Dolar 32,9449
%-0.11
Euro 35,7631
%-0.26
Altın 2.528,500
%0.83
Bist-100 10.891,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Tarihi antik kentte 'canlı yayın ve ek' tartışması: 'Kişisel siyaset yapma alanı değil!'

Tarihi antik kentte 'canlı yayın ve ek' tartışması: 'Kişisel siyaset yapma alanı değil!'

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Torbalı'da bulunan Metropolis Örenyeri'nde gerçekleştirildi. Mecliste AK Parti grubu canlı yayının gündemdışı konuşmalar sırasında kapatılmasına ve madde eklerinin okunmamasını eleştirdi. Belediye Başkanı Cemil Tugay ise gelen eleştirilere, "Büyükşehir Belediye meclisini kimsenin kişisel siyaset yapma alanı olarak kullanmasını doğru bulmuyorum. Kentin gündemiyle ilgili bir konu varsa önerge olarak verilebilir" dedi.

  • Ege Postası
  • 15.05.2024 - 19:11
  • Güncelleme: 15.05.2024 - 22:51

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı Torbalı Metropolis Örenyeri'nde Başkan Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın her ay bir ilçede meclis toplantısı yapma kararı almıştı. Bu kapsamda seçilen ilk ilçe Torbalı oldu.

"2 BİN 200 YIL SONRA İLK MECLİS 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Tugay, "Övünç Başkan bizi anitk kente getireceğini söylememişti. Bana da sürpriz oldu. Açıkcası buradan olağanüstü güzel görünüyor. Oturduğunuz sıralar belki konforlu değil ama güzel görünüyor. Şehrimizin en önemli antik miraslarından birindeyiz. 6 bin yıllık geçmişi olan bir kent. M.Ö 300 yıllarında burası demokrasi ile yönetilen bir polis olmuş. Şu an bulunduğumuz alanda meclis toplantıları yapılırmış. Övünç Başkanım, "2 bin 200 yıldan sonra ilk meclis toplantısı burada gerçekleşiyor' dedi. Bunları size söylemek istedim. Şehrimizin önemli antik mirasları var. Her birimizin sahip olduğumuz mirasla ilgili daha fazla bilinç ve bilgi sahibi olması ve buunla ilgili belediye olarak daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesi Kocaoğlu başkanımızın zamanından beri kentteki antik kazılar için bütçe ayırıyor. Aşağıda kazı çalışması devam ediyor. 700 bin liralık bütçe ayrıldığını söyledi. Maalesef bu sebeple yavaş ilerliyor. Zaman içerisinde daha fazla konuşacağız ama burası Efes ile eş değer nitelikte bir antik kent. Torbalı'da binlercce yıl önce üretilen şaraplar gemilerle büyük liman Efes'e oradan da Akdeniz'e gidermiş. Zaman zaman İzmir'in potansiyelinden bahsediyoruz. Bunların işlenmesi ve markalaşması durumunda önemli değerlere sahip olduğumuzu buraya gelince düşünmekten kendimi alıkoyamadım. Meclisin bir mesaj vermesi açısından burada toplanmış olmamız kıymetli. Dış ilçelerimizde toplantılarımızı yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

GÜNDEM DIŞI KONUŞMA POLEMİĞİ

AK Parti grubu Mayıs ayı birinci oturumunda, gündem dışı konuşmaların naklen yayınlanmamasına karşı çıktı.  AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, "Biz de Cumhur İttifakı olarak antik kentte toplantı yapmanın heyecanı yapıyoruz. Bu meclis toplantıları demokrasilerde çok önemli. Biz gündem maddelerinin ekleriyle okunarak devam etmesini istiyoruz. 2024 meclislerinden sonra gündem dışı konuşmalarda canlı yayınlar kesiliyor. Bu konu demokrasiye yakışmıyor" ifadelerine yer verdi. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız ise, "Bir kişinin bile itirazı noktasında gündem ekleriyle birlikte okunmak zorunda. Geçmiş dönem bu tartışmaları yaşadık, bu dönem yaşamak istemiyoruz. Ancak sizden açıklama bekliyoruz. Dİlek ve temennilerinin pazartesi günü canlı yayınlanmamasını hata olarak düşünmüştük. Ancak bugün yaptığımız görüşmelerde bunun sizin talebiniz olduğu ortaya çıktı. Biz buna göre grubumuzu serbest bıraktık" dedi. 

