Dolar 32,5490
%0.19
Euro 34,9254
%-0.13
Altın 2.443,860
%0.31
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
“Kimseyi yerinden etmeyeceğiz”

“Kimseyi yerinden etmeyeceğiz”

Kentsel dönüşümle ilgili projeleri hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi Romanların yaşadığı mahallelerde nasıl bir yol izleyece? Romca Dergisi'ne konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kentsel dönüşümle ilgili tüm konulara açıklık getirdi

  • Ege Postası
  • 14.01.2014 - 17:37
İZMİR- Kocaoğlu Romca Dergisi’ne kentsel dönüşüm konusunda röportaj verdi. Kocaoğlu, “Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme kentsel dönüşüm projeleri gibi “Afete Maruz Bölgede” olduğu için yerinde dönüşüm gerçekleştirilemeyen alanlar dışındaki tüm proje alanlarımızda, yerinde dönüşüm ilkemizden hareketle kimseyi yerinden etmeden projelerimizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

1 )Roman mahallelileri özelinde Kentsel Dönüşüme maruz kalacak İzmir’deki yerleşkeleri sizden öğrenmek isteriz. Yaklaşım stratejileriniz için bizlere ne söylersiniz'

- İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kent genelinde 410 ha. büyüklüğündeki bir alanda kentsel dönüşüm çalışması gerçekleştiriyoruz. Bu alanlar içerisinde Karşıyaka – Örnekköy Mahallesi, Konak- Ege Mahallesi, Menemen-Ahıhıdır Mahallesi, Torbalı-Çaybaşı Mahallesi ve Bayındır – Çırpı’da bulunan Necati Uza Mahallesi, ağırlıklı olarak Roman vatandaşlarımızın ağırlıklı yaşadığı bölgelerdir. Bu projelerden; Karşıyaka-Örnekköy, Torbalı-Çaybaşı ve Bayındır-Çırpı Necati Uza Mahallelerinde çalışmalar devam etmektedir. Söz konusu projelerden Torbalı ve Bayındır ilçelerinde yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları, ilgili yasaların Belediyemize tanıdığı hak ve yetkiler saklı kalmak koşuluyla, Belediye Meclisimizce verilen yetki sonucu ilçe belediyelerince yürütülmektedir.
Karşıyaka – Örnekköy Mahallesinde ise Belediyemizce çalışmalara başlanarak, zemin ve zeminüstü envanteri çıkarılarak mevcut durum tespitleri tamamlanmıştır. Kentsel Dönüşüm uygulamasına yönelik proje çalışmalarımız devam etmektedir.
Menemen- Ahıhıdır Mahallesinde ise kentsel dönüşüm uygulamasına başlamak için 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi hükümleri gereği Bakanlar Kurulu kararı beklenmektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 10 Kasım 2011 tarihinde onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilen “Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”, Bakanlar Kurulu kararının ardından 13 Mart 2013 tarihinde, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7 hektarlık alanın dönüştürüleceği Ege Mahallesi’ndeki proje çalışmalarının yaz aylarında tamamlanması hedefleniyor.
Tüm kentsel dönüşüm alanlarında yaklaşım stratejimiz ise belirlediğimiz ilkeler doğrultusunda hareket etmek olacaktır.
Bu İlkelerimiz:
’· Bütüncül Bakış Açısı: Kentsel Dönüşüm kent bütünü gözetilerek planlanmalı ve uygulanmalıdır. Gerçekleştirilen projeler kent ile uyumlu olmalı ve parçacı çözümlerden kaçınılmalıdır.
’· Şeffaflık: Kentsel Dönüşüm uygulamalarında tüm proje aktörleri uygulama aşamaları hakkında bilgilendirilmelidir. Proje alanlarında iletişim ofisleri açarak vatandaşlara yerinde ve hızlı bilgilendirme yapılmalıdır.
’· Sürdürülebilirlik: Kentsel Dönüşüm uygulamaları tamamlandıktan sonra ortaya çıkabilecek teknik ve sosyal eksiklikler takip edilerek gereken müdahalelerin yapılması sağlanmalıdır.
’· Disiplinler Arası Uyumlu Çalışma: Kentsel Dönüşüm çalışmaları ile; sosyo-ekonomik durum, değerleme, yapım, paylaşım gibi aşamaların bir bütün olarak çözümlenmesi hedeflemektedir. Bir bütün içinde ele alınması gereken dönüşüm projelerinde mimar,mühendis, plancı, sosyolog, psikolog gibi farklı pek çok meslek disiplini ortak hareket etmelidir.
’· Katılımcı Karar Süreci: Kentsel Dönüşüm çalışmaları sırasında üniversitelerin, meslek odalarının, sivil toplum örgütlerinin ve vatandaşların görüş ve taleplerinin dikkate alınması projelerin daha sağlıklı gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
’· Sosyal ve Teknik Altyapının Güçlendirilmesi: Kentsel dönüşüm alanlarında gerçekleştirilen projeler sonrası vatandaşların; yol, su, kanal,otopark gibi teknik ihtiyaçları yanında eğitim, sağlık, sosyal ve dini ihtiyaçlarının karşılanabileceği projeler ortaya çıkarılmalıdır.
Belirlediğimiz ilkeler doğrultusunda gerçekleştirilecek projelerin, başta proje alanlarında yaşayanlar olmak üzere toplumun pek çok kesimi tarafında kabul görülecek projeler olacağına inanıyoruz.
2) “Çöküntü alanı” gibi kavramlar “Roman mahallelerine yapılacak çalışmaları meşrulaştırıyor” gibi bir algı tetikleniyor mahallelerde. Ne demek çöküntü alan? 300 Kuş uçuşu ile Alsancak 300 metre ileride niye bizim mahalleler çöküntü alanı.
-Kentimizde, kentsel dönüşüm çalışmalarına öncelikle üst ölçekli plan kararları sonrasında tespit edilen “ Afete Maruz Bölgelerden” başlanılmış ve sırasıyla Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme’ de afete maruz alanlar boşaltılarak burada yaşayan vatandaşlarımızın sağlıklı konutlara taşınmaları sağlanmıştır.
