Dolar 32,5178
%-0.09
Euro 34,7884
%-0.22
Altın 2.420,660
%-0.39
Bist-100 9.749,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Akşener'in mikrofon uzattığı esnaf; Memleketi yangın yerine çevirdiler

Akşener'in mikrofon uzattığı esnaf; Memleketi yangın yerine çevirdiler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde yurttaşlara seslendi. Akşener’in mikrofon uzattığı bir esnaf, “Un 100 liraydı geçtiğimiz sene, bugün 550 liraya alıyoruz. Kullandığımız bütün ham maddelere yüzde 400-500 zam geldi. Elektrik giderlerimiz, su giderlerimiz ortada. BAĞ-KUR, sigorta… Yaşamayacak vaziyetteyiz. 33 kuruşa çocuğuma bez alıyordum, şu anda 2,5 liraya çıktı. Dört tane çocuğum var. Ne olacak, nasıl geçim sağlanacak? Memleketin haline bakın, bir senede yangın yerine çevirdiler memleketi” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.08.2022 - 14:37

Meral Akşener, Ocak 2020’de başladığı esnaf ziyaretlerinin ikinci turuna devam ediyor. Akşener, bugün esnaf ziyareti için Nevşehir’e geldi. Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde kendisini karşılamaya gelen yurttaşlara hitap eden bir konuşma yapan Akşener, şunları söyledi:

“İlk İçişleri Bakanlığı’na atandığımda, benim anacağım bir köylü kadını, rahmetli ilkokul üçe kadar okumuş, bütün gazeteciler hücum ettiler, anama sormuşlar ‘Kızına ne diyorsun’ diye. O da ‘Allah benim kızımı içindeki şeytandan, yani nefsinden korusun’ demiş. Çok korkuyorum nefsime kapılmaktan, içimizdeki şeytana kapılanların ne halde olduğunu gördük. Onun için asıl olan sizsiniz, vekil olan biziz.

Çok uzun bir zamandır çiftçinin, köylünün, atanamayan öğretmenin, KPSS mülakatında hakkı yenen gençlerin, emeklilerimizin, genç evlatlarımızın konuşulmadığı, herkesin birbirine düşürüldüğü bir dil üzerinden yürüyen bir siyaset anlayışı, sizin her birinizin çırak çıkmanıza sebep oluyor.

İki tane rakam size; Türk Telekom’dan 24 milyar lira çarpıldı, Hariri’nin cebine konuldu. Hariri kim, Sayın Erdoğan’ın aile dostu. Koyun bir kenara 24 milyar lirayı. Ankara’da bir park var, adı Ankapark. Park, nasıl bir park biliyor musunuz? Garibim dinozorların her tarafını yolmuşlar, çalmışlar. Harcanan para 14 milyar lira. Toplayın ikisini, 38 milyar lira. 38 milyar lira ile çiftçi bedava gübre atabilirdi, mazotun yarısında indirim yapılabilirdi, çiftçinin elektrik paralarının affı mümkün olabilirdi. KYK borcu var çocuklarınızın, onlar affedilebilirdi.”

NEVŞEHİRLİ ESNAF: MEMLEKETİN HALİNE BAKIN, BİR SENE DE YANGIN YERİNE ÇEVİRDİLER MEMLEKETİ

Akşener, konuşması sırasında zaman zaman mikrofonu Nevşehirli yurttaşlara da uzattı. Akşener’in mikrofon uzattığı bir esnaf, ekonomik krizden dert yanarak şöyle konuştu:

“Un 100 liraydı geçtiğimiz sene, bugün şimdi 550 liraya alıyoruz. Kullandığımız bütün ham maddelere yüzde 400-500 zam geldi. Elektrik giderlerimiz, su giderlerimiz ortada. BAĞ-KUR, sigorta… Yaşamayacak vaziyetteyiz. 33 kuruşa çocuğuma bez alıyordum, şu anda 2,5 liraya çıktı. Dört tane çocuğum var. Ne olacak, nasıl geçim sağlanacak? Memleketin haline bakın, bir senede yangın yerine çevirdiler memleketi.”

