Dolar 32,7876
%0.06
Euro 35,0947
%0.01
Altın 2.459,680
%0.07
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu'yla gündem: İçini döktü!

Kocaoğlu'yla gündem: İçini döktü!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Valilik ile Büyükşehir arasında krize neden olan Sümerbank arazisi,kentte polemik konusu olan çöp ve kamu kurumlarına ait arazilerin satışı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 03.10.2013 - 12:26
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,kent gündeminde günlerdir tartışılan konular hakkında açıklamalar yaptı. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programının kamuoyuna duyurulması toplantısı sonrası basının sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, Valilik ile Büyükşehir arasında krize neden olan Sümerbank arazisi, çöp ve kamu kurumlarına ait arazilerin satışı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BAKANLIĞIN BU İŞE KALKIŞMAMASI GEREKİYORDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Valilik arasında krize neden olan eski Sümerbank Arazisi’nin tahsisi hakkında konuşan Kocaoğlu, “ İl özel idarelerinin tüm Türkiye’deki gayrimenkulleri serveti neyi varsa bunlar yerel sermayedir ve yerelde kalması gerekir. İl Özel İdaresi Bütünşehir yasasıyla birlikte İzmir’de de kalkınca tüm görevleri Büyükşehir Belediyesine devroldu. Dolayısıyla malların da devredilmesi gerekir. Bu mücadeleyi sonun kadar sürdüreceğiz. Sümerbank arsası konusunda Kültür ve Turizm bakanlığının burayı talep etmesi söz konusuydu. Bu olunca biz de herkesten önce talep etmiştik. Eski valimiz meclise göndermemişti. Bakanlıktan gelince valilik makamına ve il genel meclis başkanlığına başvuruda bulunduk. Verilmesi konusunda karar alındı. Valiliğin reddettiği budur. Aslında bakanlığın bu işe hiç kalkışmamamsı gerekiyordu” dedi.


KOMİSYONU HEDEF ALDI

Valilik bünyesinde kurulan komisyonu hedef alan Kocaoğlu, “ İl özel idaresinin malları ve köy tüzel kişiliklerinin mallarının dağıtımıyla ilgili kurulan komisyonda bizlere çağrı yapılmadı. Nasıl toplanıyor bilgimiz yok. Bundan dolayı bu konu yaşandı. İl özel idaresi mallarının tamamının devredilmesini istiyoruz. Hukuki mücadelemizi vereceğiz” ifadelerini kullandı.

YAMANLAR ELEŞTİRİLERİNE GÖNDERME

Kentte uzun süredir siyasiler arasında polemik konusu olan ‘çöp’ ekseninde de açıklamalarda bulunan Kocaoğlu, Yamanlar’a yapılması düşünülen tesis hakkında bilgiler verdi.Koku ve atık sıkıntısının yaşanmayacağını ifade eden Kocaoğlu, yer konusunda gelen tepkilere değindi ve şunları söyledi; “ Tamamen kapalı sistemde kurulacak. Birçok yerde anlattık. Yer arama da teknik konu. Birçok yer buluyoruz. Bulduktan sonra ilgili kurumların, il bölge müdürlükleriyle alana gidiyoruz. Genel eğilimleri alıyoruz ve yazılı müracaat yapıp süreç başlatıyoruz. O süreçteyken orada burada olması gibi yerel yönetimlerin bir müracaatı tepkisi oluyor. Onları normal karşılıyorum. Ama ben tüm meslek odalarıyla birlikte 15 gün önce sahaya gittik alanı gördük. Daha önce de görmüştüm. Alanın son derece uygun olduğunu herkes kabul etti. Çeşitli etütlerden sonra kesinleşecek süreç yaşıyoruz. Bir milletvekili(İlknur Denizli)iktidarın gücünü kullanarak bunu yaptırmayacağız dedi.Nerede olmasını istiyorsunuz diye sorunca ‘benim işim değil’ dedi. Bu milletvekili sorumluluğuyla bağdaşmıyor bana göre. Bizde tepkimizi verdik. Teknoloji belli. Karşıyaka başkanın aldığı rapor var. Raporda teknoloji ve yapacağımız iş tartışılmıyor. Bize de herhangi bir soru yazılı sözlü iletilmedi. Yasal çerçevede süreci iletiyoruz”

"PARA YOK İTİBAR VAR "

Bilim ne derse onu yapacaklarını ifade eden Kocaoğlu, “ 9,5 yıldır belediyeyi dayatmayla yönetmediğimiz bir realite. Onun için herkesin soğukkanlı yapıcı pozitif olması gerek. İzmir’in tek kalan çevre sorununu, ki dünya da sanayi ürünü olarak değerlendiriliyor. Bu hammaddeyi geri dönüştürmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi hamle yapmak istiyor. Oraya bin tonluk ünite yapılacak. Sonra kentin gereksinmelerine göre, uzun boylu yer problemi olmadan vatandaşlarla birlikte karar alıp İzmir’in evsel atığını sanayi ürünü olarak değerlendirip enerji kazandırarak çevre probleminden kentimizi kurtarmak istiyoruz. Bu tesisler büyük rakamlara ulaşıyor. Bu rakamların finans kaynaklarını bulabileceğimiz duruma geldik. Ekonomi olarak çok şükür güçlüyüz. Şuanda kimsede olmadığı gibi kıyımızda para yok ama itibarımız var İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak. Kaynak bulabiliyoruz. Bunu yapmak İzmir’i çevre konusunda dünyanın en saygın en başarılı haline getirmek istiyoruz. Bütün bürokrat arkadaşlarımıza bize bu fırsatı verip yapılanlara görme imkanı vermelerini istiyoruz” diye konuştu.