Kentsel Dönüşüm çalışmalarımızda Belediye olarak bazı olmazsa olmaz ilkelerimiz bulunmaktadır. Bu ilkelerin en önemlilerinden biriside, dönüşüm projelerinin “Bütüncül Bakış Açısı” ile değerlendirilmeleri yönündedir. “Bütüncül Bakış Açısı” ilkesinin de sağlıklı olarak hayata geçmesi ise kent bütününü ele alan kapsamlı bir planlama ile mümkün olmaktadır.
Bu doğrultuda, çalışmalarını yürüttüğümüz proje alanlarımız, üst ölçekli plan ile tespit edilen, kentimizdeki meskun alanların yaklaşık %40 ’ına tekabül eden 4.700 ha. büyüklüğünde olan “Yenileme ve Sağlıklaştırma” alanlarından seçmekteyiz. Tespit edilen alanlar; kentimiz geneline yayılmış her kesimden vatandaşımızın yaşadığı sağlıksız, kent olanaklarından yeterince faydalanamayan ve kentsel standartlar açısından çok yetersiz kalan alanlardır.
“Yenileme ve Sağlıklaştırma” ihtiyacı olan alanlarda yaşayan vatandaşlarımızı, hiçbir ayrım gözetmeksizin, sağlıklı güvenli kentsel mekanlara kavuşturulması hedefi ile projelerimiz sürdürülmektedir.
3) TOKİ ve Kentsel Dönüşüm bir bütün olarak anılıyor ve algılanıyor. TOKİ’nin Roman mahalleleri özelindeki yaklaşımlarını nasıl değerlendiriyor sunu? İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ arasındaki Kentsel Dönüşüme bakış arasındaki farkı sizden öğrenebilir miyiz'
- Kadifekale projesinde TOKİ ile birlikte bir çalışmamız olmuştu. Kentsel dönüşüm projelerimiz belirtildiği gibi 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi hükümlerince gerçekleştirilecek ve bu yasaya göre Bakanlar Kurulu Kararı alınan kentsel dönüşüm projelerinde tüm yetki Büyükşehir Belediyemizde olacaktır.
Yukarıda belirttiğimiz kentsel dönüşüm ilkelerimiz doğrultusunda projelerimizi İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kendimiz gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
4) 2009 Yerel Seçimleri öncesi özellikle Ege Mahallesi’nde yerindelik ilkesi ile sorunları çözeceğinizi bizde dinledik; oradaydık. Ege Mahallesi planlarını ve gelinen son aşamayı bizlerle paylaşır mısınız'
Ege mahallesinde 7 hektar. büyüklüğündeki bir alanda “ Yerinde Dönüşüm” gerçekleştirilmesi amacıyla bir kentsel dönüşüm projemiz bulunmaktadır. Bu proje kapsamında 2011 yılında Ege Mahallesinde görevli arkadaşlarımızca yerinde tespit çalışmaları yapılarak tüm yapılar ölçülmüş, fotoğraflanmış ve gerekli zeminüstü envanteri çıkarılmıştır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 10 Kasım 2011 tarihinde onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilen “Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”, 22 Şubat’taki Bakanlar Kurulu kararının ardından 13 Mart 2013 tarihinde, 28586 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Büyükşehir Belediyesi, uzun süredir hazırlık çalışmalarını yürüttüğü bölgede hız kazanabilmek için Bakanlar Kurulu onayını beklemeden “Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi”ni 04.01.2013 tarihinde ihale etmişti.
Düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması, yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla projelerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Ege Mahallesi’nde 7 hektarlık alanı dönüştürecek.
İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İzban hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan yaklaşık 7 hektarlık Ege Mahallesi’nin bir kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar yaptığı çalışmalar şöyle:
- Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 2011 yılında mevcut durum tespiti ile başlayan çalışmalarda 591 yapının ölçümü tamamlandı, tapu bilgileri alınarak projeye altlık teşkil edecek veri tabanı oluşturuldu. Alana ilişkin uygulanacak kentsel vizyonun belirlenmesi, imar planı, mimari proje ve kentsel tasarım iş kalemlerinden oluşan “Ege Mahallesi Kentsel Yenileme ve Mimari Proje Hizmet Alımı İşi”, 04.01.2013 tarihinde ihale edildi. Yaz aylarında proje çalışmalarının tamamlanması hedefleniyor
5) Roman mahalleleri “rant” alanı oldu. Örnekköy, Erzene, Tarlabaşı mahallelerinde müteahhitlerin ofisler açtıklarıma ve romanlara ihtiyaçları kadar para verip hak sahiplerini notere götürerek sözleşme imzalattırdıklarına yakinen şahit olduk. Müteahhitlerin, mahallelerde inisiyatif almak istekleri ve parayla yandaş ürettikleri bu düzene ne diyorsunuz'
-Özellikle Örnekköy Mahallesinde arazide yapmış olduğumuz çalışmalar sırasında bu konu ile ilgili vatandaşların yoğun soruları ile karşılaştık. Bölgede müteahhitlerin ofis açarak vatandaşlara sözleşme imzalattıklarına, bazı vatandaşlara para verdiklerine bazı vatandaşların ise hisselerini satın aldıklarına dair bilgiler bize de gelmekte.
5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi kapsamında yürüttüğümüz bu proje için gerekli olan Bakanlar Kurulu kararı 10 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu karar ile birlikte uygulama yetkisi tamamen “Büyükşehir Belediyesi”ne geçmiştir.
Örnekköy Mahalle muhtarımız ve alan içerisinde bulunan “Roman Dernek” başkanı ile bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Alan içlerinde de “İletişim Merkezi “ vasıtasıyla vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bilgilendirme toplantıları sürecektir.



