Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ESHOT'a dev bütçe: Kocaoğlu Ankara'ya çattı!

ESHOT'a dev bütçe: Kocaoğlu Ankara'ya çattı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde toplanan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılına ait bütçesi karara bağlandı. AK Parti’li meclis üyelerinin “Başarısız, sorunlu ve eksik” eleştirisi ile ret oyu verdiği bütçe, CHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi. Diğer yandan, bütçe oturumunda AK Parti ve CHP grupları arasında aktarmalı ulaşım sistemi tartışmaları yaşanırken, Büyükşehir Belediye Başkanı eleştiriler karşısında bir kez daha “El insaf” dedi ve hükümetin ulaşım konusunda yasa çıkartması gerektiğini belirtti.

  • Ege Postası
  • 24.11.2014 - 21:10
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- ESHOT Genel Müdürlüğü için 2015 yılında 619 milyon 489 bin 356 TL gelir, 642 milyon 489 bin 356 TL’si de gider bütçesi olarak belirlendi. Yeni otobüs alımının yer almadığı 2015 bütçesinde özellikle elektronik işlemlere ağırlık verilecek. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün bütçe ve performans raporu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oyçokluğu ile kabul edildi.
 
 
2015’TE OTOBÜS ALIMI YOK
Bütçe hakkında mecliste söz alarak açıklamada bulunan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan, “Bu yılda Son 7 yılda 1092 yeni otobüs aldık ve otobüs filomuzu tamamen yeniledik. Otobüs filomuzun yaşını da Avrupa standartlarının altına çekerek altıya düşürdük. ESHOT’un bugüne kadar günü gelip de ödemediği borcu yoktur. Gerçekçi, başarılı ve tasarruf tedbirlerinin azami derecede uygulanacağı bir bütçe hazırlanmıştır. 14 stratejik hedef ve 3 amaç bulunmaktadır. Dünyanın en hızlı büyüyen metropollerinden bir tanesi olan İzmir’de ulaşımda ana yükü otobüsler çekmektedir. ESHOT, kaliteli ve kesintisiz toplu ulaşım ideali ile çevreci, engelli dostu bir biçimde çalışmalarımıza devam etmektedir. ESHOT hedeflerini yüzde 96 oranında gerçekleştirmiştir. ESHOT bu hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürecek ve hizmet kalitesini de arttıracaktır” diye konuştu.
 

DOĞAN’DAN AKTARMALI SİSTEM ELEŞTİRİSİ
Hazırlanan bütçeyi “Başarısız” olarak niteleyen ve gerçekçi olmadığı gerekçesiyle eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise son aylarda büyük tartışmalara yol açan aktarmalı sistemi masaya yatırdı ve şunları dile getirdi: “ESHOT’un İzmirliye daha iyi hizmet edebilmesi için eleştiri ve görüşlerimizi paylaşmak istedik. İzmir’de lastik tekerli araçların patronu olan ESHOT’un bütçesini tartışmadan önce ulaşımda yaşanan durumu incelemek istedik. “Toplu ulaşımda düğüm çözülüyor” sloganı ilke lanse edilen aktarmalı ulaşım sisteminin trafik sıkışıklığına son vereceği, beklemelerin azalacağı hedefiyle yola çıkmasına rağmen, uygulama tam bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Yaşlı ve engellilerin zorlandığı, raylı sistem ve deniz ulaşımının entegre olamadığı bu sistem ile birlikte ulaşımda gözle görülen bir yavaşlama vardır. Bu dediklerime inanmayan var ise, akşam saatlerinde otobüse binmeye çalışsın.”
 