Akşener, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu, gerçek dert. Biz, bu gezilerimizde sizin gerçek dertlerinizi dinliyoruz, iktidarda bulunan muhteremlere diyoruz ki ‘Burada böyle bir dert var, çöz kardeşim’. Bunun karşılığı bana diyorlar ki ‘Meral Akşener Nevşehir’de PKK’lı ama Batman’a, Urfa’ya gittiğinde faili meçhulcü’. Ben de diyorum ki bu ahmaklara, ‘Karar verin kardeşim’.

“ASGARİ ÜCRETLİ BİRİSİ O KİRAYI NASIL ÖDEYEBİLİR, KALAN PARAYLA NASIL GEÇİNİR”

Türkiye’nin yarısı asgari ücret. Yolda gelirken il başkanımıza sordum, geçtiğimiz yerlerdeki kiraları sordum. Böyle bir şey olabilir mi? Avanos’ta kiranın 3 bin lira, 4 bin lira olduğunu söyledi. Asgari ücretli birisi o kirayı nasıl ödeyebilir, kalan parayla nasıl geçinir? Emeklinin 3 bin 500 lira aldığı bir ülkede emekli geçinebilir mi?”

Akşener, kendisine seslenen bir öğretmenin, “Uzman öğretmenlik sınavlarının iptal edilmesini istiyoruz” sözlerine şu yanıtı verdi:

“BU ÜLKEDE ATANAMAMIŞ ÖĞRETMEN BIRAKILMASI BU ÜLKEYE İHANETTİR, EVLATLARIMIZA İHANETTİR”

“Ben, Bursa Öğretmen Okulu mezunu bir ilkokul öğretmeniyim, sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdim. Mezun olduğum günden 15 gün sonra tayinim çıktı. Öğretmenlik öyle bir makamdır ki sizin ciğerpareniz evlatlarınızı teslim ettiğiniz insandır. O öğretmeni mutlu etmek bu ülkenin görevidir. Atanamamış öğretmen olamaz ya. Okulları açma ya da öğretmenleri tayin et. Bu ülkede atanamamış öğretmen bırakılması bu ülkeye ihanettir, evlatlarımıza ihanettir.”

AKŞENER’E DERT YANAN NEVŞEHİRLİ BESİCİ: "GEÇEN SENE BİR TIR YEM ALIYORDUK ŞU AN 3-4 TON YEM ALIYORUZ"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün esnaf ziyareti için Nevşehir’in Kozaklı ilçesine geldi. Akşener, Kozaklı’da önce yurttaşlara seslendi daha sonra esnafın derdinin dinlemek için dükkanları gezdi.

Akşener’in, “İşler nasıl” diye sorduğu esnaf, zincir marketlerden şikayet ederek, “35 senedir burada bakkalım. Biz ‘üç harfliler’den muzdaribiz. Burası 7 bin nüfuslu. Buna bir çözüm gerek. En azından 20 bin nüfustan aşağısına açılamaz denilebilir” dedi. Akşener’in “Veresiye defterini görebilir miyim” sorusuna esnaf, “Benimki 100’den fazla. 35 senenin birikimi” yanıtını verdi.

Akşener’in Kozaklı’da ziyaret ettiği başka bir esnaf şöyle konuştu:

"EŞİMLE EVİ ZOR GEÇİNDİRİYORUZ"

“Günü kurtarmaya çalışıyoruz. Ben de yeni esnafım, 1,5 yıl oldu eşimle açtık. Zamanlamam kötü oldu. Bir aldığımız ürünü bir daha alamıyoruz. Zorlana zorlana götürüyoruz. Eşim de ileride esnaf, burası anca kendini geçindiriyor. Geçen ay 2 bin 350 lira elektrik parası geldi, kazandığımız direkt oraya gidiyor. Eşimle evi zor geçindiriyoruz. Yan taraftaki komşum, ’34 yıllık esnafım diyor bu kadar üst üste zammın geldiğini ilk defa görüyorum’ diyor.”

