Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Medyanın etik sorunları tartışıldı

Medyanın etik sorunları tartışıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi işbirliğiyle, Türk medyasında son dönem yaşanan etik sorunlarını tartışmaya açmak amacıyla Medya ve Etik Semineri gerçekleştirildi.

  • Ege Postası
  • 02.06.2016 - 13:00
Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminere katılan İzmirli gazeteciler, etkinliğin sonunda katılım belgelerini aldı. Etkinliğe, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) İzmir İl Müdürü Deniz Dev ve İzmirli gazeteciler katıldı. Seminer öncesinde konuşan İGC Başkanı Misket Dikmen, Türkiye'de tek bakışlı bir medyanın dizayn edildiğini, bu süreçte etik sorunların ön plana çıktığını söyledi. Dikmen, bu nedenle BYGEM ve Yaşar Üniversitesi ile birlikte bu semineri düzenlediklerini söyledi. 

Sansürün ve otosansürün giderek yayıldığına da dikkat çeken İGC Başkanı Misket Dikmen, “Medya ve etik ilkelerin ve uygulamaların sürekli yinelenip tartışılması, gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda BYEGM ve Yaşar Üniversitesi'ne bu işbirliği için teşekkür ediyorum. Birlikte bunu sürdüreceğimize inanıyorum" dedi. 

Prof. Dr. Ümit Atabek de, medyada etik sorunu yaşandığını belirterek, seminerin gazeteciler için önemli olduğunu vurguladı. Atabek, üç kurumun işbirliğinden mutluluk duyduğunu da kaydetti. 

BYEGM İzmir İl Müdürü Deniz Dev de, seminer ile uzmanların bilgi birikiminden İzmirli gazetecilerin yararlanmasını istediklerini, İGC ile birlikte etkinliklere devam edeceklerini söyledi. 

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Nazım Sözer de, etiğin medya için önemli olduğunu belirterek, katılımcılara etik konusunda örnek mahkeme kararlarından söz etti. 

"HERKES AYNI MANŞETİ ATIYOR"
Yaşar Üniversitesi İletişimi Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker, seminerde Medya ve Etik Kavramsal Çerçeve ve Durum Tespiti konulu sunum yaptı. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun sadece etik ilkelerle çözülemeyeceğini belirten Doç. Dr. Toker, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2015 raporunda Türkiye'nin 153'üncü sırada olduğunu, Türkiye'yi Kongo ve Irak'ın takip ettiğini söyledi. Rapora göre eleştirel medyaya baskı yapıldığını, kayyumların atandığını, yazı işlerine baskınların olduğunun vurgulandığını belirten Toker, Türkiye'nin şu anda uluslararası raporlara göre otoriter eğilimler sergileyen ülkeler sınıfında olduğunu da kaydetti. Tekel gruplarının çok sayıda farklı gazete yayınlamasının sektördeki sorunu çözemeyeceğini, bunun aynı görüşlerin farklı sözlerle söylenmesi anlamına geleceğini belirten Toker, "Etik ilkelerin yasalarla sınırlandırılmaması gerekiyor. Şu anda Türkiye'de herkes aynı manşeti atıyor. Haberleri aynı bakış açısıyla veriyor. Sultanahmet saldırısı sonrasında dünya basınını inceledik. Türk medyası gibi benzer başlıkların atıldığını gördük. Uluslararası basın da benzer sıkıntıları yaşıyor" diye konuştu

“GAZETECİLİK KAMUSAL BİR GÖREVDİR"
Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun da Gazetecilik ve Etik Açısından Ortak İlkeler konulu sunum yaptı. Gazeteciliğin bir şirket için yapılan bir iş olmaktan öte kamusal bir görev olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tosun, “Uluslararası belgelerde de 'gazetecinin kamusal alandaki sorumluluğu başka diğer sorumluluklardan daha önce gelir' diye altını çizer. Gazetecilerin, gazete sahiplerine gazete reklam verenlerine karşı olan sorumluluğundan daha önce gelen kamuoyu karşısındaki sorumluluğudur" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.