Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Göstericiye kaskla müdahale

Göstericiye kaskla müdahale

İzmir'de Haziran ayında Gezi Parkı protestoları sırasında Kordon’da oturan genç kızın saçını çeken İzmir polisi, bu kez Berkin Elvan protestolarında farklı bir müdahale yöntemine imza attı, bir göstericinin kafasına kask attı. 3130 numaralı polis memurunun sert müdahalesinde, Mustafa Candemir'in burnu kırıldı. Yaşadıklarını anlatan Candemir, "Bir şey yapmadım, Gaz kullanımına tepki gösterip 'Bizi öldürdünüz' dedim.Biri kaskını fırlattı, diğerleri copladı" dedi. Vali Toprak, tepkiler üzerine soruşturma açıldığını, Twitter mesajıyla duyurdu.

  • Ege Postası
  • 13.03.2014 - 14:54
İZMİR- İzmir'de, Berkin Elvan'ın ölümünün ikinci gününde de protesto gösterileri devam etti. Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplanan protestocu öğrenciler, daha sonra 'Berkin Elvan ölümsüzdür' sloganıyla, Gündoğdu Meydanı'na kadar yürüdü. Burada sayıları yaklaşık iki bine yaklaşan Liseli Meclisleri ve Fikir Kulüpleri Federasyonu üyeleri, Gündoğdu Meydanı'nda oturarak bedenleriyle Berkin ismini yazdı. 

Bir grup liseli de mini bir kırmızı tabut getirip, karanfillerle süsledi. 'Berkin Elvan Ölümsüzdür' sloganı atan liselilere çevrede toplananlar destek verdi. 

Öte yandan dün olduğu gibi bugün de polisin Cumhuriyet Meydanı çevresinde önlem aldığı, Gündoğdu Meydanı çevresinde toplanmaya başlayan protestocuların yürümesine izin vermeyeceği öğrenildi. 
 
BERKİN ELVAN EYLEMİ, YOĞUN MÜDAHALEYLE BİTTİ 

İzmir'de Berkin Elvan'ın ölümün adından protesto gösterilerin adresi birkez daha Cumhuriyet meydanı oldu. Dün akşam saatlerinden itibaren süren hareketlilik gece yarısı son buldu. 12 gözaltının olduğu 2 kişininde yaralandığı eylemden geriye, savaş alanını andıran sokaklar kaldı. 

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden Konak meydanına dün akşam saatlerinden itibaren gitmeye çalışan yaklaşık 10 bin kişinin önü Cumhuriyet Meydanı'nda TOMA, akrep, araçları ile çevik ve sivil polislerce kesildi. TMMOB Dönem Sözcüsü ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi ile polis arasındaki görüşme olumsuz sonuçlandı. Yürüyüşe geçen gruba polis, kent güvenliğini gerekçe göstererek izin vermedi. Gaz ve tazyikli suyla müdahale edilen grupta polise havai fişekle karşılık verdi. 

PARK HALENDEKİ OTOMOBİLLERDEN BARİKAT 
TOMA destekli polis ekiplerinin ilerleyişini durdurmak için göstericiler taş atıp, çöp konteynırları ve özellikle park halindeki otomobilleri yola çekerek barikat kurdu. Polisin ilerleyişi sonucu göstericiler Gündoğdu Meydanı'na geri çekilmek zorunda kaldı. Bunun üzerine polis ekipleri yoldaki barikatları temizlemeye başladı. Çevik kuvvet polislerinin yolun ortasına çekilen otomobilleri gruplar halinde kaldırdığı görüldü. 

SOKAKLARI GAZ BULUTU KAPLADI 
Eylemci grubun Plevne Bulvarı'ndan Lozan Meydanı'na geçerek barikatlar kurup yolu kapatması üzerine ekiplerin bir kısmı, Şair Eşref Bulvarı üzerinden ve Fuar içinden çıkarak eylemcilere müdahale etti. Atılan çok sayıda gaz fişeği nedeniyle kent sokaklarını yoğun duman tabakası kapladı. Talatpaşa Bulvarı üzerinden çekilen grup, Cumhuriyet Bulvarı ve Plevne Bulvarı üzerinden gelen polis ekipleri tarafından ablukaya alındı. Polise taş ve şişe atan göstericiler, yapılan müdahaleyle Kordon'a kaçtı. 