Akşener’in derdini dinlediği telefon ürünleri satan bir esnaf, “Eskiden gelen 80 liralık fatura şu anda 204 lira. Bugün iki müşteri geldi. Kaplıcada eski randımanımızı alamıyoruz. Mazot pahalı. Almancı da gelmese bittik” diye konuştu.

"GEÇEN SEN BİR TIR YEM ALIYORDUK ŞU AN 3-4 TON YEM ALIYORUZ"

Akşener, Kozaklı’da bir kasap dükkanını da ziyaret etti. Akşener, esnafa yurttaşların alım gücünü sorduğunda bir besici, “Geçen sene etin kesimi 65 TL idi şu an 80 TL. Geçen sene bir tır yem alıyorduk şu an 3-4 ton yem alıyoruz. Geçen sene bir depo mazotla üç pazar geziyordum şu anda bir pazarı gezemiyorum. Sıkıntılar içerisindeyiz” diye yanıt verdi.  

Akşener, dükkanda bulunan dolabın içinin boş olduğunu göstererek, “Bak şimdi fark edilmedi burada niye et yok dediğimde ‘etlerin hepsi orada, tek bir buzdolabı çalıştırabiliyorum buranın elektrik faturasını ödememek için kapattım’ dedi” diye konuştu.   

Esnaf, “İşer yüzde 70 düştü bırak yarısını, yüzde 70 düştü. Haftada mesela 2 ton sucuk, 1 ton et satıyorduk şimdi aya dök” dedi. 

AKŞENER’İN DİNLEDİĞİ AKP’Lİ YURTTAŞ: “KÖPRÜMÜZ, HÜKÜMET KONAĞIMIZ, KAPALI OKULUMUZ ÇARŞININ İÇİNDE AMA NE YAZIK Kİ SESİMİZİ DUYURAMIYORUZ”  

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün Nevşehir’in Avanos ilçesinde esnaf ve yurttaşla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Akşener’in “İşler nasıl gidiyor” sorusuna esnaflar “Kötü gidiyor” diyerek ekonomik kriz ve geçim sıkıntısından dert yandı. Avanos’a geçerken Kalaba kasabasında duran Akşener, burada yurttaşlar ile sohbet etti. Bir yurttaş Akener’e, “Başbakan olduğunuzda bizim Kalaba için yapacağınız bir şeyler var mı, daha önceden bir programınız var mı? Onu öğrenmek istiyoruz” diye sordu. Akşener de yurttaşa şunları söyledi:

“Ben size adaleti, hukuku ve insan kayırmaya son vermeyi söz veriyorum. Atanamayan çocuklar var bu ayı dayı mevzusunu kaldıracağız, mülakatı kaldıracağız atanamamış öğretmen bırakmayacağız. Sizin kasabanızın özel olarak neye ihtiyacı varı bilmiyorum siz söyleyeceksiniz, üzerine konuşacağız.”

Yurttaş da ilçe olmak istediklerini söyleyerek şunları dile getirdi:

“Kalaba’mızda ilçelik sorunumuz var, işsizlik sorunumuz var. 30 yıldır bir türlü yapmadılar. Özal zamanına verilen çeliği geri aldılar. 5 bin 500 nüfusu var. 8-10 tane un fabrikası var, 1 tane çimento fabrikası var, 1 tane kireç fabrikamız var, 2 tane beton fabrikamız var, koza altın burada potansiyel olarak iş alanı fazla ama işsizlik de var.”

Avanos’ta seramik satan bir dükkan sahibi de iyi olmaya çalıştıklarını belirterek “Müşteri durumu şu anda şimdi Almancı dönemi var, o yüzden piyasa biraz canlı. Ama 1 ay sonra tekrar eski haline gelecek” diye konuştu.

