Dolar 32,5031
%0.2
Euro 34,8485
%0.31
Altın 2.439,430
%0.03
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme'de TOKİ konutlarında flaş gelişme: Yargı iptal etti Bakanlık yeniden onayladı!

Çeşme'de TOKİ konutlarında flaş gelişme: Yargı iptal etti Bakanlık yeniden onayladı!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) Çeşme Reisdere’de büyük tartışmalara yol açan toplu konut projesiyle ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Mart ayında İzmir 5’inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen projeyle ilgili yeniden düğmeye basan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bölgeyle ilgili hazırlanan yeni imar planlarını askıya çıkardı. Çeşme'de TOKİ konutlarında flaş gelişme

  • Ege Postası
  • 12.06.2015 - 09:06
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 19 Mart 2015 tarihinde İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilen ve “Bürokrat yazlıkları” olarak da eleştirilen TOKİ konutlarıyla ilgili plan yapma yetkisini kullanarak projeyle ilgili yeniden çalışma başlattı. Meslek odaları, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri ile halkın büyük tepkisini toplayan ve Reisdere bölgesinde betonlaşmanın önünü açan bakanlık, projeyle ilgili yeni imar planlarını hazırlayarak flaş bir hamlenin altına imza attı.
 
 
TOKİ’Yİ KURTARMA PLANI ASKIDA
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Çeşme’de bakanlığın TOKİ Çeşme projesiyle ilgili inadı devam ediyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin 40 hektarlık alanda yüzde 500’lük inşaat yoğunluğu artışı ile yapımına başlamayı planladığı bin 153 konutluk projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay geldi. TOKİ Çeşme Projesi’ni kurtarma planı olarak da adlandırılan değişikliğe imza atan bakanlık makamı, daha önceden mahkeme tarafından iptal edilen beş binlik yeni imar planlarında revizyona giderek bir kez daha askıya çıkardı.
 
YARGI İPTAL ETMİŞTİ
Çeşme Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile meslek örgütleri tarafından yargıya taşınan eski planlarda değişiklik yapan bakanlık, geçtiğimiz yıl içerisinde İzmir Valiliği tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verilen toplu konut projesiyle ilgili olarak bölgede yeniden dört kata kadar yapılaşma izni verdi. Yoğunluk, altyapı, yeşil alanlara ve doğaya etkisi, bölgenin ihtiyaçları ile turizme getireceği olumsuz etkiler nedeniyle çeşitli raporlar hazırlanan ve itirazlara konu olan imar planlarıyla ilgili süreç de son gelişmelerle birlikte yeniden başa dönmüş oldu.
 
BAKANLIK BETONLAŞMAYA YENİDEN ONAY VERDİ
Bölgenin mimari dokusuna olası etkileri nedeniyle meslek odalarından ve turizmcilerden veto yiyen projeyi bu sefer tartışmalı yüz binlik çevre düzeni planlarına dayandıran bakanlık, SİT tartışmalarının gölgesinde dikey yapılaşmanın önünü açan yeni planlarda ayrıca bazı kritik düzenlemelere gitti.
 
YOĞUNLUK VE KAT YÜKSEKLİĞİ AZALTILDI
Dar gelirli vatandaşlar için yeni toplu konut projeleri üreten TOKİ’nin Reisdere’de mülkiyeti kendisine ait olan 43 hektarlık alana yönelik yeni imar planlarında yoğunluk ile emsal azaltıldı ve kat yüksekliği de üçe indirildi. Toplam iki etaptan oluşan ve ihalesi geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan, toplam maliyeti 95 milyon TL olarak duyurulan toplu konut projesine özel hazırlanan yeni planlara göre, dini tesis alanlarına (Cami, ibadethane) ayrılan bölüm korunurken, sosyal donatı alanlarında ise çeşitli düzeltmeler de gerçekleşti.  4 bin 839 kişilik ve bin 773 konutluk ilk projede nüfus kapasitesini 3 bin 772’ye düşüren bakanlık, değişiklik çerçevesinde inşa edilecek ticari alanlarda ise 4 kat yükseklik izni verdi. Buna göre, inşa edilecek yeni konutların maksimum kat yüksekliği 9,5 metre olacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.