Dolar 32,2869
%0.04
Euro 35,0349
%-0.14
Altın 2.477,770
%0.47
Bist-100 10.568,00
%2.41

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Arsa mağdurlarına Bakanlık da çare olmadı, son çare Avrupa!

Arsa mağdurlarına Bakanlık da çare olmadı, son çare Avrupa!

35 senedir hakları için mücadele veren ve geçtiğimiz aylarda art arda gelen yargı kararları sonrasında rahat bir nefes alan Balçovalı Arsa Mağdurları’nın gözü şimdi de Avrupa’ya çevrildi. Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kadar taşınan 5 bini aşkın vatandaşın imar problemi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin açıklayacağı gerekçeli kararının ardından son bulacak ve haklarının da iadesi sağlanacak. Arsa mağdurlarına Bakanlık da çare olmadı

  • Ege Postası
  • 13.04.2015 - 16:42
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Balçova'da 20 bin vatandaşı mağdur eden imar çilesinde son perdeye gelindi. Yaklaşık 35 sene önce başlayan ve üst üste yaşanan çıkmazlar nedeniyle kendilerine ait arsalardaki imar ve tapu haklarını kaybeden “Balçova Arsa Mağdurları” için son kararı AİHM verecek. Başlattıkları yargı mücadelesinden 11 sene sonra zaferle ayrılan ve Danıştay kararları ile haklarını geri alması gündeme gelen BAMİD (Balçova Arasa Mağdurları İnsani Yardımlaşma Derneği) üyesi vatandaşlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları görüşmenin ardından çileye son verecek AİHM kararını beklemeye başladı.

 
GÖZLER AİHM’YE ÇEVRİLDİ
Geçtiğimiz ay içerisinde gelen yargı kararları ile ümitlenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek haklarının iadesini isteyen 5 bini aşkın BAMİD üyesi vatandaşın gözü kulağı AİHM’den gelecek nihai karara çevrildi. Önümüzdeki haftalarda davacı vatandaşlara ulaşması beklenen gerekçeli karar ışığında, Danıştay’ın belediyelerden Balçova sınırları ve Olimpiyat Köyü bölgesinde gerekli inceleme yapılarak yeni imar düzenlemesi istediği alanla ilgili kesin süreç belli olacak.
 
ANKARA’DA SÜRPRİZ ZİRVE
Ekim ayında gelen Danıştay kararı sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Balçova Belediyesi’nden alanla ilgili olarak yapılan düzenlemeleri ve mevcut imar durumunu içeren bilgi ve belge isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konuyu incelemeye almıştı. Gelişmelerin üzerine yeni bir düzenlemeye gidilmesi beklenirken, geçtiğimiz ay 35 yıldır devam eden sıkıntılar sonrasında “imarzede” olan 5 bin hak sahibi ve toplamda sayısı 20 bine ulaşan arsa mağdurunun örgütlü bulunduğu Balçova Arasa Mağdurları İnsani Yardımlaşma Derneği temsilcileri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında sürpriz bir zirve gerçekleşmişti.  
 
YA BAKANLIK ÇÖZECEK, YA DA BELEDİYELER
Geçtiğimiz ay içerisinde mağdurların taleplerini dinleyen bakanlık yetkilileri, kararname yetkisi doğrultusunda yapılacak düzenleme ile konuyu çözelim önerisinde bulunurken, dernek temsilcileri AİHM’den gelecek gerekçeli kararı bekleme kararı aldı. Mahkeme tarafından kazanılmış haklarını kaybetmek istemeyen ve 35 yıllık hak kayıpları nedeniyle AİHM’ye giden dava dosyası kapsamında tazminat da isteyen hak sahipleri, çıkacak sonuca göre 11 senedir yargı mücadelesine konu olan alanla ilgili belediyelerden düzenleme isteyecek ya da bakanlıktan işlem yapmasını talep edecek.
 
KARAR EMSAL OLACAK
Diğer yandan, söz konusu bölgede davacı olmayan az sayıdaki arsa sahipleri de AİHM’den çıkacak karara göre hareket edecek. Emsal olması beklenen karara göre, bölgenin tamamında düzeltme yapılması istenirse, diğer hak sahipleri de eşit imar haklarından faydalanabilecek. Mevcut imar planlarını ve geçmişteki hukuksal sonuçları incelemeye alan AİHM’nin, davacı mağdurlar ve davalı konumunda olan belediyelerden talep ettiği karar örnekleri kapsamında vereceği nihai karar göre, yerel yönetimin 1-2 yıl arasında yeni bir düzenlemeye gitmesi bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.