Dolar 32,5163
%0.09
Euro 34,9135
%-0.17
Altın 2.438,760
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir’de gündem ‘Sarnıç’: Arda ve Atmaca arasında ‘fiyat’ gerginliği

Gaziemir’de gündem ‘Sarnıç’: Arda ve Atmaca arasında ‘fiyat’ gerginliği

Gaziemir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşiminde belediyenin 2021 Yılı Mali Kesin Hesabı görüşüldü. Mali Hesabın oy çokluğuyla kabul edildiği mecliste ise gündem Sarnıç’taki tapu sorunu ve 2 ayda artan tapu fiyatları oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, fiyat artışında belediyenin görevini yerine getirmemesinden kaynaklı zaman kaybını gerekçe gösterirken Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise; bölge halkının eylemine dikkat çekti ve “Şimdi tıpış tıpış o fiyatları düşüreceksiniz. Şimdi diyorsunuz ki Halil Arda’dan evrak istedik göndermedi. Ne evrakı istediniz? 2 ayda neyin artışı bu? Vatandaşlar hala tedirgin. 800 lira olsa da alamayanlar var. Ne olacak bizim halimiz diye düşünüyorlar Çıkın söz verin. Ödeyemeseniz de tapunuz sizde kalacak deyin. İzmirli milletvekilleri çıkıp ne tapularla ne de nükleer atıklarla ilgili hiç kafa bulandırmasınlar” dedi.

  • Ege Postası
  • 13.05.2022 - 20:20

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Gaziemir Belediye Meclisi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci bileşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi.

Gergin geçen mecliste belediyenin 2021 Yılı Mali Kesin Hesabı görüşülürken oturuma görüşmelere damgasını vuran konu Gaziemir’de yıllardır devam eden ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın “müjde” olarak sorunun çözüldüğünü duyurduğu Sarnıç tapu sorunu oldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oy birliğiyle kabul edilerek mecliste görüşülen 2021 Yılı Mali Kesin Hesabı, Cumhur İttifakı’nın ‘ret’ oylarına karşılık CHP grubu ve bağımsız meclis üyesinin ‘kabul’ oylarıyla birlikte oy çokluğuyla kabul edildi. 

KOMİSYONA ÜYE VERMEMİŞLERDİ

Öte yandan; AK Parti ve MHP grupları geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen belediye meclisi ihtisas komisyonları seçimlerinde hiçbir komisyona üye vermemişlerdi.

ÖZKARA: İŞÇİYE VE ESNAFA BORCUMUZ YOKTUR

Mali hesapla ilgili CHP grubu adına söz alan CHP’li Meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Özkara, belediye bütçesinin ülkedeki ekonomik koşullardan etkilendiğini belirtti ve “Belediyemizin 2021 yılı gelir bütçesini 195 milyon, gider bütçesini 195 milyon olarak yapmış ve meclisimizin onayına sunmuştuk. Kesin hesap cetvellerini inceledik. 2021 yılı gelir bütçesi net tahsilat 148 milyon 119 bin lira olarak gerçekleşti. 2021 yılı gider bütçemiz 153 milyon 133 bin lira olarak gerçekleşti. Gelir gerçekleşme oranımız yüzde 76, gider gerçekleşme oranı da yüzde 70’dur. Yani gelir gerçekleşme oranımız düşük görünmüş olsa da genel etkilerden etkilenmemesi mümkün değil Ülkemizde enflasyonun yüzde 70 olduğu, hissedilen enflasyonun yüzde 200’leri bulduğu bir ortamda çalışanımızın, işçimizin ve emeklimizin durumu ortada. Belediyemizin birimleri sahada çalışıyor. Bunlar da arabalarla yapılan çalışmalar ve akaryakıt fiyatlarından etkilenmemesi mümkün değil. Belediyeler bir kamu kurumudur. Öngörülen gelir dışında gelir alamazsınız. Geliri çok yüksek belediyeler var. Mesela Aliağa Belediyesi. Aliağa Belediyesi bu geliri kendisi mi yaratıyor? Hayır TÜPRAŞ’tan geliyor. TÜPRAŞ özelleştirildikten sonra belediye oradan büyük bir gelir elde etmeye başladı. Bizim işçiye ve esnafa borcumuz yoktur. CHP grubu adına olumlu oy kullanacağımızı belirtiyorum” dedi.