6) Romanlar imar mevzuatını ve hukuk mevzuatını bilemedikleri için yerinden çok kolay göçe zorlanmakta ve göçü “modern tehcir” gibi algıladığımız 2013 dünyasında şehrin dış çeperlerinde arsa üretmeye çalışan iradelerle de karşılaştık. Şehrin dışında Romanların eğitim sorunları, asayiş sorunları, barınma sorunları, eğitim sorunları ve sosyal yaşama katılma eksiklikleri giderilecek m? Sizce bu dışlama değil mi'
-Bu sorunların hepsinin farkındayız. Bu amaçla Kadifekale, Yeşildere ve Gürçeşme kentsel dönüşüm projeleri gibi “Afete Maruz Bölgede” olduğu için yerinde dönüşüm gerçekleştirilemeyen alanlar dışındaki tüm proje alanlarımızda, yerinde dönüşüm ilkemizden hareketle kimseyi yerinden etmeden projelerimizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
7)Bakanlık Yetkiyi Büyükşehir’e devretti diye biliyoruz. Bu yetki Roman Mahalleleri özelinde Romanlara ne kadar menfaat sağla? Toplumsal dokumuz ve kültürel kodlarımıza zarar gelmesin istiyoruz. Çalışmalarınızda bu talebimize spesifik özen gösteriliyor mu'
8)Genel olarak Kentsel Dönüşüme mimari ve mühendislik açısından yaklaşım gösterildiği dikkatimizi çekmektedir. Roman mahalleleri özelinde sosyal dönüşüm ile ilgili düşünceleriniz nelerdir'

