Dolar 32,2620
%-0.05
Euro 34,9102
%0.25
Altın 2.436,420
%0.47
Bist-100 10.218,00
%1.61

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakanlık'tan Bornova'da 'Parsele özel' imar değişikliği: Sit alanını imara açtı

Bakanlık'tan Bornova'da "Parsele özel" imar değişikliği: Sit alanını imara açtı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İzmir’i yakından ilgilendiren kritik bir değişiklik geldi. Bornova Çiçekliköy girişinde yer alan birinci derece SİT alanında imar değişikliğine giden bakanlık, belediyelerin imar yetkisini elinden alarak toplam 4 kata kadar yapılaşma izni verdi. Bakanlık'tan Bornova'da "Parsele özel" imar değişikliği

  • Ege Postası
  • 11.06.2015 - 12:32
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bornova Karaçam Köyü Bademli Mevkii’nde bakanlıktan “parsele özel” imar değişikliği geldi. Ankara’dan gelen kritik karar sonrasında İzmir-Manisa yolu yakınında ve Çiçekliköy girişinde yer alan toplam 23 bin 178 metrekarelik alanın birinci derece doğal sit alanı statüsünü kaldırarak yapılaşmanın önünü açılmış oldu.

PARSELE ÖZEL İMAR DEĞİŞTİ

Çiçekliköy girişinde mesire alanı ve orman arazisi bitiğindeki milyonlarca liralık taşınmazlarda bakanlık eli ile imar değişikliği yapıldı. Birinci derece doğal SİT alanı statüsün sahip ve yapılaşma yasağı bulunan söz konusu taşınmazların binlik ve beş binlik planları hazırlayan bakanlık, dört katlık da imar izni verdi.

BAKANLIK KAMU YARARINI GEREKÇE GÖSTERDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi’nin devre dışı bırakıldığı plan değişikliğine göre yaklaşık 23 dönümlük arazi kamu yararı gerekçe gösterilerek özel eğitim tesis alanı izni verildi. 2013 yılında İzmir Valiliği İl Mili Eğitim Müdürlüğü’nden gelen talebi değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plan değişikliği sürecinde İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan da onay gelmişti.

KURUL DA ONAY VERDİ

Hazırlanan yeni nazım imar planları ve koruma amaçlı uygulama imar planları bir ay süresince Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarken, 8 Temmuz 2015 tarihine kadar değişikliğe dair gelen itirazlar değerlendirilecek. Konuyla ilgili inceleme başlatan meslek odaları ise, söz konusu işlemin parsele özel imar değişikliği içerdiğini ve işlemde kamu yararı olup olmadığının değerlendirileceğini belirterek planlara itiraz edebileceklerini açıkladı.

VATANDAŞA İMAR YOK, BÖLGEDE YAPILAŞMA YASAK  

Kentin nefes aldığı sayılı alanlardan olan ve kent ormanları ile çevrili Bornova’daki arazide yapılan plan değişikliği ile özel eğitim öğretim tesis alanına çevrilen taşınmaz üzerine dört kata kadar inşaat yapılabilecek. Diğer yandan, yörede yaşayan halk yaşanan imar sıkıntısı ve bölgedeki sit statüsü gereği çivi dahi çakamazken, sahip oldukları taşınmazları değerlendiremediklerini ve uygulamada çifte standart olduğunu belirterek bakanlığın kararına tepki gösterdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.