Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir’de 2 bin kaçak göçmen var, önlem şart

İzmir’de 2 bin kaçak göçmen var, önlem şart

Yasa dışı göçmenlerin Türkiye-AB ilişkilerindeki rolünü konu alan doktora tezi hazırlayan Yaşar Üniversiteli Dr. Ayselin Yıldız’a göre kentte 2 bin dolayında kaçak göçmen yaşıyor.

  • Ege Postası
  • 23.09.2012 - 12:28

Yasadışı göç tez konusu oldu

İZMİR-HAZIRLADIĞI doktora tezine yasa dışı göçmenlerin Türkiye-AB ilişkilerindeki rolünü konu alan Yaşar Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de gelinen son noktayı da ortaya koyduğu açıklamasında, kentte gayri resmi rakamlara göre 2 bin dolayında kaçak göçmenin yaşadığını kaydetti. Avrupa’nın bu sorunun çözülmesinde tek taraflı bir duruş sergilediğini ve tüm yükümlülükleri Türkiye’ye yıkmaya çalıştığını söyleyen Dr. Ayselin Yıldız,“Yalnız mali ve teknik yardım sağlamak çözüm değil. Göç gönderen ülkelerin sorunları çözülmeli” dedi.

Yoğun olarak Basmane’de yaşıyorlar

İzmir’in Menderes İlçesi’nde geçtiğimiz hafta 63 yasa dışı göçmenin hayatını kaybettiği deniz faciasına da değinen Dr. Yıldız, Ortadoğu’da yaşanan toplumsal gerginlikler nedeniyle bu tür yasadışı göç eylemlerinin artış gösterdiğini ve İzmir’in de bundan olumsuz etkilendiğini söyledi. Dr. Ayselin Yıldız, yasa dışı geçiş girişimlerinin İzmir’de de ciddi sorunlar yarattığını da sözlerine ekledi. Türkiye’de yakalanan yasadışı göçmenlerin 2011 yılında yaklaşık 45 bin kişi olduğunu belirten Dr. Ayselin Yıldız, bu sayının giderek yükseldiğine dikkat çekti. İzmir’in son yıllarda bu durumdan olumsuz etkilenen kentlerin başında geldiğini ifade eden Yıldız, “Gayri resmi rakamlara göre İzmir’de özellikle Basmane civarında çoğunluğu Irak, Suriye, Filistin, Myanmar, Afganistan ve Somali’den yaklaşık 2 bin dolayında kaçak göçmen bulunuyor. Tüm bu gelişmeler gösteriyor ki artık yasadışı göçmenlerle ilgili yasa tasarısı bir an önce meclisten geçmeli ve özellikle göçmen kaçakçılığı yapanlara yönelik cezalar artırılmalı” diye konuştu.

Yasa dışı ‘insan göçü ve kaçaklar’ ile adı sık sık gündeme  gelen İzmir, son olarak Menderes’te geçtiğimiz hafta  63 yasa dışı göçmenin hayatını kaybettiği deniz  faciasıyla bir kez daha gündeme gelmişti. (STAR)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.