Dolar 32,5873
%0.35
Euro 34,8529
%0.35
Altın 2.495,360
%0.44
Bist-100 9.660,00
%1.42

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Cemal Bekle’den 'Dünya Romanlar Günü' mesajı

AK Partili Cemal Bekle’den 'Dünya Romanlar Günü' mesajı

AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Bekle, ''AK Parti ile Roman vatandaşlarımız ilk defa devletin en üst düzeyinde sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşma imkanı buldu.'' ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 08.04.2022 - 17:26

AK Partili Bekle, mesajında şu ifadelere yer verdi; ‘’Bugün; 8 Nisan Dünya Romanlar Günü. 1971 tarihinde Londra yakınlarında toplanan birinci Dünya Roman Kongresi onuruna alınan kararla 1990 yılından günümüze kadar 8 Nisan günü pek çok ülkede “Dünya Romanlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Avrupa’nın pek çok yerinde derin acılar yaşamış olan Roman toplumu; sadece ayrımcılıkla karşı karşıya kalmamış bunun da ötesinde özellikle Hitler zamanında acımasız işkencelerin de kurbanı olmuştur.  Binlerce Roman vatandaşı insanlık dışı deneylerde hayatını kaybederken binlercesi ise gaz odalarında ölüme mahkum edilmiştir. Soykırıma, bitmek bilmeyen acılara ve insanlık dışı işkencelere maruz bırakılan Romanlar her şeye rağmen hayata tutunmayı başarmış, Avrupa’nın dört bir yanına dağılarak hayatlarını sürdürmeye çalışmışlardır. Türkiye Cumhuriyeti’nde ise anayasa ile; eğitim ve öğrenim hakları, çalışma ve sözleşme hürriyetleri, sağlık hizmetlerine-konut olanaklarına ve sosyal güvenliğe erişim hakları güvence altına alınmış ve temel kamu hizmetlerine erişimde eşitlik ve hakkaniyet ilkeleri benimsenmiştir. Ancak tüm bunlara rağmen uygulamada Roman vatandaşları eğitim, sağlık, istihdam ve barınma gibi hizmetlere erişim konusunda çok büyük sorunlar yaşamıştır. Her ne kadar hukuki olarak eşitlik anlayışı görünse de gündelik hayatta ve pratikte bu uygulamalar gerçekleşmemiştir.’’

"Romanların kendilerini ifade etme özgürlüğü sadece lafta kalmamış; hukuki bir zemine de oturmuştur"

‘’Birileri parti koridorlarında Romanlardan nasıl oy alırız diye matematiksel hesaplar yaparken; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan mahallelerimizde. Kapı kapı dolaşıp yüreğinde yüreğimizi hisseden lider olarak yer sofralarımızda gönlünü açmıştır.’’ diye sözlerine devam eden AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, ‘’Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım ve tüm Roman toplumu adına teşekkür etmek istiyorum. 2009 yılında gerçekleştirilen Roman Açılımı ile; siyasi tarihimizde bir dönüm noktası olan ve tüm ülkelere örnek olacak büyük bir adım atıldı. Daha düne kadar önünden geçilmeyen Roman mahalleri hareketlenmeye, köklü bir tarihi olduğunu hatırlamaya, yeniden hayal kurmaya, umut ve sevinci yeniden yaşamaya başladı. Roman vatandaşlarımız ilk defa devletin en üst düzeyinde sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşma imkanı buldu. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 8 Nisan’ın Türkiye'de de "Dünya Romanlar Günü" olarak kutlanılmasına karar verildi. Bu genelgeyle Roman vatandaşların sorunlarının çözümüne hız verilmesi, her türlü ayrımcılık zemininin ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve Roman kültürünün korunarak yaşatılması amaçlandı. Böylece; Romanların kendilerini ifade etme özgürlüğü sadece lafta kalmamış; hukuki bir zemine de oturmuştur.’’ ifadelerini kullandı.

"Romanların sorunlarına etkin çözümler üretme peşindeyiz"

8 Nisan’ın kabulünün birinci yılında Romanlar’ın 81 ilde 936 ilçede Valiler ve Kaymakamlar ile iftar sofralarında buluşacağını belirten Bekle, ‘’Bu sofralarda nice Roman sıkıntısını şehrinin en üst idari amirine dile getirme fırsatı yakalayacak.  Gençlik ve Spor Bakanlığımızla Roman gençlerimizi bir araya getiriyoruz. Kültür Bakanlığımız Romanlar günü adına pek çok etkinlik gerçekleştiriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla Kalkınma Ajansları aracılığıyla Romanlar muhtelif projeler geliştirmekteyiz. Daha geçtiğimiz hafta Sosyal Politikalar Başkanlığımızda Genel Başkan Yardımcımız Jülide Hanım’la birlikte 20 ilden 100 Roman Derneğinin katılımıyla yenilikçi politikalarımıza yön verecek bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarla da yetinmiyoruz. Mahallelerimizdeyiz. Kadriye ablanın derdiyle dertleniyor, Mehmet abimizin sağlığını, halini hatrını sormayı ihmal etmiyoruz. Emrah kardeşimin çatısının akıp akmadığını düşündüğümüz gibi Nebahat ablamızın çocuklarının eğitime devamlılığını, gençlerimizin gelecek kaygısını da onlarla birlikte konuşuyor, çözüm yollarını birlikte arıyor, gerekli bakanlıklarımızla birlikte hareket ederek gerçekçi sosyal politikalar üretiyoruz. Bizler 2022 yılının kadınlar, gençler ve çocuklar için gerçekleştireceğimiz yenilikçi politikalarımızın çarpıcı biçimde gözler önüne serileceği bir yıl olacağı düşüncesindeyiz. Eğitimden sağlığa, barınmadan istihdam politikalarına, tarım politikalarına kadar Romanların sorunlarına etkin çözümler üretme peşindeyiz.’’

"AK Parti’nin demokratikleşme hamlesi ile roman vatandaşlarımızı yaşamın için dâhil ettik"

‘’AK Parti olarak vesayetler ile mücadele ederken hiçbir zaman insan haklarını arka planda bırakmadık. Özgür birey ve güçlü toplumu her zaman odağımıza aldık. Demokrasi, özgürlük ve eşitlik gibi kavramları konuşmalarımızın süsü olarak kullanmadık. Ne söylediysek yaptık, ne yaptıysak çok daha ileriye taşıdık.’’ diye sözlerine devam eden AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, ‘’AK Parti’nin demokratikleşme hamlesi ile roman vatandaşlarımızı yaşamın için dâhil ettik. Şuanda 600’ün üstünde dernek, onlarca belediye meclis üyesi, milletvekili ve pek çok farklı görev ile toplumun her alanında temsil gücüne sahibiz. Biz yılların yükünü 10 yıl içinde atmaya çalıştık. Ve çok daha fazlası için de hazırız. Sosyal politikalarda yenilikçi yaklaşımlarla Türkiye’deki ihtiyaç duyan herkes için kişiye özel çözümler üretiyoruz. Her şehre, her ilçeye, her mahalleye, her eve giriyoruz. Yollarda, sokaklarda, caddelerdeyiz. Kimseyi fakirliğe muhtaç etmeden geliştirdiğimiz istihdam politikaları ile güçlü bireyler kazanıyoruz. Bugün hala burada oturup ‘Romanlar daha iyi bir hayatı hak ediyor’ diyerek politik söylemlerle gerçeği idrak edemeyenlere hitaben son sözümüz de şudur ki: Romanlar daha iyi bir hayatı değil, hak ettikleri eşit bir yaşamı istiyor!” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.