı ROV’la dalış, 5 saat ADS-1200 içerisinde dalgıç bulunan, atmosferik dalış sistemiyle dalış icra edilmiştir.
Avlama gemileri tarafından su altında tespit edilen ve enkaza ait olabileceği değerlendirilen toplam 101 adet temas PAP, ROV ve ADS-1200 cihazı sistemleri kullanılarak teşhis edilmiştir.
Teşhis edilen 101 adet temasın büyük kısmının dip tabiatı; kayalık, yükselti ve amfora; eski testi, çömlek olduğu, tespit edilen ve su üstüne çıkarılan metal, bez parçaların ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı uzman personeliyle birlikte yapılan inceleme neticesinde, uçağa ait olmayan parçalar olduğu tespit edilmiştir.
Mevcut bilgilere istinaden belirlenen sahalarda, mevkilerde icra edilen arama faaliyetleri sonlandırılmıştır. Uçak enkazı ve naaşın mevkisine ilişkin yeni bir bilgi temin edilmesi durumunda yapılacak değerlendirmeye istinaden arama faaliyetine yeniden başlanabilecektir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.