Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Engelsiz Düşünce İçin Bir Adım”

“Engelsiz Düşünce İçin Bir Adım”

​Engellilere yönelik hizmet ve sosyal faaliyetler konularında önemli çalışmalar yürüten Çiğli Belediyesi, engellilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen “Engelli Düşünceden Engelsiz Düşünceye Geçiş İçin Zorunlu Psiko-Sosyal İçerikler” konulu panel düzenledi.

  • Ege Postası
  • 03.12.2014 - 10:46
Engellilere yönelik çok sayıda sosyal projeyi destekleyen Çiğli Belediyesi, engellilerin toplum içinde yaşadıkları sorunların görüşüldüğü seminer düzenledi.  Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen panelde Dr. Nil Katre Koç engelli düşünceden engelsiz düşünceye geçiş için psiko-sosyal içerikler hakkında bilgi verdi. Çiğli Belediyesi meclis salonunda düzenlenen panele, engelliler ve ailelerinin yanı sıra belediye meclis üyeleri ve muhtarlar da katıldı.

Engellilik Güçsüzlük ve Muhtaçlık Değildir
Engellilere yönelik toplumsal yaklaşımlarda yapılan yanlışlara ilişkin bilgi veren Nil Katre Koç, engelli kavramından hareketle engellilere dair pek çok yanlış düşünce geliştirilmesine de dikkat çekti. Toplumsal algıda engelli vatandaşların güçsüz ve muhtaç görüldüğüne, bu yüzden hep küçük görülüp dışlandıklarına değinen Koç, “İnsanların kafasında engellilerin güçsüz ve muhtaç olduklarına dair düşünceler var. Aslında hepimiz istisnasız bir gün muhtaç ve güçsüz olacağız. Mesele bu yakıştırmanın engellileri utanılacak bir insan modeline indirgemesiyle ilgilidir. Ben bu utançla ilgili psiko-sosyal içerikleri ortaya çıkarmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Herkesin her an potansiyel engelli olma ihtimali vardır” dedi.

Fiziksel ortamların engellilerin kendilerini normal hissetmelerinde çok önemli olduğunu ve engelliler için fiziksel ortamların erişilebilir kılınması gerektiğinin önemine de dikkat çeken Koç, ”Engelli vatandaşlarımıza bağımsız bir hayat sunulması şarttır. En temel hak, en doğal hak yaşam hakkıdır. Her insan başkalarının yaşam hakkına saygı duymalıdır” dedi.

Engelli Olma Düşüncesine Tahammülsüzlüğü Kırmak Zorundayız
Her zaman engellilere yönelik hizmet ve projelerle, engelli yaşamına ilişkin farkındalık ve duyarlılık oluşturmaya çalıştıklarını belirten Başkan Arslan, “Toplumumuzda engelli vatandaşlarımızın sayısı günden güne artmaktadır. Herkes bir engelli adayıdır. Nedense engelli olma düşüncesine karşı bir tahammülsüzlük söz konusudur. Bu algı yıkılmalıdır. Engelli demek güçsüz ve muhtaç demek değildir. Onlara fiziksel koşulları uygun ortamlar yaratmalıyız. Belediye olarak engellilerimizi her zaman önemsedik önemsemeye de devam ediyoruz. Gücümüz yettiği oranda onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Söyleşinin sonunda Başkan Hasan Arslan, Dr. Koç’a teşekkür ederek, çiçek takdim etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.