"KİŞİSEL SİYASET YAPMA ALANI DEĞİL" 

Başkan Tugay ise Boztepe ve Yıldız'ın eleştirisine yanıt olarak, "Geçen dönemdeki deneyimden yola çıkarak Büyükşehir Belediye meclisini kimsenin kişisel siyaset yapma alanı olarak kullanmasını doğru bulmuyorum. Kentin gündemiyle ilgili bir konu varsa önerge olarak verilebilir. Geçen dönem sadece meclis canlı yayınlanıyor diye, bazı arkadaşlarımızın tamamen kişisel bakış açılarıyla, başka meclis üyelerini ve başkanları incitecek şekilde düşüncelerini dile getirmelerini dorğu bulmuyorum. Gündemimiz naklen yayınlanacak, gündem dışı konuşmalarda naklen yayınlanma ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. Herkes sosyal medyasından ve basın açıklamasını düşüncelerini dile getirebilir. Meclisi kimsenin kişisel siyaset yapma yöntemi olarak kullanması doğru değil" dedi. 

AK Parti grubu da bu kararın üzerine, meclis üyelerine yazılı olarak dağıtılan gündemin ek maddeleriyle birlikte tek tek okunmasını talep etti.

'EK' TARTIŞMASI 

Ardından gündem maddeleri okunurken ekler okunmadı ve yeniden tartışma çıktı. Ardından AK Partili Hüsnü Boztepe yeniden söz aldı. Boztepe, “Bu maddenin eklerini bilmiyorum ondan konuşurken…” ifadelerini kullanırken Tugay, “Bundan sonra eklerini okuyup gelmeniz gerekiyor. Yönetmelikle böyle” dedi. Boztepe mahkeme kararı olduğunu belirtirken Tugay, “Mahkemeye verin o zaman” ifadelerini kullandı. Boztepe sözüne devam ederek, “Gündem maddesi eklerle birlikte okunur, neden 5 tane meclis yapılır çünkü ekler okunur” dedi. Tugay, “Mikrofonu alalım, itirazınızı yazılı yapın” şeklinde konuştu. 

Usül ile ilgili söz talep eden AK Partili Yıldız, “Ben meclis divanından canlı yayınla ilgili kararı bir zahmet talep ediyorum. Meclis kararına aykırı bir şekilde devam ediyoruz. Bizim derdimiz meclisi gerçek uzatmak ya da gündemi böyle meşgul etmek değil. İtirazlarımızı yaparız ancak. Umuyorum kararınızı gözden geçirirsiniz. Sizi karara uygun hareket etmeye davet ediyorum” dedi. Tugay ise “Biz sizin bu karara uymanızı bekliyoruz. Hepsinde biz sizin kararınıza uymamız gerekmiyor. Bu iki taraflı işleyen bir mekanizma” dedi.

İZTARIM VE İZFAŞ'A SERMAYE ARTIRIMI

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İZTARIM ve İZFAŞ şirketleri için sermaye artırımı meclis gündemine geldi. İZTARIM için 96 milyon 787 bin 817,06 TL'lik, İZFAŞ için 199 milyon 914 bin 080 TL'lik sermaye artırımı bütçe komisyonuna gönderildi. 

SENGEL: MECLİSİN SONU GELMEZ 

AK parti grubunun komisyonlardan gelen önergelerinin de tek tek okunmasına ilişkin talebi üzerine söz alan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Komisyonlar için de tek tek okunacaksa bizim meclis gündemlerimiz 120 madde olarak toplanıyor. Bu şekilde meclisin sonunun gelmesi mümkün değil. Burada belediye başkanları da var. Devam ettirmek zorunda olduğumuz programlarımız var. Büyükşehir meclisine katılmamız da önemli. Lütfen tekrar değerlendirilmesini arz ederim" dedi. 