( 7. ve 8. Soruların ortak cevabıdır)
-31.05.2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “ 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında yapılacak çalışmalarda tüm yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunmaktadır. Kentimizde, Karabağlar ilçesinde bulunan 540 hektar büyüklüğündeki alanı kapsayan bölge Bakanlar Kurulunca Riskli Alan ilan edilmiştir. Bu alanda yürütülecek çalışmalarda Bakanlık yetkilidir.
- Belediyemizce yürütülen Kentsel dönüşüm çalışmaları ise 5393 sayılı Belediye Kanununun 73 . maddesi kapsamında gerçekleştirilmektedir. Bu kanun hükümlerince, bir alanın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilebilmesi ve uygulama yapılabilmesi için Bakanlar Kurulunca bu yönde karar alınması gerekmektedir. Söz konu karar geldikten sonra alan içerisinde kentsel dönüşüm proje uygulama yetkisi tamamen Belediye’ye geçmektedir. Şu anda kentimizde yürüttüğümüz projelerde yetki Belediyemizde bulunmaktadır. Son olarak Ege Mahallesinde beklediğimiz Bakanlar Kurulu kararı geldi. Ege Mahallesinde kentsel dönüşüm projesi uygulama yetkisi Belediyemizde olacak ve tüm çalışmalar bizler tarafından gerçekleştirilecektir.
- Yürüttüğümüz tüm projelerde arazi tespit çalışmaları ile birlikte alanda yaşayan vatandaşlarımızın alışkanlıklarını, beklentilerini, sorunlarını, endişelerini, yaşam tarzlarını öğrenebilmek amacıyla anket çalışmaları yapılmaktadır. Geliştirilecek bu projeler anket sonuçlarının ortaya koyduğu demografik yapı gözetilerek gerçekleştirilecektir. Bu amaçla Belediyemizde Kentsel Dönüşüm çalışmalarını yürüten Daire Başkanlığımızın yapılanmasında; sosyolog ve halkla ilişkiler uzmanlarının görev aldığı “ Tanıtım ve Sosyal Dönüşüm Müdürlüğü” kurulmuştur.
-Kentsel dönüşüm projelerinde teknik ve finansal konuların yanında sosyal dönüşüm ile birlikte ele alındığında gerçek başarının yakalanacağına inanıyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu inanç doğrultusunda, idari yapılanmamızı yaparken, teknik personel yanında toplum bilimcilerinde yer aldığı bir yapılanma modeli gerçekleştirdik.
Kentsel dönüşüm ile sadece yapıların değil, o yapıların içerisindeki yaşamların da dönüşeceğinin farkındayız. Vatandaşı daha iyi tanımak, kendimizi daha iyi tanıtmak ve sosyal dönüşüm anlamında destek olabilmek amacıyla, proje alanlarımızın tümünde iletişim ve kentli merkezleri açmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar Kadifekale’de, Cennetçeşme’de, Bayraklı’da, Uzundere’de, Aktepe ve Emrez Mahallelerinde iletişim ve kentli merkezlerimizi açtık, faaliyetlere başladık. Diğer çalışma alanlarımızda da olduğu iletişim merkezimiz hayata geçirilerek hem teknik hem sosyal anlamda vatandaşlarımıza destek verilecektir.
9) Sayın Başkanım İzmir’deki dönüşümü “rant”a rağmen halk ile yapıyoruz diyebilir misini? Kentsel Dönüşüm Roman halkı ile birlikte mi yapılıyo? “Biz değişmek istemiyoruz” dersek yine de yıkılır mı mahallelerimiz'
- Çalıştığımız projelerde belirlediğimiz ilkelerden biri de “ Katılımcı Karar Süreci”dir. Özellikle proje gerçekleştirilecek alanda yaşayan vatandaşların projeye katılmalarını, katkı vermelerini özellikle hedefliyoruz. Sağlıksız ve güvensiz konutlarda yaşamak zorunda olan tüm vatandaşlarımız hiçbir ayrım gözetmeden sağlıklı konutlara taşınması en büyük amacımız.
10) ROM-CA aracılığı ile son olarak romanlara mesajınızı öğrenebilir miyiz'
Hepimiz bu kentin ev sahipleriyiz ve kentin olanaklarından eşit şekilde faydalanmak hepimizin hakkı. 9 yıldır adaletli uygulamalarımızla zaten halkımızın güvenini kazandık. Kimseyi mağdur etmeden, üzmeden, yaşam standartlarını yükselterek kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz. Tekrar hatırlatmak istiyorum, İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşümde de “ yerinde, adil ve bilimsel” yolunu izleyecek. Sizin aracılığınızla tüm Roman vatandaşlarımıza selam gönderiyorum.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.