AĞAÇLI YOL SORUSUNA ŞAN
TİYE HATIRLATMASI
Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkartılan Bornova Ağaçlı Yol’daki Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün arazisini  AK Parti Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Murat Akdemir'in almasıyla ilgili sorulan soru üzerine Kocaoğlu, “ Siyasi kimliklere bir şey demiyorum” dedi.

Kocaoğlu, Ağaçlıyol’un satılması ekseninde Bornova Ergene Mahallesi'nde Hazine'nin mera gerekçesiyle  İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden mahkeme yoluyla aldığı 107 dönümlük iki parselin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planında resmi tesise çevrildikten sonra Karayolları için şantiye yapılmasını gündeme getirdi.Kocaoğlu, “Çevre yolu üzerinde 100 dönüm tapulu arsamız vardı. Şantiye yapmak için düzenleme yapıyorduk. Burası mera diye dava açıldı ve biz yeri hazineye devretmek zorunda kaldık. Sonra Karayolları Bölge Müdürlüğü şantiye binası yapmak için başvuru yapmış. Burası hukuk devletiyse, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tapusu varsa, burası mera vasfından çıkıyorsa bizde şantiye yapmak istiyoruz. Karayollarını şantiyesi yapılabilecekse tapu sahibine verilmesi hukukun temel ilkelerinden bir tanesi. O zaman evimizin tapusuna da mı güvenemeyeceğiz bu memlekette” dedi.

"ÇELİŞKİ VAR"

Kamu alanlarının kamu mallarının belli koşullarda satılmasına karşı olmadıklarını ifade eden Kocaoğlu, “ Hükümetin kurumların paraya ihtiyacı vardır, satılabilir. Ama bunlar plan çerçevesinde yapılabilir. Bu alanın bu bölgede yeşil aks olmasını önermiştik. Bu bölge müdürlükleri istedikleri kadar kullanacaklar gidince yeşil aks olsun diye düşünmüştük. Büyükşehirlerimizde kentleşmemizde meyanlar bulvarlar yok. İstanbul’da da Ankara’da da yok. Onun için kentler bulvarlarıyla meydanlarıyla büyüyor anılıyor ve iz bırakıyor. Biz meydanların yeşil alanlarının kent ormanlarının yapılmasından yanayız. Bunun için itirazımızı yaptık. Benim görüşüm bu tür malların satılmaması kamuya bırakılması noktasındadır. Büyükşehir penceresinden baktığımızda bugüne kadar kayda değer mal satmadık. Bunun dışında 800 milyonluk mal aldık. Bir taraftan kamu arazileri satılıyor bir taraftan belediye kültür merkezi mezarlık park yapmak için meydan yapmak için kamulaştırma yapıyor. Bu bir çelişki. Önce kamunun ihtiyacı görülmesi ondan sonra satılacaksa satılması gerekiyor. 3194 sayılı imar planında devamlı merkeze alınan yetkilerle tahrip edilmektedir. Bugün Türkiye’de planlama söz konusu değildir. Birçok kurum plan yapmaktadır. Olmayacak yerler olmayacak işler için planlanıyor. Şimdi Çevre Şehircilik Bakanlığı’na verilen yetkiyle her yere inşaat yapılabilir noktaya gelmiştir. Bu yasal düzenlemeyle yapılmıştır. Ben bu düzenlemenin planlama ilkelerine uygulamayacağı şehirlerin daha da berbat olacak, kent dönüşümünün sadece gecekonduların yıkılması yoğun binaların yapılması olmadığı, bulvarların ağaçlık alanların parkların yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu şekilde bakmalıyız. İzmir bugüne kadar korundu, ranta teslim edilmedi. Rant şehrin doğasındadır, buna karşı değilim. Buna farklı ve vahşice paylaşımına karşı olduğumuzu belediye anlayışımızın bu noktada olduğunu ve İzmir’in kamu alanlarının heba olmaması için elimizden gelen hukuki mücadeleyi verdik ve vereceğiz” diye konuştu.

40 BİN METREKARE AVM AZ MI'

 Özelleştirme İdaresi tarafından ihaleye çıkartılan Alsancak Kurvaziyer Limanı’ndaki plan değişikliği ile ilgili soruyada cevap veren Kocaoğlu, AVM boyutunun 90 bin metrekareden 40 bin metrekareye düşürülerek yeniden görüşe sunulmasına tepki gösterdi. Kocaoğlu, “ 40 bin metrekare AVM küçük müdü? Bu kadar AVM yine trafik sorunu yaşatmayacak m? Bu sorunun cevabını arayacaksınız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.