Dolar 32,2968
%0.17
Euro 34,8449
%0.13
Altın 2.446,260
%0.57
Bist-100 10.269,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Halk istemedi ama yapılacak: ''Seçim Limanı''

Halk istemedi ama yapılacak: ''Seçim Limanı''

Ulaştırma Bakanlığı’nın Seferihisar Ürkmez’de hayata geçirmeyi planladığı 768 kapasiteli yat limanı projesinde son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz aylarda iç körfezdeki diğer marina projeleri iptal edilirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan vizeyi alan projenin hayata geçirilmesi için yaklaşık 40 milyon TL harcanacak. Halk istemedi ama yapılacak

  • Ege Postası
  • 01.05.2015 - 09:38
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bakanlığın Seferihisar’da yapmayı planladığı ve geçtiğimiz yıl halkın görüşüne açılan yat limanı projesi ile ilgili ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci tamamlandı. Bölge halkının ve sivil toplum örgütlerinin çeşitli gerekçelerle karşı çıktığı marinayla ilgili yapılacak son değerlendirmenin ardından projenin ihale edilerek inşaat sürecinin başlanması bekleniyor.
 
HALKIN VETOSU NEDENİYLE PROJE REVİZE EDİLDİ
İzmir’de büüyk tartışmalara yol açan Ulaştırma Bakanlığı 3’üncü Bölge Müdürlüğü’nden seçimler öncesinde kritik bir hamle geldi. Geçtiğimiz aylarda yatırım programına alınan 18 yat limanının büyük bölümünden vazgeçen bakanlık, Seferihisar Ürkmez’de Doğanbey Yat Limanı projesi için düğmeye bastı. Toplam 768 yat kapasiteli, 39 milyon 990 bin TL’ye mal olacak marina için Çevre Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED dosyasıyla ilgili son aşamaya gelindi. Denizde yapılacak dolgu alanları ile 211 bin metrekarelik proje alanına sahip yat limanı projesinin haktan gelen görüşler doğrultusunda revize edilmesi dikkat çekti.  


 
VATANDAŞLAR KARAYA İSTEMEDİ, DENİZE DOLGU ALANI YAPILACAK
Seferihisar-Kuşadası yoluna yaklaşık 800 metre mesafede yapılması planlanan yat limanıyla ilgili geçtiğimiz yıl geçekleşen iki ayrı ÇED toplantısına katılan halkın çeşitli gerekçelerle ret oyu verdiği projeyle ilgili bazı değişiklikler gerçekleşti. Buna göre, yerleşim yerlerine yakınlığı ve evlerin önüne yapılacağı gerekçesiyle halkın kabul etmediği yat limanı, bakanlığın yaptığı düzeltme doğrultusunda kıyının ardında kalan SİT alanlarına değil, denize yapılacak dolgu alanları üzerine inşa edilecek. Daha önce yapılacak yat limanı projesi kapsamında evlerinin yıkılacağı gerekçesiyle projeyi veto ederek imza toplayarak bakanlığa başvuruda bulunan 41 hak sahibinin itirazları da böylece kabul görmüş oldu.
 
LİMAN KÜÇÜLDÜ, MALİYET ARTTI
Hazırlanan ÇED dosyasında kara kullanımı 24 bin metrekareden 889’a indirilen, deniz kullanımı da 234 bin metrekareden 210 bin metrekareye düşürülen projenin nihai şekli de büyük ölçüde belirlendi. Proje sahası 47 bin metrekare küçültülen ve toplamda 258 bin 840 bin metrekarelik alana inşa edileceği duyurulan proje için önümüzdeki aylarda ihaleye çıkması beklenen bakanlık, Ürkmez Yat Limanı’nı projeyi yaklaşık iki senede tamamlamayı planlıyor. Resmi kurumlardan alınan izinler sonrasında proje için ilk kazma vurulacak. Yapılan değişiklik sonrası 32 milyon 520 TL olan proje bedeli ise yaklaşık 40 milyon TL’ye yükseldi.   


 
İTİRAZLAR KABUL GÖRMEDİ
Seferihisar halkı, çevre örgütleri, meslek odaları ve birçok sivil toplum örgütünün rant gerekçesiyle karşı çıktığı, SİT alanına yapılacağı, limanın geri sahasındaki konutların yıkılacağı, yoğunluk getireceği, yerleşim alanı bulunmayan daha uygun yerlere yapılması gerektiği, denize dolgu yapılacağı, olumsuz çevresel etkiler yaratacağı gibi gerekçelerle istemediği projeyle ilgili gelen itirazlar da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından reddedildi. Proje için sunulan alternatif alanlarda inceleme yapan bakanlık, maliyet artışı, bağlantı yollarının yetersizliği ve denizin durumu gibi gerekçelerle yer değişikliğini de kabul etmedi.
 
PROJENİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI
Diğer yandan, Ürkmez Yat Limanı’nın yapılmasıyla birlikte, projenin işletme sahasında kalan plaj da halkın kullanımına kapatılacak. İtirazların odak noktası olan unsurlardan, yörenin yağmur sularıyla ilgili drenaj hattını teşkil eden Azmak Kanalı Liman Bağlantısı’nın yeniden ıslah edileceğini duyuran bakanlık hazırlanan raporda ayrıca, yöredeki küçük tekne sahiplerinin de limandan faydalanabileceğini ancak tekne başına günlük 30 Euro’luk bağlama ücreti alınacağını açıkladı.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.