Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
3 cesur kadından yeni bir yaşam için güç birliği

3 cesur kadından yeni bir yaşam için güç birliği

Kocalarının şiddetinden kaçarak sığınma evlerine sığınan 3 kadın, hayatın güçlüklerine beraber göğüs gerdiler

  • Ege Postası
  • 23.09.2012 - 10:05

İZMİR-İzmir'de koca şiddetinden kaçan ve birbirleriyle kadın sığınma evinde tanışan kader ortağı 3 cesur kadın, örnek bir dayanışma örneği gösterdi. Aylarca sığınma evlerinde kaldıktan sonra kendi ayaklarının üzerinde durmaya karar veren P.A. (40), S.Y. (28) ve H.K. (45) ile 18 yaşındaki kızı D.K, birlikte kiraladıkları evde hayata tutunma mücadelesi vermeye başladı. Hayatın güçlüklerine birlikte göğüs geren kadınlar, kendileri gibi zor günler geçiren tüm kadınlara da cesur olmalarını ve birbirlerine destek olmalarını önerdi.

ACI GÜNLER

Geçmişte yaşadıkları acı günleri unutup hayata tutunmaya karar veren 3 kadından S.Y, Bergama'da şiddet nedeniyle 2 yıl önce eşinden boşandı. Boşandıktan sonra bir türlü yüzü gülmeyen ve sürekli eşinden tehditler alan S.Y, can güvenliği olmadığı gerekçesiyle çareyi kadın sığınma evlerinde buldu. Zor günler geçiren S.Y, yaptığı başvuru üzerine Buca ve Urla'daki kadın sığınma evlerinde kaldı. Kadın sığınma evinde kalırken gündüz izinli olarak dışarı çıkan S.Y, bu süre içinde kendine bir temizlik şirketinde asgari ücretle iş buldu. S.Y, işe girer girmez kadın sığınma evinden çıkıp 250 TL'ye bir ev kiralarken, S.Y'nin kadın sığınma evlerinde tanıştığı, aynı kendisi gibi zor ve acılı günler geçiren P.A. ile H.K. de S.Y'nin önerisiyle aynı eve çıktı. 3 kadın, sığınma evlerinde kesişen yaşamlarını aynı evde omuz omuza sürdürmeye karar verdi. P.A'nın 3 yaşındaki küçük oğlu, H.K'nin ise 18 yaşındaki kızı D.K. da bu evde yaşamaya başladı.

Birlikte yaşam mücadelesi vererek hayata tutunmaya başlayan ve yaşanan zorluklara beraberce göğüs geren cesur kadınlar, diğer kadınlara örnek olacak bir dayanışma içine girdi. Kader ortaklarına evini açan S.Y. temizlik şirketinde, 18 yaşındaki D.K. ise bir restoranda garsonluk yaparak ev bütçesine katkıda bulunurken, P.A. ise iş bulmak için halk eğitim merkezinde dikiş nakış kursuna gitmeye başladı.

KIZIYLA KAÇTI

Bayındır'da yaşayan H.K, 18 yıl önce boşandığı eşinden şiddet görünce çareyi 18 yaşındaki kızı D.K. ile birlikte kadın sığınma evinde kalmakta buldu. Kalacak bir yerleri olmadığı için 6 ay boyunca kadın sığınma evlerinde kalan H.K, S.Y. ve P.A. ile birlikte yaşamaya karar verdi. Aynı evi paylaştığı kader arkadaşlarıyla beraber hayata tutunmaya çalışan H.K, "Kadın sığınma evinde kalırken kızım bir restoranda garsonluk işi buldu. İmkanımız olmadığı için kızımı okutamadım. Birlikte çok zor günler geçirdik. Kızım 1 yaşındayken eşimden boşandım. Sürekli şiddet gördüm. Başka biriyle beni aldattı. Boşandıktan sonra da şiddet görmeye devam ettim. Bayındır'da annemle beraber kalıyorduk. Ama orada da bize rahat vermediler. Son çare kadın sığınma evlerinde kalmaya başladık. Ama kızım kendisine bir iş bulunca S.Y. kardeşimle beraber aynı evde kalarak birbirimize destek oluyoruz" dedi.

İZMİR'E GELDİ

Malatya'da evlendiği eşinden sürekli şiddet gördüğü için boşanan P.A. ise, 3 yaşındaki oğlu ile beraber İzmir'e kaçtı. Yaklaşık 1 yıl boyunca İzmir ve çevresindeki çeşitli kadın sığınma evlerinde kalan talihsiz kadın, hayatın bu şekilde geçmeyeceğini düşünerek oğluyla beraber yepyeni bir hayat kurmak için mücadele etmeye karar verdi.

TEDİRGİNLİK İÇİNDE

Bu sırada tanıştığı S.Y. ile birlikte arkadaşlıklarını ilerleten P.A. da bu kervana katılarak aynı çatı altına girdi. Eşinden ölüm tehditleri aldığı için Urla Cumhuriyet Savcılığı tarafından da hakkında koruma kararı verilen P.A, hala büyük tedirginlik içinde yaşadığını söyledi. Yaşadığı acı günleri geride bırakarak kadın dayanışmasına giren P.A, "Oğlum ile beraber kadın sığınma evlerinde fazla vakit geçiremeyeceğimi anladım. Bunun için bir halk eğitim merkezinde dikiş nakış kurslarına gidip bir iş bulmaya karar verdim. Kurs bitince aldığım sertifikayla bir tekstil atölyesinde çalışarak kendi hayatımı kazanacağım. Oğluma güzel bir gelecek hazırlayacağım" diye konuştu.

"Birlikten kuvvet doğar"

Birlikte aynı çatı altında toplanarak eski kötü günleri geride bırakan kadınlar, kendileri gibi koca şiddeti gören ve haksızlıklara uğrayan hemcinslerine hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmemelerini ve cesur olmalarını önererek, "Hiçbir zaman kendilerini çaresiz hissetmesinler. Yılmasınlar. Cesur olsunlar. Her zaman birlikten kuvvet doğar. Ömür boyu kadın sığınma evlerinde kalamayız. Bu hayatın zorluklarına karşı göğüs gerip çalışarak, ekonomik özgürlüğümüzü kazanarak mücadele ederek ve sürekli birbirimizle omuz omuza vererek karşı koyabiliriz" dedi. (YENİ ASIR)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.