"KAYGI ORTAYA ÇIKAR" 

Ceritoğlu Sengel’in konuşmalarının ardından söz alan AK Partili Yıldız, “Sayın başkanın kaygılarını saygı ile karşılıyorum. Bu işi geçtiğimiz dönemlerde grup başkanvekilleri düzeyinde protokol ile bu işi çözmüştük. Kanun çok açık, bir üye bile talep ettiğinde okumak zorundayız. Samimi bir şey talep ettik, bu konuda meclis böyle gidiyor. Bu kriz bir noktaya bağlanırsa kaygı ortaya çıkar. Bugün için karar aldık ve böyle devam edeceğiz “diye konuştu.

KÜLTÜRPARK İÇİN ACİL EYLEM PLANI TALEBİ

Gündemdışı konuşmalarda söz alan AK Partili Hakan Yıldız, "Kültürpark içerisinde sabit bir itfaiye olmadığını gördük. Ağaçların koruma altında olduğu bir parkta bu yangın saniyeler içerisinde büyüyebilirdi. Şansımız iki ağacın yan yana olması oldu. Faciadan dönüldü. Böyle bir alan içinde itfaiye aracının bulunmaması son derece sıkıntılı. Bununla ilgili çalışma yaptığınızı öğrendik ama acele edilmeli. Orada çok zor bir süreç yaşadık. Yangın tüpleri sonradan bulundu ama bize bu Kültürpark için acil eylem planımız olması gerektiği gerçeğini gösterdi" dedi. 

"ÖNEMLİ BİR UYARI" 

Tugay yangına ilişkin açıklamasında, "Kültürpark'taki yangın bizim için çok önemli bir uyarıdır. Hakan Bey'in katkısı için teşekkür ederim. Hakan Bey tesadüfen orada olmasına rağmen müdahale ettiğini duydum. Arkadaşlarımızşa hemen konuştuk. Orada bekleyen bir itfaiye aracımız var. Ayrıca güvenlik önlemlerini arttırdık. Daha fazla önlem alacağız" dedi.

"BAŞKANIN YETKİSİ VAR" 

CHP Grup Başkan Vekili Levent Yıldır, "Meclisin sağlıklı bir şekilde seyretmesi için başkanımız elinden gelen gayreti gösteriyor. Bu grup bir çok şeyi dillendirmeyi, bir çok şeyi tekrar tekrar konuşmayı biliyor. Kimsenin kendisini ayrıca parlatmak gibi bir ihtiyacıyok. Diğer taraftan biz bu canlı yayını insanlarımızın ahberinin olması için yapıyoruz. Gündemde konuşulan maddeler hakkında grupların ne tür eğilimleri olduğunu görmeleri için yapıyoruz. Her şeyden önce başkanın böyle bir yetkisinin olmasının ötesinde başkanın yetkisine destek veren, uygun koşulları sağlayan grup var burada. Biz kendi hakkımızı hukukumuzu savunup, başkanla da aynı fikirde olduğumuz için destekliyoruz" dedi. 

"İLKESEL KARAR" 

Başkan Tugay ise konuya ilişkin açıklamasında, "Ben şov kelimesi kullanmadım. Geçmişte meclisin itibarını zedeleyen bazı olaylar yaşandı. Önümüzde bir beş sene var, bu uzun bir süre. Bazı ilksel kararların başında alınmasını yerinde olduğunu düşünüyorum. Gündeme gelen her konu, o gündem ile konuşulacak zaten ve halkımız izleyecek. Ama gündem dışı dendiğinde o artık gündem dışıdır. Gerçekten insanları zaman zaman onları rahatsız edecek tartışmaları göstermek zorunda değiliz" diye konuştu. 

