Dolar 32,3838
%-0.3
Euro 34,7341
%-0.21
Altın 2.403,810
%-0.78
Bist-100 10.184,00
%1.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beyaz meleklerden kırmızı kart

Beyaz meleklerden kırmızı kart

​Sayılarının günden güne azalması nedeniyle iş yoğunluğu ve stresleri artan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi hemşireleri, kurumlarına kadro vermeyen Sağlık ve Maliye Bakanlıkları’na ‘Kırmızı Kart’ gösterdi. Türk Sağlık Sen Üniversite Şubesi tarafından hastanenin PTT’si önünde gerçekleştirilen eylemin ardından hemşireler, taleplerini içeren dilekçeyi Maliye ve Sağlık Bakanlıkları’na iletilmesi için Başbakanlığa faks çekti.

  • Ege Postası
  • 17.12.2014 - 16:14
Bugüne kadar 100 yakın hemşirenin istifa ettiği Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan hemşire krizi çözülemezken, ‘Artık yeter’ diyen hemşireler dün farklı bir protesto eylemi gerçekleştirdi. Türk Sağlık Sen Üniversite Şubesi tarafından düzenlenen eylemde hemşireler, kadro sorununun çözmesi için adım atması gereken Maliye ve Sağlık Bakanlıkları’na ellerindeki kırmızı kartı gösterdi. Hemşirelerin ellerini havaya kaldırdıkları sırada oluşan ilginç görüntü, hasta ve yakınları tarafından ilgiyle izlendi. Eylemin ardından hemşirelerin taleplerini içeren dilekçeler için, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarından imza alındı. Dilekçeler, toplu olarak BİMER’e gönderilecek.
 
60 YATAK KAPATILDI
Üçüncü basamak sağlık hizmeti veren üniversite hastanesinde görevli sağlık çalışanlarının sorunlarının giderek arttığını belirten Türk Sağlık Sen Üniversite Şube Başkanı Yasemin Zengin, “Üniversite hastanesine gelen hastaların uzun tedavi süreleri, riskli hasta gurubunun çokluğu, çalışma şartları ve koşullarının ağırlığı, personel yetersizliği ile içinden çıkılmaz bir hal almış ve çalışanları tükenmişlik noktasına kadar getirmiştir.Gelinen son nokta ortadadır. Dokuz Eylül Üniversitesi gibi köklü sağlık ve eğitim kurumu bugün itibari ile hemşire yetersizliği nedeni ile yatak kapatma noktasına gelmiştir.1060 Yatak kapasitesine sahip kurumda hemşire eksikliği nedeni ile 60 yatak kapatılmış ve sağlık hizmeti alımına sekte vurulmuştur. Kurumun eleman ihtiyacını giderememesi ve yetkili mercilerin bunlara duyarsız kalması nedeni ile hemşire eksikliğinden dolayı artan iş yüküde eklenince kurumda hemşire istifaları başlamış ve hemşire açığı giderek büyümüştür” dedi.
 
ÇALIŞANLARIN SESİNE KULAK VERİN
Yaşanan sorunların üniversitede verilen sağlık hizmetinde aksaklıklara yol açtığını anlatan Zengin, şunları söyledi: “Bu durum kurumun sağlık hizmeti sunmasında ve hastaların sağlık hizmeti almasında inanılmaz aksaklıklara sebep vermiştir. Yatak kapatarak sağlık hizmeti veremeyen kurumda, gelirde orantılı olarak düşmüştür. Görünen odur ki hemşire eksikliği giderilmediği takdirde gün geçtikçe istifa eden hemşire sayısı artacak ve buna paralel olarakta yatak kapatma oranında artma olacaktır. Yetkililerin Üniversite Hastanesi çalışanların seslerine artık kulak vermesini istiyoruz ve kurumun verdiği hizmetin özelliğide göz önüne alınarak Üniversite Hastanesi çalışanlarının taleplerine acilen çözüm üretilmesini istiyoruz”
 
İŞTE O TALEPLER
 
1.      Hemşire eksikliğinin acilen giderilmesi.
2.      Üniversite hastanelerinde tedavi gören ve bakım verilen hastaların düzeyi, Yoğun bakım izlem düzeyi gerektiren hastalardır. Hemşire planlamasının buna göre hesaplanması ve açığın giderilmesi.
3.      Maaş ve döner sermaye ödemelerimizin sunduğumuz hizmetin gereği ve kurumun özelliği(3. Basamak) dikkate alınarak artırılması.
4.      Yıllık izinlerde döner sermaye kesintisinden vazgeçilmesi.
5.      Bir sağlık çalışanın yıllık izinlerinin tamamını kullanamamasından dolayı, parçalı aldığı yıllık izinlerde döner sermaye kesintisinden kaynaklı maddi kaybın fazla olmasından dolayı yeni bir düzenleme ile bu duruma son verilmesi.
6.      Döner sermaye yönetmeliğindeki dağıtım oranlarında adilane bir iyileştirme yapılması.
7.      Ek göstergelerin 3600’ e çıkarılması.
8.      Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması için düzenleme yapılması.
9.      Yüksek lisansını ve doktorasını bitiren hemşirelerin, bu durumlarının maaş, derece ve kademlerine yansıtılması. Uzman hemşire kadrolarının verilmesi.
10.  Üniversite hastanesi çalışanlarınada Sağlık Bakanlığı Hastanesindeki emsalleri gibi eş durumu tayinlerinde düzenleme yapılması.
11.  İşin ve hizmetin gerekliliği, komplike hastalara verilen hizmetten dolayı tüm birimlerin özellikli birim statüsünde kabul edilmesi için yeni bir düzenleme yapılması.
12.  Fiili hizmet ve risk tazminatı verilmesi.
13.  Nöbet tutmanın yıpranma payındaki etkisinin göz ardı edilmemesi ve nöbetten çıkma süresi ile ilgili yeni bir düzenleme yapılması, düzenlemede kurum inisiyatifinden ziyade kişi tercihinin göz önüne alınması.
14.  Nöbet ücretlerinin adil bir oranda artırılması.
15.  Adil ücret, insanca yaşam şartlarının sağlık çalışanları için acilen oluşturulması.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.