Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Selvitopu'ndan Ankara'ya mesaj!

Selvitopu'ndan Ankara'ya mesaj!

Karabağlar ilçesinde krize yol açan kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili Muhittin Selvitopu’ndan flaş bir açıklama geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin geçtiğimiz günlerde Limontepe ve Cennetçeşme’deki hak sahipleri ile gerçekleştirdiği zirvede “Belediyeler isterse yetkiyi devretmeye hazırız” açıklamasına yanıt veren Başkan Selvitopu, “Eğer bakanlık samimi ise yetki talebinde bulunuruz. Yerel yönetimler ciddiye alınmalı. Gelsinler projelerini anlatsınlar, kapımız açık” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.12.2014 - 23:59
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar Belediyesi’nin Aralık ayı meclis toplantısında ilçede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü iki ayrı kentsel dönüşüm projesi masaya yatırıldı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu yönetiminde gerçekleşen oturumda, son günlerde Cennetçeşme ve Limontepe’de hak sahiplerinin isyanı ile gündeme taşınan bakanlığın kentsel dönüşüm projesine dair durum değerlendirmesi yapan Başkan Selvitopu, Ankara’ya da önemli bir mesaj gönderdi. Diğer yandan, toplantıda belediyenin kredi kullanabilmesi için meclisten Başkan Selvitopu’na onay çıktı.
 
 
BAKANLIĞA SESLENDİ: KAPIMIZ AÇIK…
Oturumda söz alan ve geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde gerçekleşen zirvede hak sahiplerinin dile getirdiği taleplerini ve bakanlık temsilcilerinin açıklamalarını gündeme taşıyarak, “Buradaki yetki devri konusu farklı bir tartışmayı gündeme getirir. Belediye olarak elbette yetkiyi isteriz, bakanlık yetki verdiği takdirde hazırız. Ama biz 6306 sayılı yasa ile kentsel dönüşüm yapmak istemiyoruz. İlgili yasada yetki devri de söz konusu değil.  Bakanlık gereken hazırlığı yapın çalışmanızı bana getirin diyor. Eğer bakanlık bu noktada samimi ise yetki talebinde bulunuruz. Ancak biz kentsel yenilemenin 5393 sayılı belediye yasasına göre yapılmasından yanayız. İzmir’de altı bölgede bu yönde çalışmalar uygulanmakta. Büyükşehir Belediyesi bu çalışmaları yürütüyor. Bazı bilgilendirmeler ciddiyet ile yapılmalı. Bakanlık, ilgili firma ya da yetkili kişiler belediye meclislerine gelip projeyi anlatabilirler. Kapılarımız açık… İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda bilgisi var m? Bakanlık kendi işleyişine göre dönüşüm yapıyor. Burada yerel yönetimler var. Yerel yönetimlerin ciddiye alınması gerekir. Bu işin siyaseti olmamalı. Samimi yaklaşmalıyız. Samimiyetle, iyi iletişim kurarak bu projeler gerçekleşebilir. Seçilmiş belediye başkanına da davet usulü vardır. Ben her yere giderim. “Biz çağırdık, gelmediler” durumuna sokmamak için gereken hassasiyeti gösteriyoruz. Belediye olarak azami hassasiyeti gösteriyoruz. Bugüne kadar Karabağlar Belediyesi kentsel dönüşüm yapmak istiyor, bakanlık vermedi gibi hiçbir görüşüm olmadı. Öyle bir talep yok. Bakanlık sanırım bundan sonraki süreçte daha farklı bir yöntem izleyecek. Orada insanların muhatabı doğrudan bakanlık olmalıdır” diyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 16 mahalleyi kapsayan çalışmalarına değindi.
 
“BAKANLIK VE BELEDİYE BİRLİKTE ÇALIŞMALI”
Bakanlıktan gelen “Belediyeler istediği takdirde yetki veririz” açıklamasına “Biz hazırız” yanıtı veren Selvitopu ayrıca, “Kentsel dönüşüm gerçekten çok ciddi bir iş. Belli kentsel standartları sağlamadan yapılacak bir iş değil. Bizi çağırıp bilgi vermelerinden memnun olduk. En azından bir belediye olduğunun farkında olduklarını gördük. Burada planlama yetkisine sahip Büyükşehir Belediyesi var. Bakanlık ve belediyelerin birbirine entegre olması ve dönüşümü bütünlük içerisinde yürütmesi gerekir. Bakanlık makamı bu koordinasyonu sağlamalı. Bizler de gereken hassasiyeti göstermeye hazırız. Belediye olarak nasıl bir proje ortaya konduğunu bilmiyoruz. Buradaki eksiklik giderilirse yol alınır. Projeyi görmeden, bilgi sahibi olmadan fikir yürütmek doğru değil” mesajı verdi.
 
UZLAŞMADAN YANA TAVIR KOYDU
Başkan Selvitopu ayrıca yetki konusundaki tartışmalara da açıklık getirdi ve belediye olarak kesinlikle 6306 sayılı “Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun” çerçevesinde değil, uzlaşmaya dayalı dönüşümden yana olduklarının altını çizerek konuya şu sözlerle açıklık getirdi: “Bakanlık bundan sonra yetkiyi belediyeye versin. Ve devamında da devrede olsun, projeleri desteklesin. 6306 sayılı yasanın birçok maddesi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Yasada çok fazla eksiklik var, bunların giderilmesi gerekiyor. İnsanların endişeleri giderilmeli. Karabağlar’da yapılacak dönüşümü kim yaparsa yapsın, bizim ilçemize katkısı olacak.”
 
BELEDİYE KREDİ ÇEKECEK
Öte yandan, meclis oturumunda belediyenin yıl sonuna kadar 12 milyon 523 bin 349 TL kredi kullanabilmesi için Başkan Muhittin Selvitopu’na meclis tarafından yetki verildi. AK Parti’li meclis üyelerinin karşı çıktığı kredi önergesine göre, Karabağlar Belediyesi 2015 yılında belediye şirketi KARBEL A.Ş.’nin mali bilançosunu yükseltebilmek ve şirketin maddi durumunu güçlendirmek için İller Bankası’ndan teminat alacak ve bankalardan kredi çekecek. CHP grubunun oy çokluğu ile kabul edilen öneri uyarınca, belediye iki yıl faiz ödemesiz kredi çekecek ve  gelen tutar belediye şirketinin kasasına aktarılacak. Belediye yönetimi ayrıca, şirketin 2015 yılında gerçekleşecek hizmet alımlarına borçsuz girebilmesi ve bilançosunun yükseltilmesi için geçtiğimiz aylarda sermaye artırımı, şirket hisselerinin idare tarafından satın alınması, belediyeye ait 15 ayrı taşınmazının satışı gibi çeşitli önlemlere gitmişti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.