"KARAR DAYATILDI" 

AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil ise Tugay'a yanıt olarak, "Bu kararı alan vatandaş değil sizsiniz. Belki kendi grubunuzla konuştunuz ama kendi grubunuzla istişare etmiş gibi değilsiniz. Bu gündem dışı konuşma talepleri meclisin kanseri, geçen dönem de süreden taleplere tartışıldı. Ama biz bunun tartışmasını yaptık, grup başkanvekilleri ve sözcüler oturdular neyin doğru olacağını birlikte karar verdi. Yani kimse bize ben meclis başkanıyım diye bir kararını dayatmadı. Buradaki her meclis üyesinin bir emeği var, kimse kendi siyasi kariyeri gibi bir açıklama yapmasını doğru bulmuyorum. İnanın mesele bu konuşmaların yayınlanıp yayınlanmaması değil. Mesele bu kararın dayatılması… Genç bir kadın siyasetçi olarak ben bu kararı kabul etmiyorum. Benim meselem karşı karşıya kaldığımız muamele. Siz de ben de yerel seçimde seçildiniz. Tekrar ediyorum temel mesele meclisten bütün şekilde geçen kararın, meclis başkanı tarafından dayatılmasıdır" ifadelerine yer verdi. 

"İTHAMLARI REDDEDİYOR ÇARPITMA OLARAK NİTELENDİRİYORUM" 

Yetki hatırlatması yapan Başkan Tugay, "16 Nisan 2024 tarihli oturumumuzda aldığımız kararı yanlış anlamış olabilirsiniz ya da yeni bir karar almaya hazır olduğunuzu da söyleyebilirsiniz. Sizin gündeme dair dediğiniz maddenin başında gündem dışı diyor. Mevzuata göre, gündem dışı söz hakkı vermek ve süreyi belirleme yetkisi başkana aittir. Ben size yazılı olarak verin, söz verip vermemek benim yetkimde diye bir ifade kullanmadım. Kullanabilirim ama yetkim var. O yüzden bütün o ithamlarınızı reddediyorum ve bunları çarpıtma olarak nitelendiriyorum. Burada konuşuyorsunuz, bizler de dinliyoruz. Sizin bu meclis ortamında bunları konuşmanızla ilgili bir engelimiz yok. Sizin konuşmanız bitene kadar meclis devam edecek. Neticede bu meclisin görevi kentin gündeminde olan sorunları görüşmek ve karara bağlamaktır. Bunların dışında söz hakkı var ve sonuna kadar kullanıyorsunuz. Ancak bunları kişisel siyaset yapma aracı olarak belediyenin resmi sayfasından kullanmanız bana doğru gelmiyor. İlk önergede açık değilse Cuma günü yeni bir önerge gündeme getirelim" dedi. 

YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

AK Partili Hüsnü Boztepe’den canlı yayının kesilmesinden ziyade mikrofonun kesilmesine yönelik öneri geldi. Son olarak Başkan Cemil Tugay, “Bir sonraki meclis toplantısı öncesi grup başkanvekilleri görüşebilir. Ben de kararımı gözden geçirebilirim” diye konuştu.

"ÖNCE HÜKÜMET GÖSTERSİN" 

Tel Aviv Belediyesi'ni 'kınayalım' çağrısına yanıt veren Tugay, "Hepimizin kınadığı, insanlık suçu olan tabloda belediyenin hatası ne kadar bilmiyorum. Belediyenin savaş ve saldırı kararını direkt aldığını düşünmüyorum. Belediyeyi savunmak için söylemiyorum. Bu konu gündemimize geldiğimde şunu sordum; Bizim şu an da bir ortak faaliyetimiz var mı, yok. Herhangi bir faaliyet düşünmüyoruz. Bir tepkiyi göstermeyi amaçlıyorsanız bu tepkiyi hükümetimiz göstermeli. Biz bu sıralamada gerilerdeyiz. Göstermeyelim demiyoruz ancak sıramızı bekleyelim. İsrail'in saldırılarını kınıyorum. Ancak kurumsal kararlar günlük kararlar değildir. İsrail ile Türkiye CUmhuriyet'inin ne kadar içiçe geçmiş alışverişleri olduğunu sizler de biliyorsunuz. Bu savaşı durdurmaya böyle bir kararı almamız ne kadar etkili olur? Bunları durdurabileceksek alalım. Etki etmeyecekse kime neyi ispat edeceğiz? Kınayalım, bildirilere imza atalım ama diğer taraftan savaşın bitmesi için etkili hamleler nelerdir bunları konuşalım. Etkisi olmayacak bir karar alacaksak sıramızı bekleyelim" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.