Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Arınç’tan anne ve babalara nasihat

Arınç’tan anne ve babalara nasihat

BAŞBAKAN Yardımcısı Bülent Arınç, İzmir'de düzenlenen 'Çocuk ve Medya' konulu üç günlük kongrenin kapanış konuşmasında anne ve babaları uyararak, "Çocuk beyaz bir sayfa. Ne yazarsanız onu okuyacaksınız. Çocukları güzelliklerle meşgul etmeliyiz. Çocukların eline bilgisayar telefon ve oyun konsolları veriliyor. Ancak onların çocukları esir almalarına izin vermemeliyiz. Çocukların ihtiyacı olan teknolojik aletler değil anne, baba ve kardeşleridir" dedi.

  • Ege Postası
  • 18.04.2013 - 19:02
İZMİR-  Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği kapsamında bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Çocuk ve Medya' konulu üç günlük kongrenin kapanış konuşmasını yaptı. Arınç, atölye çalışmalarının sonuçlarını dinledi.

SAVAŞ ÇOCUKLARININ KAHRAMANI YILDIZLAR

Başbakan Yardımcısı Arınç, savaş çocukları için barış dileyerek, "Çocuk saflığın sevginin neşenin ve masumiyetin sembolüdür. Her çocuk temizdir ve kirlenmemiştir. Hırs, rekabet, şiddet ve çekişme bilmez. Savaşın şiddetin çatışmanın olduğu ortamlarda çocuklar boynun bükük uykuya hasret barışı bekliyorlar. Bir elin onları anne ve babalarının kardeşlerinin yanına götürmesini, savaştan kurtarmasını bekliyorlar. Onların kahramanı gökyüzündeki yıldızlar. Bu çocukları İzmir'den selamlıyorum ve onlara güzel günler yakın diyorum. Dünya çocukları için barış huzur ve mutlu olacakları günleri temenni ediyorum. Dünya çocuklarının bir kısmı dün Ankara'ya geldi. Sıcak kriz bölgelerinde annelerini babalarını büyüklerini kaybeden çocukların okudukları şiirler bizi duygulandırdı. Türkiye ziyaretlerinden çok memnun oldular. Kendilerine gösterilen ilgi onları hayata bağladı" dedi.

ZAMANI UNUTAN ÇOCUKLUĞUMUZU ÖZLERİZ

Arınç, çocukların güzel anılarla yetiştirilmesini isteyerek, "Çocukken yaşananlar anılar hafızalardan silinmiyor. Hepimiz çocukken yaşadıklarımız ve hatırladıklarımıza hasret duyarız başına buyruk, zamanı unutan çocukluğumuzu hep özleriz. Çocukluk bizler için ne kadar geçmişte kalmışsa geleceğin mimarları da bizleriz. Çocuklarımızı yapamayıp hayıflandığımız, hasret kaldığımız ne varsa ona göre yetiştirmeliyiz. Onları unutamayacağı anılarla yetiştirmeliyiz. Aileye topluma hükümetlere büyük görevler düşüyor. Aile çocuğuyla ilgilenecek, hükümet çocuk haklarını koruyacak" dedi.

MEDYA ÇOCUK İLİŞKİSİ DOĞRU KURULMALI

Arınç, medyanın çocuklar üzerinde en önemli aktörlerden biri haline geldiğini, çocukların en iyi arkadaşlarının televizyon olduğunu dile getirerek şöyle devam etti:

"Çocuk aile ve medya arasındaki ilişki, toplumları ve kültürleri ilgilendiren bir alan haline geldi. Bu ilişki çok önem kazanıyor. Çocukları tüketime eğlence kültürüne ve zararlı alışkanlıklara karşı korumak gerekiyor. Çocuk programları hazırlanırken hassas ve dikkatli olmalıyız. Programlar bir anne baba hassasiyetleriyle hazırlanmalı. Aksi taktirde çocuklar kendi kültürlerine düşman ve zıt oluyor. Tek tip oyuncak ve karakterler tüm dünyada çocuklarını kendilerine hayran bırakıyor. Her ülkede çocukların oynadıkları oyunlar, dinledikleri ninniler farklıdır. Bunlar toplumların zenginliği, öz benliğidir. Bu noktada medya muhakkak çocukların kültürel gelişimine katkı verebilir. Başarılı bir medya çocuk ilişkisi kurulabilir. Keloğlan unutulmuştu. TRT Çocuk'la yeniden doğdu. Calliou ve Peppe biz yetişkinlere bile kendini tanıttırdı."