VAPURLA KAÇTILAR
Göstericilerin peşini bırakmayarak ilerleyişini sürdüren polis, Alsancak İskele'sine değin takibi sürdürdü. İskeleye sığınan göstericiler, Karşıyaka Vapuru'na binerek bölgeden uzaklaştı. Slogan atan grup, vapurun hareket etmesiyle bölgeden uzaklaştı.

97 GÖZALTI, 2 YARALI 
Gece boyu devam eden müdahaleler sırasında 2 kişinin yaralandığı öğrenildi. Müdahaleler sırasında polisin, 97 kişiyi de gözaltına aldığı belirtildi. Kentte iki gündür devam eden eylemler nedeniyle sokaklar savaş alanına döndü. 

KASK ATILIP DARP EDİLEN GÖSTERİCİ YARALANDI
Eylem sırasında bir göstericiye polis kask attı. Diğer polislerin de devreye girmesiyle birlikte darp edilen gösterici yaralandı. Hastaneye kaldırılan iki yaralıdan biri olan ve isminin Mustafa Candemir'in burnu kırıldı.


PAYLAŞIM REKORU
Polisin, göstericiye kaskını fırlatması, adından da üzerine diğer polislerle giderek tartaklaması, burada bulunan vatandaşlarca cep telefonlarıyla kaydedildi. Bu görüntülerin ve polisin yere düşen, üzerinde de 3130 yazılı kaskının fotoğrafının sosyal medyada paylaşılmasıyla da yaşananlara büyük tepki geldi. Paylaşımların altına yapılan yorumlarda da, polis dayağına tepki gösterildi. Gezi olayları sırasındaki eli sopalı polislerin görüntülerini unutmayan İzmirliler ve diğer kentlerdeki vatandaşlar, bu olayı da kınadı.

CANDEMİR KONUŞTU

Polis dayağının ardından sağlık ekiplerinin ilk müdahaleyi yaptığı Mustafa Candemir, hastaneye kaldırıldı. Burnunda kırık olduğu tespit edilen Candemir, tedavisinin tamamlanmasıyla taburcu edilip evine gönderildi. Teknisyen olarak görev yapan Mustafa Candemir, tedavisine devam edilen evinde DHA’ya konuştu. Olayın bu boyutlara gelmesine şaşırdığını söyleyen Mustafa Candemir, herşeyin demokratik tepkisini göstermek istemesinden kaynaklandığını dile getirdi. Polisin biber gazı kullanmasına tepki gösterdiğini ifade eden Mustafa Candemir, “Bulunduğumuz yere yoğun bir biber gazı atıldı. Ben de bu sırada biber gazından yürüyemeyen iki genç kızı, apartmanın girişine doğru çektim. Ardından da polislere yönelik 'Bizi öldürdünüz’ diye bağırdım. Bunu söylememle birlikte, bir polis memuru elindeki kaskı bana fırlattı. Ardından da arkadaşlarıyla üzerime gelip vurmaya başladılar. Bu sırada burnumun üzerine aldığım kask darbesiyle de kendimi kaybederek yere düştüm. Kendimi savunmaya çalıştım ama cop ve tekme darbelerinin yoğunluğundan bunları gerçekleştiremedim. Sonrasında da hastaneye kaldırıldım ve burnuma tedavi uygulandı” dedi. 

Olay anı görüntülerini kendisinin de internetten izlediğini söyleyen Mustafa Candemir, “Vatandaşların olayı bu kadar tepki göstermesi beni mutlu etti. Çünkü sessiz kalmamayı öğrenmiş olduk. Ben öğle saatinde Konak Meydanı'ndaki protestoya da katıldım, orada da polisin müdahalesi oldu. Ardından akşam arkadaşlarımla birlikte bu kez Gündoğdu Meydanı'na gittik. Burada bir yeri taşlamadık, kimseye saldırmadık. Sadece demokratik hakkımızı kullanarak protesto ettik. Polisin bu kadar acımasızca ve can acıtır şekilde saldırmasını anlayamıyorum. Bunu neden yapıyorlar. Yani onların amacı dağıtma değil, direk cana kast gibi geldi bana. Bunun sorumluları hakkında da gerekli hukuki yollar başvuracağım” dedi.


SORUŞTURMA AÇILDI

İzmir Valisi Mustafa Toprak,  Twitter'dan açıklama yaparak, ''Medya da yer alan, güvenlik görevlisi ve kaskı ile ilişkilendirilen görüntüye konu olayla ilgili inceleme-soruşturma başlatılmıştır"' dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.