ATMACA: İSTİYORSUNUZ Kİ PARA GELSİN BİZ DE YÖNETİCİLİK YAPALIM

AK Parti grubu adına söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, kısa bir konuşma yaparken Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in sözlerini örnek gösterdi ve “Siz istiyorsunuz ki para gelsin biz de yöneticilik yapalım. Böyle bir dünya yok. Eğer seçildiyseniz bu sorunu özekle mükellefsiniz .Seferihisar Belediye Başkanı Sayın Yetişkin’in birkaç gün önce basında yer alan bir beyanı var. ‘İller Bankası’ndan gelen pay kesintilere uğruyor ama ilçeleri bahanelerle yönetemezsiniz.’ Bu, CHP’li bir belediye başkanı. Bu söylemlerinden dolayı kendisini tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ŞAHİN: MAZERET ÜRETME MAKAMINDA DEĞİLİZ

MHP grubu adına konuşan Selahattin Şahin, ülkedeki ekonomik koşulların bahane edilmemesi gerektiğini belirtti ve “Mali durum izah edildi. Evet zorluklar var ama neticede burası da bir kamu kurumu. Sürç devam ediyor. Onun için mazeret üretme makamında değiliz. Evet bugün pahalılık var ama hükûmetimiz belli konularsa güncellemeler yaptı. Pahalılığı dikkate alarak durumlara müdahale etme çabası içinde. Belediyemiz, bu anlamda hizmetleri aksatmadan yürütmek zorunda. Zorluklar var. Ama bütün beledilereler bu sorunu yaşıyor” ifadelerini kullandı.

ÇAĞLARSU: KABATASLAK BAKTIĞIMDA BAŞARILI

Mali hesaba ilişkin söz alan bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu, gelir gider dengesi açısından başarılı bir bütçe olduğunu belirtti ve şunları söyledi; “Ben bu bütçeyi başarılı buluyorum. Bu kadar çok doların bir gece yükseldiği, altın ve dövizin yükseldiği bir durumda başarılı görüyorum. Kabataslak baktığımda başarılı. Beni ilgilendiren kısım gider kısmında. 153 milyonluk gider kısmında Gaziemirli esnafa katkımız ne oldu? Geçtiğimiz yıllarda başka yerlerden alışveriş yapma, bir lüks alışveriş hevesi vardı. Ama umarım 153 milyonluk gider bütçesinde Gaziemirli esnafımıza verdiğimiz destek artmıştır. Baktığımızda ben bu hesabı başarılı buluyorum ve olumlu oy kullanacağım.”

ARDA: YARINLA İLGİLİ ENDİŞELERİM VAR

Tüm eleştirilerin ardından eleştirilere yanıt veren Başkan Arda, belediyenin borcu olmadığına dikkat çekerken ülkedeki mevcut krizden dolayı endişeli olduğunu belirtti ve “Hiçbir zaman mazeret üreterek hizmet üretmeme görüşümüz olmadı. Evet bu zor dönemde belediyeyi nasıl yönettiğimizle ilgili bilgi verdim. İller Bankası’ndan bu ay 5 milyon geldi. Bizim sadece ödediğimiz maaşlar 10 milyon. Bir yandan maaşları artırmamamız yönünde eleştiriyorsunuz ama gelen miktar da belli. Yani İller Bankası’nın gelirlerinin artmasını talep etmek sadece bizim yaptığımız bir şey değil. Birçok belediye bunu istiyor ve hakları var. Gaziemir belediyesi kredi alamdan bu çarkı döndüren bir belediyedir. Şu anda Gaziemir Belediyesi’nin ödediği 4 kredi var. 2 tanesi bizden önce alınan 121 binlik kredi. Bizim aldığımız da 2 kredi var. 220 bin lira ödemesi var. Yani ayda yaklaşık 400 bin liralık kredi ödememiz var. Bir yılda iller bankasından 56 milyon lira gelir gelmiş. Bizim bütçemiz 156 milyon. Yani Gaziemir Belediyesi neredeyse 100 milyonu kendi gelirleriyle elde etmiş. Şu anda başarılı bir ekonomik yapıya sahibiz. Ama yarınla ilgili endişelerim var. Bizim şu an kimseye borcumuz yok. Biz her hak edişi ödüyoruz. Bugüne kadar Gaziemir Belediye Başkanı olarak hiçbir ihaleye burnumu sokamadım. Ben Gaziemir Belediyesi’nin çalışanlarına güveniyorum. Bu arada kamu borçlarıyla ilgili sıkıntılarımız var. Biz bu yıl 16 milyon 800 bin lira para ödedik. Şu anda Gaziemir Belediyesi’nin 27 milyon firmalara para ödemişiz. Hiç kimseye borcumuz yok. Bu zor döneme rağmen Gaziemir Belediyesi kredi kullanmadan ce hiçbir yer satmadan görevini yapakta. Bugün Bergama Belediyesiyle ilgi bir şey okudum. 11 bin hektar alan satıyor. Biz küçük bir alanda satalım mı satmayalım kat karşılığı mı verelim diye düşünüyoruz. Bu ekonomik yapı sadece CHP’li belediyeleri değil AKP ve MHP’li belediyeleri de etkiliyor” dedi.

