Dolar 32,9449
%-0.11
Euro 35,7631
%-0.26
Altın 2.528,500
%0.83
Bist-100 10.891,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ankara ve İstanbul'da HPV aşı uygulaması sonrası gözler İzmir'e çevrildi: Tugay topu Sağlık Bakanına attı

Ankara ve İstanbul'da HPV aşı uygulaması sonrası gözler İzmir'e çevrildi: Tugay topu Sağlık Bakanına attı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, HPV aşısının ücretsiz yapılacağını duyurdu. Ankara ve İstanbul'un ardından gözler İzmir'e çevrildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay aşı uygulaması için ön hazırlık yapılacağını belirtirken, sağlık hizmeti olan aşı uygulaması için topu Sağlık Bakanı Farettin Koca'ya attı.

  • Ege Postası
  • 15.05.2024 - 12:42
  • Güncelleme: 15.05.2024 - 12:45

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- Türkiye'de her yıl binlerce kadın Human Papillomavirus (HPV) virüsünün yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. HPV aşısı, human papillomavirus adıyla bilinen ve rahim ağzı kanserlerinin neredeyse tamamında görülen virüse karşı koruma sağlayan bir aşı. Araştırmalar HPV aşısının, yüksek riskli enfeksiyonu ve rahim ağzı kanserini yüzde 90'a yakın bir oranda önlediğini gösteriyor. Dünyada 100'den fazla ülke HPV aşısını rutin aşılama programına almış durumda. Türkiye'deyse ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Mart ayında 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlara HPV aşı uygulaması başlatmıştı. 

AŞI TÜRKİYE'DE KARŞILANMIYOR! 

HPV virüsü aşı ile engellenebilse de bu aşı Türkiye'de  ücretsiz olarak karşılanamıyor. HPV aşısının bugün güncel fiyatı 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişiyor. 

BAKANLIKTAN BEKLENİYORDU, CHP'Lİ BELEDİYELER DÜĞMEYE BASTI 

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kasım 2022’de HPV aşısının ücretsiz şekilde uygulanacağı sözünü verdi ancak bu vaat hâlâ yerine getirilmedi. Sağlık Bakanlığı tarafından aşı uygulamasına ilişkin henüz bir açıklama gelmezken, CHP'li İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyesi HPV aşı uygulamasına ilişkin düğmeye bastı. 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HPV aşısının ücretsiz yapılacağını açıkladı. 16 Mayıs'da başlayacak olan ücretsiz HPV aşısı uygulamasından 9-26 yaş aralığındaki bireyler ve ebeveynleri yararlanabilecek.

İmamoğlu paylaşımında 'Sözümüzü tutuyoruz. Ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başlıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, kentte kız çocukları ve kadınlar için ücretsiz HPV aşısı uygulamasının başladığını duyurdu. Yavaş, geçen hafta ‘2024-2029 Projeleri Tanıtım Töreni’nde, bir ilke imza atacağını belirterek “Rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla, 30 yaş altı ve sosyal destek alan kadınlarımıza HPV aşı uygulamasını başlatacağız” demişti. 

Yavaş, X hesabından ücretsiz HPV aşısı uygulamasının başlattıklarını duyurdu.

GÖZLER İZMİR'E ÇEVRİLDİ 

Ankara ve İstanbul'un HPV aşısı uygulamasının başlayacağını duyurmasının ardından gözler İzmir'e çevrildi. 

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA TOPU ATTI 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ise aşı konusunda hazırlık aşamasının yapılacağını belirterek topu Sağlık Bakanlığı'na attı.  Tugay açıklamasında, "Tabi ki bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Sadece bununla ilgili bir ön çalışma, hazırlık yapmamız gerekiyor. HPV aşısı belli şartlarda yapılıyor. Ancak şunu hatırlamak lazım. Bu br sağlık hizmetidir. Sağlık Bakanlığı'nın bu tür hizmetleri vermesi gerekiyor. Belediye Başkanından çok Sağlık Bakanına mikrofon tutmak lazım" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.