Dolar 32,3178
%0.21
Euro 35,0683
%-0.15
Altın 2.309,390
%1.4
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Vize randevuları eylül ayına kadar doldu

Vize randevuları eylül ayına kadar doldu

ABD ve Avrupa Birliği ile ilgili vize sorunu yaşanıyor. Türkiye'den Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat etmek isteyen ve vize başvurusunda bulunanların 3 aydan fazla beklemesi gerekiyor. İzmir’de vize veren özel firmalarda yaptığımız araştırmalarda sorunun daha derin olduğuna dikkat çekti. Vize kuyruklarında bekleyen onlarca insan sorunun çözümü için yetkililerden yardım istedi

  • Ege Postası
  • 31.05.2023 - 09:08
  • Güncelleme: 31.05.2023 - 17:21

Ali ÇATALBAŞ-EGEPOSTASI- Seçimlerden önce yaşanan vize sorunu gündemi meşgul etmeye devam ediyor.Çoğu vatandaş vize alamıyor veya vize randevularında 3 aydan fazla beklemek zorunda kalıyor.

İzmir’de özel bir turizm acentesinde vize almayı bekleyen vatandaş; ‘’ İstanbul’dan İzmir’e vize alabilmek için geldik. Oğlum Polonya’ya gidecek ancak İstanbul’daki sistemde yoğunluk nedeni ile sıra alamadık. İzmir’de sıra bularak özel aracımızla geldik. İşte kuyrukta bekliyoruz. İnsanlar Avrupa’da öğrenim görebilmek için onlarca belge hazırlıyor. Ayrıca banka hesaplarında en az 80 bin lira para olması isteniyor. Belgeler için firmaya 13 euro ve aracılık işlemleri için 100 dolar ödedik. Zaman kaybımız paradan daha fazladır. 15-20 gündür vize için sıra bekliyoruz. Erasmus eğitimi için bu kadar uzun süre beklemek ülkemize yakışmıyor!’’ dedi.

ACENTA FİRMALARI SORUN DIŞ ÜLKELER

Acente firması yetkilileri ise konu hakkında; ‘’ Amerika kendi istekleri doğrultusunda 2024 yılına kadar vizede bekletiyor. Avrupa ise eskisi kadar kolay vize vermiyor. Almanya vizesi için sekiz haftaya kadar bekleyen müşterilerimiz var. Şu an için en kolay vize veren ülke Yunanistan’dır. Yunanistan ise günlük vize veriyor. Avrupa Birliği ülkeleri bir aydan uzun süre vize için bekletiyor. Müşterilerini kandıran ticarethaneler vizeniz bir haftada bitecek diyerek insanlardan para alıyor. Ancak vize işlemlerini bir aydan uzun süre oyalayarak vatandaşları tuzağa düşürüyor. Amerika ve Avrupa’da vize yoğunluğunun sebebi Türklerin eskisinden daha fazla seyahat etmesidir. Avrupa bu kadar yoğun ziyaretçi akışını olumlu karşılamıyor. Bu sebeple yavaşlatma yaparak bizi zor durumda bırakıyor" dedi.

Seçimlerden sonra vize randevularında yoğunluğun aynı seviyede kaldığını aktaran acenta yetkilisi ise "Vatandaşların seçimden sonra talepleri aynı düzeyde kaldı.Ancak vize randevuları eylül ayının başına kadar doldu. Bu sebeble bir sıkışıklık yaşanıyor.” açıklamasında bulundu. 

TURLARDA İPTALLER ARTTI

Özellikle yurt dışına tur düzenleyen (outgoing) acentelerinin, son üç yıldır dünyayı etkisi altına alan ve seyahatleri durma noktasına getiren pandemi döneminde yaşadıkları büyük mağduriyetin ardından bir de vize sorunu ile karşı karşıya kaldığını ifade eden acente yetkilisi; ‘’ Seyahat acentelerimizin ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyen bu sorun, turlarda iptallere kadar varan sonuçlar yaratmaktadır. Pandemi süreci sonrasında tüm dünyada artan seyahat eğilimi vize başvurularına da yansıyarak yığılmalara yol açmakla birlikte vize başvurularına yanıt sürelerinin 10 haftayı bulan sürelere ulaşması ve vize başvurularındaki kabul oranlarının büyük düşüş göstermesi önemli bir sorun teşkil etmektedir.Seçim tamamlandıktan sonra yetkililerin konuya ilgisinin daha fazla olması gerekli çünkü çoğu vatandaş yurt dışına eğitim,seyahat ve kalıcı yerleşme için vize alıyor.’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.