Dolar 32,3374
%-0.07
Euro 34,8108
%0.06
Altın 2.393,270
%-0.15
Bist-100 10.277,00
%0.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkanların şaşırtan Avrupa karnesi

Başkanların şaşırtan Avrupa karnesi

​Geçtiğimiz hafta düzenlenen organizasyon ve görkemli bir tören ile Avrupa Konseyi tarafından şeref plaketi ödülüne layık görülen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1955 yılından bu yana kente ilk kez ödül gururunu yaşattı. Törende AB’ye sitem ederek 55 yıldır gerçekleşemeyen Avrupa hayaline vurgu yapan ve “İzmir’i pilot kent seçin” çağrısında bulunan Kocaoğlu’nu ödül sunan Avrupa Konseyi’nin geçtiğimiz yıllarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e üç ayrı ödül birden sunduğu ortaya çıktı.

  • Ege Postası
  • 17.12.2014 - 10:57
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’e Avrupa’dan getirdiği ödülle gurur yaşatan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Avrupa Konseyi’nin gözünde Ankara’nın gerisinde kaldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e daha önce üst üste ödüller sunan Konsey, bugüne dek ödül dağıtırken, başkent Ankara’yı “özgürlüklerin şehri” benzetmesi yaptığı İzmir’e tercih etti.
 
 
AVRUPA KONSEYİ GÖKÇEK’E 4 ÖDÜL BİRDEN VERMİŞTİ
Türkiye’nin 1949 yılından bu yana üye olduğu ve 1955 yılından beri de ödül programı uygulayan Avrupa Konseyi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sitemlerini de istemeden haklı çıkardı. Türkiye’de İstanbul ve Bursa’ya da çeşitli ödüller sunan Konsey, Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’e ödül verdiği 2014 yılına dek Ankara’yı tam dört dalda ayrı ayrı ödüle layık gördü.
 


ANKARA İZMİR’İ DÖRDE KATLAMIŞ
Geçtiğimiz hafta İzmir’e ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na 2014 yılı Avrupa Şeref Plaketi ödülünü sunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (APKM), kentsel, çevresel, sosyal, kültürel ve uluslararası ilişkilerde örnek teşkil eden çalışmalar yapan kentler ve belediyelere verilen bu ödüllerinde Ankara’yı İzmir’den önce Avrupa’ya taşıdı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e, Avrupa Diploması, Avrupa Birliği Şeref Bayrağı, Avrupa Şeref Plaketi ve Büyük Avrupa Ödülü gibi dört ayrı ödülü 8 yılda sunarak, başkenti de ulaşılması güç bir rekora taşıdı. Dört farklı kategoride dağıtılan ödüllerin tamamını toplayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu hızlı  yükselişi sayesinde konsey üyesi yaklaşık 50 ülke arasında da rekor kırdı. Viyana ve Lahey ile birlikte aldığı toplam ödül sayısı ile ilk üçe giren Ankara ayrıca, başarısı sonrasında geleneksel olarak her yıl 9 Mayıs tarihinde Avrupa Günü adı altında kutlamalar yapıyor.
 


ANKARA'YA "AKDENİZ" ÖDÜLÜ
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen Avrupa Ödülleri'ni toplayan Ankara, bir diğer kulvarda da İzmir'i sollayarak fark attı. Ankara yine yakın zamanda, Akdeniz Parlamenterler Meclisi tarafından verilen “Akdeniz’de Mükemmellik Ödülü”nü almaya hak kazandı. Akdeniz'e kıyısı olmayan Ankara'nın kazanması da ilginç bir başarı olarak nitelendirildi.
 


ÖDÜL İÇİN BAŞVURU GEREKİYOR
Öte yandan Avrupa Konseyi'nin resmi sitesinde yaptığı duyuruda ödüle aday olacak kentlerde belediye başkanına ya da en üst düzey belediye yetkilisine başvuru hakkı tanınırken, üye ülkeler arasında her kent ayrı ayrı başvuru yapabiliyor. Belediye başkanları istediği takdirde, yarışmaya katılarak üye kentler arasında ödül için yapılacak değerlendirmede şehri yarışa dahil edebiliyor.
 
KOCAOĞLU’NDAN TARİHİ SİTEM
Geçtiğimiz hafta düzenlenen törende ödülünü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Onursal Üyesi Erich Fritz’den alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’nin bir türlü gerçekleşemeyen AB hayaline vurgu yaptığı konuşmasında “İzmir olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine ciddi katkılar sağlayacağımıza eminiz. Ancak emin olamadığımız şeyler var: Örneğin Avrupa Birliği’ne tam üye olarak alınıp alınmayacağımızı gerçekten bilmiyoruz. Zaten o nedenledir ki, yakın zamana kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından Batı ile entegrasyonda önemli bir sembol, ulaşılabilecek bir hedef olarak algılanan Avrupa Birliği, tam üyelik takvimindeki ‘sonu gelmeyen ertelemeler’ nedeniyle, maalesef ülkemizdeki hararetli savunucularını birer birer kaybetmeye başladı. Kamuoyu nezdinde, Avrupa Birliği’ne olan inanç giderek zayıfladı. Nasıl zayıflaması? Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yaptığımız ortaklık başvurusunun üzerinden tam 55 yıl geçti. O günden bugüne dünyamızda o kadar çok şey değişti k “ demiş ve “Avrupa Birliği için “örnek kent” vurgusu yaparak “İzmir’i pilot kent seçin” çağrısında bulunmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.