Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karaburun’da RES çıkmazı!

Karaburun’da RES çıkmazı!

İzmir’in gözde turizm beldelerinden olan ve kentin saklı cenneti olarak nitelenen Karaburun’da sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların doğa talanına karşı örgütlenerek defalarca mahkemeye taşıdığı Çalık Holding’e ait RES projesine bakanlıktan bir kez daha onay geldi. Mahkeme iptal ediyor, Bakanlık onaylıyor

  • Ege Postası
  • 02.06.2016 - 13:55

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yöre halkının açtıkları davalar sonrasında art arda gelen iptal karları ile durdurulan Haseki ve Sarpıncık köylerindeki Çalık Enerji’ye ait rüzgar enerji santraline Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir kez daha vize geldi. Bölgeyi yakından ilgilendiren enerji yatırımı için geçmişte ÇED onayları veren bakanlık, yeniden tesise özel imar planları hazırlayarak yatırımcının önünü açtı.

Karaburun’da krize yol açan Sarpıncık Rüzgar Enerji Santrali’nin önünde engel kalmadı. Daha önceden Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli görülmeyen tesisin kurulacağı alan için özel imar planı hazırlayan bakanlık, yeni düzenlemeyi bir ay süreliğine askıya çıkardı. İlgili kurum, yerel idare ve meslek odalarının görüşüne açılan ve yaklaşık 30 hektarlık alanı kapsayan düzenlemeye göre bölgedeki çayır ve mera kullanımındaki arazilerde 14 adet yeni rüzgar türbini kurulacak. Yüzde 89’u maliye hazinesine ait arazilere ek olarak santralin kurulabilmesi için ek kamulaştırmalar yapılması da öngörülüyor. Daha önceden alınan “ÇED gerekli değildir” kararları ve devletin yaptığı acele kamulaştırmalar ile yatırımcıya özel hazırlanan imar planları nedeniyle RES çıkmazını yargıya taşıyan Karaburun halkı ve sivil toplum kuruluşları kazandıkları hukuk zaferi sonrasında bazı yatırımların durdurulmasını sağlamıştı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.