DERİNSU: BİZ NE YAPSAK MEMNUN OLUNMAYACAK

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP’li meclis üyesi İzel Zenginobuz Derinsu, eleştirilere yanıt verirken “tutarsızlık” eleştirisi yaptı ve “Burada birçok eleştiri yapıldı. Biz AKM’yi yıkmayıp tadilat yaptığımızda ‘Neden yıkmadınız tadilat yaptınız’ dediler Porto Kafe’yi yıkıp yaptığımızda ‘Neden tadilat yapmadınız, yıktınız’ derdindi. Yani biz ne yapsak memnun olunmayacak. Sadece muhalefet olmak için eleştiri eleştiri eleştiri… Bu tutarsızlıklar hep devam edecek. Sarnıç’taki tapu bedelleriyle ilgili gelişmeler… Şubat ayında 880 lira gelen metrekare fiyatları 2 bin 800 liralara dayanmış ve bu şekilde tebligatlar yapıldı. Bu konu görmezden gelinmedi. Sarnıçlılar hemen örgütlendi ve bizden destek istedi. Bugün gelinen noktada bakanlık, yazılı ve doğru olan usulle vatandaşa tebligat göndererek bedeller bu derken bugün arayarak bu ödemeleri yapmayın dediler. Bizde vatandaşlar ‘Bakanlık arar mı, inanalım mı’ dediler. Biz bir şet diyemiyoruz bu tutarsızlık karşısında. Bunun sorumlusu olarak da açıklamalar yapılıyor ve millet vekilleri sizi hedef gösteriyorlar Sayın Başkanım. Yani ayaklarına taş değse sizden bilecekler. Biz geçen yıl son tapu verilene kadar sizlerin yanınızda olacağız demiştik ve bugün net olarak bu birlik ve beraberliğin meyvesini yiyoruz. İstediğimiz oldu ve biz başarıya ulaşıyoruz” diye konuştu.

ATMACA’DAN İMAR PLANI ÇALIŞMASI ÇAĞRISI

Derinsu’nun Sarnıç çıkışının ardından söz alan Atmaca, sürecin geçmişini açıklarken belediyeye imar planlarıyla ilgili çağrıda bulundu ve “Sarnıç ile ilgili açıklamalar yaptık ancak unutmuş sanırım. Sarnıç sorunu vatandaşın evini yaptığı arsayı satın alamamasıdır. Tapu sorunu 3 kanunla çözülmüştür Bu 3 kanunu çıkaran hükümetimiz arsasının olduğu parseli doğrudan satış imkanı çıkarmıştır. Biz bu konuyu geçtiğimiz aylarda meclise getirdik. Dönemin belediye başkanı İsmail Acar, 100'ün üzerinde parselin belediyeye devrini sağladı. Sonra bunlar çok uygun bedellerle bu tapular vatandaşlara satıldı. Ne oldu? Sayın Acar 430 parselin daha satışını gerçekleştirdi. Ondan sonra Sarnıç Belediyesi kapandı ve o günden belediye kapatılınca kimse ucundan tutmayınca buralara kadar geldi süre. Sonrasında CHP'li bir arkadaşımız vatandaşa verilen arsaların ucuza satıldığı için kamu zararı oluşturduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulundu. 2019 yılında Cumhur İttifakı olarak mecliste bunu dile getirdikten sonra süreci gündeme getirdik. Bize 6 klasörün kaybolduğu söylendi. Öyle bir şey olmadığı ortaya çıktı. Ama idarenin bu konudaki savsaklığından kaynaklanan bir gecikme yaşandı. 430 parsel ÇŞB tarafından işleme konuldu. Bu, uzun bir maraton. 1950’li yıllara giden bir süreç var. Bu süreçte vatandaşın tapusunu alamamasından kaynaklı duruma çözüm sağlayan AK Parti Milletvekillerine sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Sonrasında çözüm için rezerv alan ilan edelim bölgeyi ve vatandaşlara satalım denildi. Bu söyleyince Sarnıç'ta toplantılar üstüne toplantılar yapıldı. 636 parsel rezerv alan olarak 2021 yılı sonunda tebligat gitti. Bunda 134 tanesi hukuki bir süreç olmasından kaynaklı anlaşma yapamadılar. Fiyatlara gelelim… 2 bin 500 ila 3 bin TL arasında tebligatlar geldi son dönemde ise. Keşke tüm parseller eski fiyatlar ile gelseydi ancak maalesef bu gerçekleşmedi. Bu savsaklama neticesinde olan bir şey. Maalesef her fırsatta mal bulmuş gibi Sarnıç'ta insanların aklını karıştırıyorsunuz. Sayın vekilimiz kendisine konuyu iletir iletmez müdahalede bulundu ve süreci durdurdu. Bakanlıktan arkadaşlarda vatandaşları arayıp işlem yapmayın dedi. Bende belki 10-15 kişiyi arayıp söyledim. Buradan siyaset devşirmeyin. Buradan siyaset devşirmek için vatandaşların duyguları ile oynamayın. 2 bin 295 parsel, hukuki süreç nedeniyle hak sahibi olamadılar. Dünkü bize gelen bilgiye göre bu süreç bitti ve vatandaşların sene sonuna kadar parselleri alma hakkı kazandı. Şimdi asıl iş belediyeye düşüyor. 2 bin 290 kişi hak sahibi olamadılar ve müracaat edemediler hukuki sürçe nedeniyle. Dün vekilimiz söyledi ki hukuki süreç bitmiş ve alma satın alma hakkına sahip oldular ama bu alanlar, yeşil alan statüsünde. Sizin bu saatten sonra ivedilikle plan çalışmalarına başlamanız gerekiyor. Sarnıçta’ki yurttaşlarımızın imar sorunlarını çözeceksiniz. Biz bunu takipçisi olacağız. Ayrıca bu yapıların çoğunun imar problemleri var. Bunları da çözeceksiniz. Başka bir yolu yok. En üzüldüğüm noktalardan biri TOKİ sizden parayı alıyor yatırımı başka yere yapıyor söylemi. Bu çok ayıp bir şey. Bayraklı bölgesindeki konutları neyle yapılıyor sanıyorsunuz? Türkiye'nin dört bir yanında yapılan konutlar neyle yapılıyor sanıyorsunuz?  Sarnıç'taki konuşmada 'ben sizden ruhsat parası almıyorum, emlak konutlarından aldığımız parayı size yatırım yapıyorum' dediniz. Sarnıçlılar emlak vergisi vermiyor mu? Yollar, altyapısı ne halde görmüyor musunuz? Biraz vicdanlı davranın. Her testiye kulp takıyorsunuz. Tapu sorunu sizin işiniz değil. Siz yaşa çıkarabiliyor musunuz? Bir vatandaşın toplantılarda burnu kanasa ne yapacaksınız? Oy için bunları yapmayın. 2348 adayı bir kaçak tuvalet ile ihalesiz İZBETON'a devrettiniz. Bakalım yeni parselde Aktepe-Emrez için ihaleye giren olacak mı? İnsanların en zayıf duyguları üzerinden duyguları ile oynamayın. Sarnıç'ın artık tapu sorunu değil, imar sorunu vardır” dedi.