AKP’li olduğunu ifade eden bir yurttaş ise Akşener’e şunları aktardı:

“Adalet ve Kalkınma Partiliyim, Muhalefet bir pusuladır, defalarca söylüyoruz. Köprümüz, hükümet konağımız, kapalı okulumuz çarşının içinde ama yıllardır ne yazık ki sesimizi duyuramıyoruz. Sizden de muhalefet olarak ilçemize gelmişken Avanos’umuz için de sayın hükümetimizden bunu dillendirmenizi istirham ediyorum.”

Akşener, Nevşehir’de ikram edilen testi kebabını çekiçle kırdı. Akşener’e ayrıca yurttaşlar ve esnaf yöresel hediyeler de verdi.

NEVŞEHİRLİ ESNAF: ALDIĞIMIZ ÜRÜN BUGÜN 1 LİRA İSE YARIN 3 OLUYOR BİRDEN. KONTROL MEKANİZMASI YOK MU BU DEVLETİN

Meral Akşener, bugün Nevşehir merkezde esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Akşener’in sohbet ettiği esnaf, kötü giden ekonomiden ve hayat pahalılığından şikayet etti. Bir fırıncı, işlerinin nasıl gittiğini soran Akşener’e şunları anlattı:

“GEÇEN SENE UNU 180 LİRADAN ALIYORDUM, ŞU ANDA 520 LİRA”

“Hiç iyi değil. Ailece çalışıyoruz, işçiye para vermemek için. 2,5 sene önce işler çok iyiydi, şimdi çok kötü. Şu anda maliyeti değmiyor. Günlük 1,5 torbaya düştük, 3 torbadan. Geçen sene pide 1,5 liraydı, şimdi 3,5 lira, kurtarmıyor. Geçen sene unu 180 liradan alıyordum, şu anda 520 lira.”

Akşener, fırıncıya, “Bu fırın geçmişte bu çocukları burs alamdan okutabilir konumdaydı. Şu anda imkansız. Nasıl okutacaksın onları” diye sordu. Fırıncı da “Elimizden geleni yapacağız, yapacak bir şey yok. Gezmeyeceğiz, tozmayacağız, okutacağız” yanıtını verdi.

Akşener’in ziyaret etti bir telefoncu da şöyle konuştu:

“ALDIĞIMIZ ÜRÜN, BUGÜN 1 LİRA İSE YARIN 3 OLUYOR BİRDEN. KONTROL MEKANİZMASI YOK MU BU DEVLETİN”

“İşlerimiz şu piyasada çok düşük. Aldığımız ürün, bugün 1 lira ise yarın 3 oluyor birden. Satarken de zorlanıyoruz. Biz, şu kabloyu bundan bir hafta önce 17 liraya alıp 25’e satıyorduk. Şu anda 30 lira yaptık, 23 liraya geldi. Hep üstümüzde oynanan oyunlar var diyoruz ama bu halk oynanan oyunları görmüyor mu? Kimse çıkıp da demiyor mu kontrol mekanizması yok mu bu devletin? Biz ondan şikayetçiyiz. Dün bir mobilyaya baktım, cuma günü ‘Bin 250 lira’ dedi sadece bir küçük dolaba, bugün almaya gittim ‘Bin 650 lira’ diyor adam. Biz bunların çözülmesini istiyoruz. Araba almaya gittim, bayi ‘Yok’ diyor. Yan tarafta, plakayı takmış ikinci eli satıyor, ‘400 milyar (bin)’ diyor. Arabanın sıfırı 279 milyar (bin). Bunu şikayet edeceğim, nereye edeyim? Hırsızı hırsıza şikayet ediyoruz, başka bir anlamı yok.”

Bir başka telefoncu ise işlerinin evini geçindirmeye yetecek kadar iyi olduğunu belirterek şunları aktardı:

“Çok şükür şu andan işler iyi. Elektrik, en son bin 300 geldi, yüksek yani. Şimdi bir, bizim kiramız; iki, elektriğimiz şu anda. Stopajı da her türlü yüksek. Kiramız da elektriğimiz de maalesef yüksek.”

(ANKA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.