Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ramazan'da fiyatı en fazla artan 6 ürün arasında domates ilk sırada

Ramazan'da fiyatı en fazla artan 6 ürün arasında domates ilk sırada

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012‘den 2013‘e Ramazan ayı fiyat değişimlerini açıkladı. Bayraktar, “Ramazan ayından evvel meyve ve sebze ürünlerinin fiyatları karşılaştırıldı. Fiyatı en çok artan...

  • Ege Postası
  • 04.07.2013 - 12:23
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012‘den 2013‘e Ramazan ayı fiyat değişimlerini açıkladı. Bayraktar, “Ramazan ayından evvel meyve ve sebze ürünlerinin fiyatları karşılaştırıldı. Fiyatı en çok artan 6 ürün sırası ile domates, patates, kuru soğan, sivri biber, havuç ve marul oldu.‘‘ dedi.

Bazı meyve ve sebze ürünlerinde mevsimsel şartlar yüzünden fiyat artışları olması normal olduğunu belirten Bayraktar, “Bunun çeşitli nedenleri bulunmakla birlikte, temel sebep, sera ürünlerinden tarla ürünlerine geçiş dönemi olmasıdır. Bu durumun geçici olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü tarımda üretici fiyatlarında geçen yılın aynı dönemine göre düşüş vardır. Tarla ürünlerinde üretim artışı bekliyoruz. Bu yıl da hiç kuşkusuz tarla ürünlerine geçişle birlikte meyve sebzede ucuzluk başlayacaktır” diye konuştu.

Domatesteki fiyat artışı, üretimde geçiş dönemi olması nedeniyle arzdaki daralmadan kaynaklandığı bilgisini veren Bayraktar, patateste görülen fiyat artışının da arzdaki daralmadan kaynaklandığını dile getirdi.

RAMAZAN'DA FİYATI ARTAN ÜRÜNLER

Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarını karşılaştırdıklarında fiyatı en çok artan 6 ürün domates, patates, kuru soğan, sivri biber, havuç ve marul olduğunu aktaran Bayraktar, “Fiyatı düşen ürün maketlerde limon, maydanoz, nohut ve kuzu eti; üreticide ise kuzu eti, nohut, kiraz, limon ve salatalıktır. “Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarını karşılaştırdığımızda, market fiyatlarında 4 üründe azalma, 34 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Markette limonda yüzde 12,39, maydanozda yüzde 10,43, nohutta yüzde 3,05, kuzu etinde yüzde 0,17 fiyat düşüşü görülmüştür. Buna karşılık, domates fiyatlarında yüzde 134,55, patateste yüzde 122,1, kuru soğanda yüzde 63,73 artış vardır.” şeklinde konuştu.

Bu yıl ve geçen yıl Ramazan ayı öncesi fiyatlarını karşılaştırdığımızda, üretici fiyatlarında, 4 üründe fiyat değişimi olmadığını ve 5 üründe azalma, 25 üründe ise fiyat artışı olduğunun altını çizen TZOB Başkanı Bayraktar, “Maydanoz, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuru incirde fiyat değişimi meydana gelmemiştir. Üreticide kuzu etinde yüzde 11,38, nohutta yüzde 6,52, kirazda yüzde 5,17, limonda yüzde 1,92, salatalıkta yüzde 1,20 fiyat düşüşü görülmüştür. Buna karşılık, patateste yüzde 176,67, sivri biberde 163,16, domateste 123,64 fiyat artışı vardır.” ifadelerini kullandı.

Bu yılki Ramazan öncesi fiyat araştırmasının tarla ürünlerinin piyasaya tam olarak çıkmadığı ve sera üretiminin de sona erdiği ürünlerin az olduğu geçiş dönemine denk geldiğini belirten Bayraktar, sözlerini ‘‘Görüldüğü üzere, arz ve talepteki değişimler fiyatlara yansımıştır. Önümüzdeki günlerde tarla ürünlerinde hasat edilen ürün miktarının artmasıyla birlikte, herhangi bir doğal afet yaşanmaması durumunda, özellikle yaş sebze ve meyve fiyatlarında düşüş bekliyoruz.”diyerek tamamladı.


















Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.