Dolar 32,3629
%-0.37
Euro 34,6630
%-0.41
Altın 2.383,210
%-1.63
Bist-100 10.194,00
%1.47

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesi sona erdi

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu zirvesi sona erdi

Başbakan Davutoğlu ile CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa için 2.5 saat görüştü. Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmasına devam edeceğini belirten CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Başkanlık sistemiyle ilgili tavrımızı koruyoruz" dedi. AK Parti cephesinden ise açıklamayı parti sözcüsü Ömer Çelik yaptı: 'Darbe anayasasının değişmesi konusunda mutabakat var.' diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 30.12.2015 - 14:32
Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü. 

Davutoğlu yeni anayasa, Meclis İçtüzüğü, reformlar ve bütçe ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Kılıçdaroğlu ile Meclis'te bir araya geldi.               

Görüşmeye Davutoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı katıldı.               

Kılıçdaroğlu'na ise CHP genel başkan yardımcıları Haluk Koç, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay eşlik etti.             

"DAVUTOĞLU, KILIÇDAROĞLU'NA DÖRT DOSYAYLA GİDİYOR!" HABER İÇİN TIKLAYINIZ!!!

             
        


Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti Meclis'teki makam odasının girişinde karşıladı. Görüşmeye basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, girişte basın mensuplarına poz verdi.

HDP GÖRÜŞMESİ İPTAL EDİLMİŞTİ
Başbakan davutoğlu yeni anayasa çalışmaları kapsamında parti liderlerinden randevu talep etmişti.
CHP, MHP ve HDP'den bu randevu talebine olmulu yanıt gelmişti. HDP'li Sırri Süreyya Önder'in "kaçak çaymızı içip giderler " açıklaması sonrasında HDP ile randevu iptal edilmişti.





AK PARTİ: GÖRÜŞME ÇOK İYİ GEÇTİ 
Görüşme sonrası AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik görüşmenin çok iyi geçtiğini söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Başbakan Davutoğlu'nun başkanlık sistemini detaylı olarak anlattığını dile getirerek şunları söyledi: "Hiç soluk almadan bir beyin fırtınası oldu, bir yandan siyasi meselelerin görüşüldüğü toplantı oldu. Mevcut anayasanın değişmesi konusu ifade edildi. Bu konuda tam bir mutabakat var. Bizim anayasa hakkındaki görüşümüz son derece nettir. Biz bu anayasa ile 2023'e yön verileceğine inanmıyoruz. Türkiye 1876'dan beri anayasayı tartışıyor. Bir siyasi yazılım tartışılıyor. 2007'deki hazırlıklarımız ve 2011'de başlayan temaslarımızla Türkiye'nin net bir şekilde yeni anayasaya kavuşmasını arzu ediyoruz. 

Bu darbe hukukunu oluşturan anayasanın değişmesi konusunda onlar da hemfikirler. Sayın Kılıçdaroğlu 12 Eylül izlerinin silinmesi konusunu dile getirdi. Biz de bütün izlerin mevzuattan arındırılması konusunda çalışmalarımız var. Grup başkanvekilleri kendi aralarında görüşüp neler yapılması gerektiğini bildirecekler.

Başkanlık sistemi Sayın Başbakanımız tarafından gündeme getirildi. Bizim başkanlık sistemi önerimizle CHP'nin önerisinin tartışılması gerektiği öne çıktı. Kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi, halkın devlet yönetiminde etkin olması hakkında biz başkanlık sistemle olacağını, onlar da parlamenter sistemle olacağını söylediler. Biz bunları karşılıklı tartışalım istiyoruz. Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var. 

AB meselesi de gündeme geldi. AB meselesi AK Parti döneminde devlet meselesi haline gelmiştir. Bu konudaki vizyonumuz ve kararlılığımızın devam edeceği dile getirilmiştir. Fasıllar açılmadan CHP'nin mükellefiyetlerini yerine getirecek maddelere destek vereceğini açıkladılar. CHP, AB reformları konusunda destek verecek. 
Meclis İçtüzüğü'nün değişmesi konusu konuşuldu. Hükümet hızlı çalışmak, muhalefetin denetleme konusu görevidir. Bu türde çalışma konusunda görüşler ifade edilmiştir. Bu içtüzüğün değişmesi konusunda ortak iradenin ortaya çıkması konusunda birliktelik oldu. Kendileri Türkiye'nin AB'ye uyum çerçevesindeki genel yaklaşımları konusunda değerlendirmelerde bulunacaklar.

MHP ile görüştükten sonra tablo daha geniş bir şekilde görülmüş olacak. Tartışmamız gerek konu sistemleri tabelada tartışmak değil, halkın siyasetin ve devletin sahibi olduğu anayasal yazılımın nasıl ortaya çıkarabiliriz onu düşünüyoruz. Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül'ün faşist düzeninden kalma mevzuatın değişmesi konusunda irade ortaya konulmuştur. Geçmiş dönemde Anayasa Komisyonu'nda eşit üyeyle yönetimin bir takım zararları oldu. Liderler ihtiyaç duyduğunda yeniden görüşebilir. Ortaya çıkan tartışmalar eşliğinden görüşmeleri güncelleyebiliriz."