ARDA: TIPIŞ TIPIŞ O FİYATLARI DÜŞÜRECEKSİNİZ

Atmaca’nın eleştirilerine yanıt veren Başkan Arda, fiyatların er ya da geç düşürüleceğini belirtti ve “Geçmiş olsun Uğur Bey, ateşim etrafında dans ediyorsunuz. Sarnıç sorunu benim sorunum. Eylem kararını verenler Sarnıçlılar, beni o toplantıya da onlar çağırdı. Şimdi tıpış tıpış o fiyatları düşüreceksiniz. Şimdi diyorsunuz ki Halil Arda’dan evrak istedik göndermedi. Ne evrakı istediniz? 2 ayda neyin artışı bu? Ben onları sesi olmak için ve haklarını almaları için gittim. Bunun için koşturuyoruz. Biz olumlu da yapak olumsuz da yapsak eleştireceksiniz. Eleştirin. Ama ihaleye fesat karıştırdınız gibi şeylerle gelirsiniz havanızı alırsınız. 430 parsel. İsmail Acar müracaat etmiş. 1o yıl boyunca belediyeye devredilmesi gerekirken devredilmiş mi? İsmail Acar yapması gerekin yapmış. Ama daha sonra gereği yapılmamış. Daha sonra yapılması gerekenler yapılmadı. Ama biz göreve geldiğimizde yapılması gerekenleri ve üzerimize düşenleri yaptık. Ama Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu tapuları belediyeye devretmemiş. Oturma eylemini başlatan bir vatandaşları ve o salondaki 150 vatandaş ‘Evet’ dedi. Oradakiler çağırdı beni. Keşke siz de gelseydiniz. Sarnıçlılar evlerine sahip çıkıyorlar. Bizim tek yaptığımız bu sorunu dile getirmek ve kamuoyuna taşımak. Ben Sarnıçlıların bu sorunu çok iyi takip ettiğini görüyorum ve neyin ne olduğunu biliyorum. Vatandaşlar bizden yardım istiyorlar. Vatandaşlar hala tedirgin. 800 lira olsa da alamayanlar var. Ne olacak bizim halimiz diye düşünüyorlar Çıkın söz verin. Ödeyemeseniz de tapunuz sizde kalacak deyin. İzmirli milletvekilleri çıkıp ne tapularla ne de nükleer atıklarla ilgili hiç kafa bulandırmasınlar” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.