Dolar 32,3486
%0.03
Euro 34,8338
%0.07
Altın 2.402,770
%0.39
Bist-100 10.277,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gezi davasında flaş karar

Gezi davasında flaş karar

​Bayındır’da Haziran ayında başlayan Gezi davasından beraat kararı çıktı. Geçtiğimiz yılki Gezi Parkı olayları sırasında ilçede yürüyüş yaptıkları gerekçesi ile yargılan ve aralarında Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, CHP Bayındır İlçe Başkanı Fuat Özbuldan, sivil toplum örgütleri ve sendika temsilcileri ile protesto gösterisine katılan toplam 92 sanık hakkında beraat kararı çıktı.

  • Ege Postası
  • 16.12.2014 - 16:30
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bayındır’da "halkın” yargılandığı Gezi Davası’nda beklenen karar açıklandı. 2013 yılı Haziran ayında başlayan ve ülkenin dört bir yanına yayılan Gezi Parkı olayları sırasında Bayındır İlçesi İstasyon Caddesi’nde  protesto gösterisi düzenleyen 93 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında mahkeme beraat kararı verdi.
 
 
BAYINDIR’DA HALKI YARGILADILAR
2911 sayılı yürüyüş ve toplantı kanununa muhalefet ettikleri gerekçesi ile Nisan ayında haklarında iddianame hazırlanarak 20 Haziran 2014’te yargılanmaya başlanan toplam 92 Bayındırlı için beraat kararı çıktı. Bayındır Adliyesi’nde devam eden davanın son celsesinde savunma avukatlarını dinleyen mahkeme, yaptığı değerlendirme sonucunda eylemde suç unsuru bulunmadığına kanaat getirerek tüm sanıkların beraatine karar verdi.
 


BERAAT KARARI ÇIKTI
Aralarında Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli ve eşi Nuray Sesli, CHP İlçe Başkanı Fuat Özbuldan, Atatürkçü Düşünce Derneği Bayındır Şube Başkanı Seher Doğanay,sendikacılar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Bayındır halkından genç yaşlı birçok vatandaşın yargılandığı davada sanıklar son kez söz alarak suçlamaları kabul etmediklerini belirterek beraat taleplerini yineledi. 4 Haziran 2013’te ilçe merkezinde yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüş sonrasında haklarında iddianame hazırlanarak yargılanmasına başlanan 93 ismin savunmalarını üstlenen avukatlar, eylemin bir halk yürüyüşü şeklinde hayata geçtiğini, polisin de halk ile birlikte yürüyerek eylemi kontrol altında tuttuğunu, herhangi bir taşkınlık, şiddet ya da adli vakaya yaşanmadığını belirterek suç unsuru olmadığını dile getirdi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasanın ilgili maddeleri ile garanti altına alınan hakların ceza konusu olamayacağını, temel hak ve hürriyetlerin kullanımı sonrasında suç oluşturan fiil bulunmadığını yineleyen avukatların taleplerini değerlendiren mahkeme son sözünü söyleyerek dava dosyasının kapanmasına karar verdi.
 
“DAVA EMSAL OLACAK”
Bayındırlı 20 vatandaşın savunmasını üstlenen Avukat Mehmet Türkbay, aynı konuda Eskişehir’de verilmiş bir emsal kararlara dikkat çekerek, “O dava da yürüyüş ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek beraat kararı verilmişti. Anayasa ve Avrupa insan hakları sözleşmeleri gereği önceden izin alınmaksızın şiddet ve taşkınlık içermeyen yürüyüşler yapmak serbesttir. Bayındır halkı anayasal hakkını kullanmıştır. Mahkeme de doğru kararı vermiş ve beraat kararını açıklamıştır. Umarız bu dava diğer devam eden benzer davalara da emsal olacaktır” dedi.  
 
SESLİ: BAŞINDAN BERİ BİLİYORDUK
Davanın ardından açıklama yapan Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, eşi ile birlikte geldiği Bayındır Adliyesi önünde şunları söyledi: “Aday adayı olduğum dönemde yaptığımız yürüyüşten ötürü yargılanıyorduk. Anayasal haklarımızı kullandık ve herhangi bir suç işlemediğimizi başında beri biliyorduk. Yargıya güveniyorduk ve yasalara karşı gelen kişiler değildik. Anayasamıza aykırı bir fiil içerisine asla girmedik. Çıkan karardan ötürü kendi adıma ve vatandaşlarımız adına çok sevindim” dedi.
 
“AMACIMIZ ANARŞİ DEĞİİL, BARIŞI SAVUNMAK”
CHP Bayındır İlçe Başkanı Fuat Özbuldan ise demokratik hak arayan toplumun yargılanamayacağını belirterek, “Anayasal hakkımız olan bir tepki gösterdik. Biz ağaçların, doğanın katliamına karşı bir duyarlılık göstererek bir protesto düzenledik. Kesinlikle ortada siyasi bir amaç yoktu. Bu davada konu siyasallaştırılmasına rağmen, kendimizi iyi şekilde ifade ettik ve beraat kararı çıktı. Demokratik hakkımızı sonuna kadar ifade ettiğimizi düşünüyorum. Bu şekilde demokratik direnişlerimiz devam edecek. Yanımızda olan avukatlara ve halkımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Bizim amacımız anarşi değil. Bizim isyanımız barış içindi. Buna benzer tüm olaylarda yine aynı şekilde dik durup direneceğimizin bilinmesini isteriz. CHP olarak Atatürk ilke ve inkılaplarının bize verdiği ışık doğrultusunda devrimci ve demokrat mücadelemiz devam edecektir” dedi.  
 


VEFAT EDEN EŞİ DE YARGILANDI
93 sanıkla başlayan davada yürüyüş yapan vatandaşlar arasında bulunan ve beraat eden sanıklar arasında yer alan ilçenin yerli halkından Memiş Sarı, eşi Fatma Sarı’nın da yargılandığını ve dava devam ettiği süreçte eşinin vefat ettiğini belirtti. 92 sanıkla devam eden duruşma sonrasında karardan ötürü memnuniyetini açıklayan Sarı, eşinin ölümünden üzüntü duyduğunu söyleyerek, “Üzüldüm, ama eşim adaleti cennette yakaladı” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.