KOCAOĞLU’NA SESLENDİ: GELİN BİRLİKTE OTOBÜSE BİNELİM
“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na seslenerek yaşanan ulaşım sıkıntılarını yerinde tespit etmeye çağıran Doğan, “Sayın Başkan, arzu ederseniz birlikte bir otobüs yolculuğu yapabiliriz. Bu sistemde geri adım atılamadığı için, otobüslerin sefer numaralarını değiştirerek yeniden sefere koyuyorsunuz. Gelin bu aktarmalı sistem ısrarınızdan vazgeçin. İzmirli çile çekmekten kurtulsun, İzmirli rahat nefes alsın. Kentimiz bu işten faydalı çıkmadı. 2015 bütçesine bakarsak, kurumun kötü yönetildiği bu sistemden de görülmektedir. Bütçe abartılı ve hedefleri gerçekleştirme konusunda başarısızdır. Biz mevcut sistemde gelir kaçağı mı yaşıyoru? Yeni dönemde elektronik sistem ile bunun önüne mi geçeceği? Madem uzun hatları kaldıracaktınız, neden 100 adet körüklü otobüs satın aldını? ESHOT’un kendi içinde yetişmiş uzman kadro yok m? Neden dışarından inşaat mühendisleri yönetime getiriliyo? Başarısızlık ve performans düşüklüğü herkesçe görülmektedir. İzmirli hemşerilerimize yaşadığı işkence ve eziyete son vermeyeceği için ret oyu kullanacağız” dedi.
 
“ÇİFTE STANDART”
AK Parti’li meclis üyesi Ali Kökoğuz ise İzmir’in yüzde 60’ının gecekondu olduğunu belirterek, toplu ulaşımda çifte standart uygulandığını, kentteki gecekondu bölgelerinin toplu ulaşım hizmetleri konusunda sıkıntılar yaşadığını belirtti ve şöyle konuştu: “Afrika’da bile açık durak kalmadı. İzmir’de 4 bin 800 adet açık durak var. İzmirliler adına açık durakların kapalı hale getirilmesini talep ediyoruz. Bu konu madem bu kadar basit, açık durak neden kapatılmıyo? Onlar insan değil m? Akıllı duraklar nedi? İzmir’deki durakların tamamı akıllı durak yapılamaz m? 7 bin 117 duraktan sadece 110 tanesi akıllı durak. Şu dönemde olabilir, zaten otobüsler vaktinde gelmiyor...  Peki bütünşehir olunca, bu rakam 225 olacak, bu yeter m? Şu Türkiye’de klimasız araç kullanan kalmadı. Biz İzmir kaldı galiba… 300 araba nasıl klimasız olu? Bu araçlar sadece gecekondu bölgelerine çalışmaktadır. Türkiye’de nüfusuna oranlarsak İzmir’de yaklaşık 440 bin engelli var. Engellere, hamile kadınlara, yaşlılara sosyal belediyecilik bağlamında yüksek kalitede hizmet verilmelidir. Gecekondudan vatandaş zaten otobüs olmadığından dolayı merkeze gelemiyor. Yarım yamalak, eksik ve sorunlu ulaşımla ilgili bir de “Toplu ulaşım kılavuzu” yapmak istiyorsunuz. Buna 160 bin TL ayrılmış. Sizden eksiklerin giderilmesini rica ediyoruz.”
 
MHP DESTEK ÇIKTI
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Remzi Taktakoğlu, bütçeye olumlu oy kullanacaklarını açıklayarak, “Aktarmalı sitem İzmirli hemşerilerimiz tarafından yeterince benimsenemediği için bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Tüm bunlar yapılacak çalışmalarla aşılacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bütçeye olumlu oy kullanacağız” dedi.
 
“GİDİP İSTANBUL VE ANKARA’YA BAKIN”
AK Parti’li meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren CHP Bayraklı Meclis Üyesi Hatice Tatlı, “100 tane körüklü otobüs alındı. İstanbul’da alınan metrobüsler sokakları, caddeleri dönemiyor, garajlarda yatıyor. Ankara ve İstanbul’da gecekondu bölgelerinde açık olan durak var mı, yok mu bir bakı? Araçların yüzde doksanı klimasız dediniz, İstanbul ve Ankara’da klimalı araç bulamazsınız. Elbette seferlerde düzenleme yapılacak” şeklinde konuştu.
 

