Dolar 32,4263
%-0.03
Euro 34,8204
%0.23
Altın 2.440,700
%0.08
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Başkan Cemil Tugay'dan beklenen

Cumhuriyet Mahallesi, Karşıyaka’nın ilk gecekondu mahallesidir. Önceden Şemikler köyü sınırları içinde 100–150 metre rakımlı, körfez manzaralı, kayalıklı mera niteliğinde, yamaçlarında besicilerin üç beş hayvan damı bulunan bir hazine arazisiydi.

1950’lilerde, Şemikler köyodası’na evli olmak şartıyla makbuz karşılığı 50 TL yatıran vatandaşlar, Şemikler köyü muhtarı Terzi Hasan Amca’nın, bu hazine arazisinde adımlayarak göz kararıyla verdiği iki yüz, üç yüz metrelik arsalar üzerinde ilk gecekonduları inşa etmeye başlamıştı. 

Daha sonra yıllarda, köyden kentte göç yoğunlaşınca, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden, daha iyi bir yaşam umuduyla Karşıyaka’ya çoluk çocuğuyla göç eden ailelerin, Şemikler’in bu hazineye ait bu arazileri üzerinde, politikacıların oy kaygısıyla göz yumması sonucu, barınma amaçlı inşa ettiği binlerce gecekondudan oluşan Cumhuriyet Mahallesi meydana geldi.

Karşıyaka’nın, belki de İzmir’in en güzel semti olmaya aday Cumhuriyet Mahallesi için Karşıyaka Belediyesi'nin değişik zamanlarda bilim adamı kariyerine sahip ünlü mimar mühendis ve şehir plancılarına hazırlattığı revize imar planları, modern çağdaş ve yaşanabilir bir kenttin hayal edilebilecek en güzel haliydi.

Ancak, 1966 yılında çıkarılan 775 sayılı gecekondu yasasıyla Türkiye’nin ilk gecekondu önleme pilot bölgesi ilan edilen Cumhuriyet Mahallesi'nin kentsel dönüşümü için revize edilen imar planlarının, buradaki tapu sorunları çözümlenmeden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi'nin bir masa etrafında buluşmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığı anlaşılmıştır.

Bu nedenle Cumhuriyet Mahallesi'nde tapu ve imar planı mağduru binlerce vatandaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın bu kez bu buluşmayı gerçekleştireceğinden emindir ve büyük bir umutla beklemektedir.