Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Öztunç'tan TBMM'de zeytinlik yönetmeliğine tepki

CHP'li Öztunç'tan TBMM'de zeytinlik yönetmeliğine tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, TBMM Genel Kurulunda; zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan yönetmeliğe tepki gösterdi. Öztunç, “Bu, zeytini talan etme yönetmeliğidir… Daha yeni Paris İklim Anlaşması imzalandı, daha yeni Paris İklim Anlaşması'nda 3,1 milyar dolarlık teşvik duyulunca Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geldi, bu Meclis’ten bu anlaşmayı onaylattı. Oraya imza veriyorsun, burada zeytin ağaçlarını kesiyorsun” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.03.2022 - 00:58

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğindeki değişiklik ile zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılması TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, şunları söyledi:

“BU, ZEYTİNİ TALAN ETME YÖNETMELİĞİDİR: Dün bir yönetmelik yayımlandı. Yönetmelikte, ‘madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerinin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hâline getireceğini taahhüt etmesi şartıyla Genel Müdürlük tarafından belirlenen çalışma takvimi içerisinde zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilir’ diyor. Bu, zeytini talan etme yönetmeliğidir. Bu, ağaca düşman, çevreye düşman, yeşile düşman, zeytine düşman bir yönetmeliktir. Allah'ın insanoğluna ilk nimeti zeytindir, kutsal kitabımızda vardır bu.

MADEN ŞİRKETLERİNİN ÖNÜNÜ AÇAN BİR YÖNETMELİKTİR: Bakın ‘hazır Ukrayna-Rusya arasında bir gerginlik var, savaş ortamı var; Ukrayna ile Rusya arasında bu yaşananlardan dolayı bir enerji krizi doğabilir, enerji sıkıntısı olabilir bahanesiyle fırsat bu fırsat şu zeytinlikleri perişan edelim’ diye böyle bir yönetmelik çıkmış. Bu, talan yönetmeliğidir, rantiyeciye rant verme yönetmeliğidir, yanlış bir yönetmeliktir; bunu kabul etmiyoruz, sizlerin de etmemesi gerekiyor. Maden şirketlerinin önünü açan bir yönetmeliktir.

BU VİCDANSIZLIKTIR, BU HAKSIZLIKTIR: İki yüz yıllık, üç yüz yıllık, dört yüz beş yüz yıllık zeytinler kesilecek arkadaşlar. Niye? Efendim, orada maden çıkaracak. Kim çıkaracak? Falanca iş adamı. Yahu, yazıktır; bu vicdansızlıktır, bu haksızlıktır.

BU NE PERHİZ, BU NE LAHANA TURŞUSU: Daha yeni Paris İklim Anlaşması imzalandı, daha yeni Paris İklim Anlaşması'nda 3,1 milyar dolarlık teşvik duyulunca Sayın Cumhurbaşkanı Türkiye'ye geldi, bu Meclisten bu anlaşmayı onaylattı. Oraya imza veriyorsun, burada zeytin ağaçlarını kesiyorsun. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

O ZEYTİN AĞAÇLARI BİZİM, CHP’NİN, MHP'NİN, HDP'NİN, İYİ PARTİ'NİN DEĞİL, TÜM İNSANLIĞIN: Geçmişte de buna ilişkin çalışmalarınız oldu. Bakın, 1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun var. Zeytinlik alana 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası dışında fabrika kurulamaz. Çok açık, net. Şimdi, bu karar varken, bu kanun varken etrafını dönüyorsunuz, etrafından gezinerek bu kanunu değiştiremiyorsunuz, toplumda çok büyük tepkiler oluyor. ‘Biz bu kanunu değiştiremiyoruz, tepki var, köylünün tepkisi var, e, bari biz bu arada bu işi yönetmelikle halledelim’ diyorsunuz. Şunu da çok iyi biliyorsunuz, bu yönetmeliğin mahkeme tarafından iptal edileceğini iyi biliyorsunuz ama iptal edileceği güne kadar fırsat bu fırsat bizimkiler yani sizinkiler kaç yeri kapatırsa, kaç ağacı keserse, kaç zeytinliğe kıyarsa... AK Parti'nin değerli milletvekilleri, o zeytin ağaçları bizim, CHP’nin, MHP'nin, HDP'nin, İYİ Parti'nin değil, tüm insanlığındır.

Gelin, bu zeytin ağaçlarına kıymayın. Sayın Bakanla mı görüşürsünüz, Sayın Cumhurbaşkanıyla mı görüşürsünüz, kiminle görüşürseniz bu zeytin ağaçlarının kesilmesi, bu zeytin ağaçlarına kıyılması insanlığa kıymakla eş değerdir. Ben bu konuda hassasiyetli davranmanızı rica ediyorum. Muhalefet milletvekili olarak değil, bu memleketin bir evladı olarak, bu Parlamentonun bir üyesi olarak lütfen gerekli görüşmeleri yapın ve zeytin ağaçlarını kurtaralım diyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.