''UZLAŞMA KOMİSYONU YENİDEN HAYATA GEÇSİN İSTİYORUZ''
Başbakan, başkanlık sistemi de gündeme getirdi. Başkanlık ya da parlamenter sistemi tartışalım istiyoruz. Uzlaşma komisyonu yeniden hayata geçsin istiyoruz. AB konusu da gündeme geldi. Sayın Kılıçdaroğlu da AB'ye tam uyum konusunda gereken desteği vereceklerini ifade etmişlerdir. İçtüzük de ele alındı. Meclis'in çalışma biçimi gözden geçirilmeli.

''İÇTÜZÜĞÜN DEĞİŞMESİ KONUSUNDA ANLAŞMA ZEMİNİ VAR''
TBMM İçtüzüğü'nün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı. MHP ile de görüştükten sonra geniş değerlendirme olacak.

''SON DERECE VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU''
Yeni anayasa iradesinin güçlendirilmesi bakımından son derece verimli bir görüşme olmuştur. 12 Eylül darbe düzeninden kalan mevzuatın temizlenmesi konusunda yüksek irade ortaya çıkmıştır. Türkiye anayasa yapmaya hazır.

''GÖRÜŞMENİN İPTAL SEBEBİ HDP'NİN TAVRI''
Biz Meclis'te olan her siyasi partiden randevu isteriz. Bu sebeple HDP'den de randevu istedik. Ama yöneticilerinin anayasa meselesinde gayriciddi bir tutum takınmaları Başbakanımıza karşı saygısızlık bu randevu iptalinin sebebidir. 4 Ocak'ta da MHP ile görüşeceğiz. Liderlerle ihtiyaç duyulduğunda yine görüşülür.

''BAŞBAKANIMIZ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ AYRINTILI BİÇİMDE ANLATTI''
Başbakanımız başkanlık sistemini ayrıntılı bir biçimde, niye savunduğunu anlattı.
''TÜRKİYE'NİN FEDERAL YA DA ÖZERK YAPILARA İHTİYACI YOK''
Türkiye'nin federal ya da özerk yapılara ihtiyacı yok. İki meclisli bir sistem öngörmüyoruz.''




CHP: UZLAŞMAYA VARILDI 
CHP Genel Başkanı Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ise iki lider arasında 12 Eylül mevzuatının ayıklanması için uzlaşmaya varıldığını söyledi.  

CHP Sözcüsü Haluk Koç, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 saat 15 dakika süren görüşmesi sonrasında açıklama yaptı.

Haluk Koç, "En önemlisi herkes her zaman şikayet ediyor. Sayın başbakan da iktidar partisi de genel başkanımız da Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. Birinci sınıf demokrasiye ulaşmak adına 12 Eylül engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Yasal çerçevede yapılaması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı" diye konuştu.

"Sayın Kılıçdaroğlu, torba yasa uygulamalarından şikayetlerini ifade etti" diyen Koç, "Başkanlık sistemi konusunda pozisyonumuzu koruyoruz. herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok" açıklamasını yaptı.

"KOMİSYONUN ÇALIŞMALARINA DEVAM ETMESİ ÖNERİLDİ"
Koç, "İç tüzükle ilgili, TBMM’nin daha etkin çalışabilmesi, yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri oldu. Bir iç tüzük çalışması var. Komisyonun çalışmalarına devam etmesi önerildi" diye konuştu. Haluk Koç, "CHP, AB uyum yasaları vize muafiyeti konusunda yapıcı rolünü oynamaya devam edecek. Tespitleri, uyarıları olabilir" dedi.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ KONUSUNDA POZİSYONUMUZU KORUYORUZ"
Koç, "Başkanlık sistemi konusunda pozisyonumuzu koruyoruz. herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok. Detaylı bir konuşma olmadı. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilmesi yönündeki görüşlerimizde değişiklik yok. Bir şey gelmediği için açıklamak durumunda değilim. Onu kendisi değerlendirir" dedi.  "Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan demokratik, özgürlükçü her türlü vesayetten arınmış bir çerçeve içerisinde bir anayasa çerçevesinin oluşmasını zaten öteden beri söylüyoruz. Bu çerçevedeki görüşümüz ve çizgimiz belli. Çalışmanın geçen seneki statü kapsamında devam ettirilmesi daha doğru olur" diyen Haluk Koç, "Şimdiye kadar Türkiye’de hükümet olan iktidar partisi ile muhalefetin arasında bir bariyer vardı. Görüşmemezlik vardı. Siyasetin doğası zaman zaman sertleştiği dönemler olur. Paylaşmak diyalog çerçevesini zorlamak demokrasinin temel şartlarından biri. Kendi ilkelerimizi, çerçevemizi koruyoruz. Diyaloğa kapalı değiliz" diye konuştu.

Koç, "Tutuklu gazetecilerle ilgili sayın Kılıçdaroğlu rahatsızlığını bir kez daha dile getirdi. Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini tutuksuz olması gerektiğini zaten daha önce de ifade ettiğini dile getirdi. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak onu da hep beraber takip edeceğiz" açıklamasında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.