SOKAKTA OYNAYAN ÇOCUKLARIN YERİNİ TABLET OYNAYAN ÇOCUKLAR ALDI

Bu konuda, medyanın yanı sıra anne ve babalara da büyük görev düştüğünü ifade eden Arınç, "Her anne baba hassas olmalı çocuklar saatlerce televizyonla baş başa kalmamalı. Programlar sınırlandırılmalı Çocuk beyaz bir sayfa. Ne yazarsanız onu okuyacaksınız. Çocukları güzelliklerle meşgul etmeliyiz. Çocukların eline bilgisayar telefon ve oyun konsolları veriliyor. Ancak onların çocukları esir almalarına izin vermemeliyiz. Çocukların ihtiyacı olan teknolojik aletler değil anne, baba ve kardeşleridir. Sokakta oynayan çocukların yerini tabletlerle oynayan çocuklar aldı. Çocuklar tablet yerine kitapla büyümelidir. Cep telefonu değil insanları görmelidir. Sanal arkadaşlarla değil unutamayacağı can dostu olacak gerçek arkadaşlarla tanışmalıdır. Çocukların medya bağımlısı değil medyayı bilen ve doğru kullanan bireyler olmasını istiyoruz. En değerli yatırım gelecek neslin en iyi yetiştirilmesi için gösterilen çabadır" dedi.

EXPO İÇİN YAZI VE SÖZLÜ DESTEK ALIYORUZ

EXPO 2020 adayı İzmir'e destek için Başbakan ve bakanların yurtdışı gezilerinde ilk sıraya bu konuya yazdıklarını anlatan Arınç, "Almanya ve Fransa'ya gittim. Bir vesile ile sözü mutlaka İzmir'in EXPO adaylığına getirip, mümkünse yazılı destek değilse güzel sözler duyuyoruz. Kırgızistan ve Moğolistan'dan yazılı destek aldık. İnşallah bu adaylığı kazanacağına inanıyoruz. İzmir'in imkanları ile EXPO'ya ev sahipliği yapabileceği değil sadece bazı pazarlıklar hesaplar birine destek olmakla girebilir. Türkiye dış politikada etkili. Güçlü ekonomisi ve dünya barışı ile dünyada ifade ettiği bir anlam var. Eğer bu gücümüzü kullanabilirsek 2020'de dünyanın gözü İzmir'de olacak" dedi.

TRT ÇOCUK, ÇOCUKLARIN YAŞAM KOÇU

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, bu yıl 23 Nisan etkinliklerini İzmir'de yapıldığını belirterek, "Çocuk Ülkesi'nin çok güzel olduğunu söyledi. Şahin, TRT Çocuk'un tüm kanallar içinde 09.00- 14.00 saatleri arasında birinciliği hiçbir kanala kaptırmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Çok keyifli olmuş. Çocuklar içinde insan kendini yeniliyor, yeniden doğuyor. TRT marka olma yolunda hızla ilerliyor. Çocuk kanalımız bunlardan biri. Geçen yıl Konya'da bu kongreyi yaptık. 16 ülkeden 28 konuşmacı vardı, 150 misafirimiz oldu. Çalışmalar kayıt altına alındı internetten kesintisiz 7 bin kişi programı takip etti. Demek ki çalışınca oluyor. Amacımız bu kongre ile TRT Çocuk ve dünya çocukları için üretilen çalışmalar burada üretilenler ışığında gerçekleşmesi. TRT Çocuk kanalını 1 Kasım 2008 tarihinde açtık. Bu kanal çocuklarımızın yaşam koçu. Çocuklarımızın özgüvenli geleceğe umutla bakan bireyler olması için çabalıyoruz. TRT Çocuk bizi mahcup etmedi. Sabah 09.00- 14.00 arası tüm kanallar arası TRT Çocuk ilk sırada bu gurur verici bir şey. Özel sektör televizyonculuğu çok güçlü. Bunun içinde TRT Çocuk'un öğleden sonraya kadar birinci olması bizi mutlu ediyor, gurur veriyor."

İZMİR'E 46 ÜLKEDEN 750 ÇOCUK GELDİ

İzmir Valisi Cahit Kıraç, 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği için İzmir'e 46 ülkeden 750 öğrenci geldiğini söyledi. Vali Kıraç, "Okul öncesi ve ilköğretim çağı çok önemli. Bu dönem insanı hayata hazırlar. Koruyucu ve geliştirici eğitim uygulanmalı. Bunun temel araçlarından biri de medyadır. Medyanın toplumsal değerler konusunda duyarlı olması gereken kaçınılmazdır. Çocukları, medyanın olumsuz etkilerinden korumak, olumlu etkilerinden yararlanmalıyız" dedi.

ÇOCUK ÜLKESİNİ GEZDİ

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kongrenin ardından Kültürpark içinde kurulan Çocuk Ülkesi'ni ziyaret edip, çocukları sevdi, TRT Çocuk'taki çizgi film kahramanlarıyla fotoğraf çektirdi. (Elif Demirci/DHA)


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.