“KOCAOĞLU YİNE “EL İNSAF” ÇEKTİ”
Oylama öncesinde söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “4 milyonluk bir metropolde yaşıyoruz. Bu kentte ulaşım tamamen belediye tarafından yürütülüyor. Bu kent büyüyor. Toplu ulaşımı kullanan insan sayısı artıyor. Raylı sistemdeki yolcu sayısı bu sene iki katına çıktı. Bunlar hesap değil, böyle hesap yapılmaz. Aktarmalı sisteme yakıttan tasarruf etmek için geçilmedi. İstanbul’da yolcunun sadece yüzde 10’u raylı sistemle taşınırken, İzmir’de bu rakam belediyenin kendi eli ile yüzde 30’lara çıkartılıyorsa, el insaf denir. Konuşuyoruz ama mantık hatası yapmayacağız. Mantık, felsefe, sosyoloji ve psikoloji orta öğretimden kalktığı için genç arkadaşlarımızın bunu bilmemesi normaldir. İzmir’deki kadar engelli dostu araç hiçbir kentte yoktur. Biz yönetime geldiğimizde engelli kullanımına uygun araç sayısı 12 iken şu anda bu sayı 950’ye yükseldi. ESHOT’ta bundan sonra zorunlu olmadıkça elektrikli otobüs haricinde araç almayacağız” dedi.
 
“AKTARMALI SİSTEM DEVAM EDECEK”
Aktarmalı ulaşım sistemine getirilen eleştirilere de sert yanıt veren Kocaoğlu şöyle devam etti: “Aktarmalı sistem hataları telafi edilerek, düzeltilerek devam edecektir. Çocukluk hastalıkları elbet olacaktır. ESHOT yaklaşık 350-400 milyon TL zarar etmektedi? Neden zarar etmektedi? Bedava binenlerin, engellinin, yaşlıların parasını kim veriyo? ESHOT iki liraya bilet sattığı zaman sistem kafa kafaya geliyor. Biniş başına 95 kuruş düşüyor. Biz ciromuz kadar zarar ediyoruz. Bu bizim elimizde olan bir şey değil. Biz verimli olmaya çalışıyoruz. Verin iki lirayı… Milli Eğitim Bakanlığı öğrenciyi sübvanse etsin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engellinin, şehit ailesinin parasını versin. Sadece İzmir değil, Ankara da, İstanbul da bu durumda. Onlar da bu işi götüremiyor. Gelen paranın 400 milyon TL’sini kanunu koyan iktidar versin. Battı balık yan gidiyor. Böyle şey olmaz. Böyle bir karar aldım demek olmaz. Bütçe disiplinine aykırı, yönetime aykırı.”
 
“ESHOT BİZİM KARA DELİĞİMİZ”
Başkan Kocaoğlu son olarak ulaşım hizmetlerinin kar edilecek bir belediye faaliyeti olmadığını ve kamu yararına yürütüldüğünün altını çizerek “Esas popülizm bizi dar boğaza sokuyor. Otobüsle de taşıyalım, sırtımızda da taşıyalım. Adamın 150 tane dairesi var, 65 yaşında diye otobüse kimlik gösterip bedava biniyor. Bu para İzmir’in parası. Öyle ya da böyle zarar ediyoruz. ESHOT’un tüm sistemini Büyükşehir Belediyesi finanse ediyor. Bu bizim kara deliğimiz. Bir ulaşım yasasının çıkması gerekiyor. Bu hiç kimse için taşınmayacak bir yük. Bu iş için en çok elini taşın altına koyan biziz. Herkes dertli” dedi.
 
BÜTÇE OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Mecliste oylamaya sunulan ESHOT Genel Müdürlüğü 2015 yılı mali bütçesi ve idarenin performans programı AK Parti’li meclis üyelerinin ret oylarına karşılık, CHP’li meclis üyelerinin oyçokluğu ile kabul edildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.