Karaburun'da olaylı GES toplantısı!
İzmir'in Karaburun ilçesinde 87 rüzgar türbini bulunan firmanın aynı bölgeye kurmak istediği 7 adet güneş enerji santrali (GES) için bugün yapılması planlanan halkın katılım toplantısı olaylı geçti. Projeye tepki gösteren yurttaşlar, bakanlık yetkililerinin aksine 'Toplantı yapılamadı' diye ikinci bir tutanak tuttu. Yurttaşlara destek veren CHP'li milletvekilleri ile firma yetkilileri arasında gerginlik yaşandı.
- Ege Postası
- 21.04.2022 - 23:14
Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. firmasının Karaburun'daki rüzgar türbinlerinin yanına yardımcı kaynak olarak kurmak istediği 7 adet güneş enerjisi santralinin bugün yapılması planlanan halkın katılım toplantısı gergin geçti.
"Son sözü doğa söyler", "Hırsa, ranta hayır", "Meramıza dokunma" yazılı dövizler taşıyan çevreciler ve bölge halkı, "Lodos dışarı" sloganları atarak firmaya tepki gösterdi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır ve Kani Beko'nun da destek verdiği yurttaşlar toplantıyı iptal ettirmek istedi.
İKİ AYRI TUTANAK TUTULDU
Yayla Mahallesi Köy Odası’nda yapılacağı duyurulan toplantı, yurttaşların tepkisine rağmen köy meydanında yapılmak istenince gerginlik arttı. Bakanlık yetkilileri, toplantının yapıldığı ancak bölge halkının santralleri istemediği yönünde tutanak hazırladı. Karaburun Kent Konseyi de toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.
Tutanağı CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır ve Kani Beko’nun yanı sıra Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan, Karaburun Kent Konseyi Avukatı Murat Yıldırım ve Yayla Köyü Muhtarı İsa Arıcı imza altına aldı.
Karaburun Kent Konseyi'nin hazırladığı tutanakta, "Projeye ilişkin tepki gösteren ve bilgilendirilmek istemeyen yöre halkının çoğunluk olduğu görüldü. Yöre halkının mera alanları, tarım alanlarında bu projenin yapılmasını istemediği anlaşıldı. Saat 13:00’te planlanan halkın katılımı toplantısı için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından çağrı yapıldı. Halkın, 'Lodos Dışarı' şeklinde slogan atarak bilgilendirilmek istemedikleri görüldü. Müdürlük yetkilisinin saat 13:01’de bilgilendirme yapmaya başladığı, ancak halkın tepki göstererek bilgilendirmek istemediği görüldü” denildi.
BAŞKAN ERDOĞAN: YAPILANLAR USULSÜZ
Yaşananlara CHP'li milletvekilleri ve Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ile yurttaşlar tepki gösterdi. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "Tutanağın köy odasında tutulması gerekiyordu. Orası kapalı olduğu için toplantının bahçede yapıldığını yazdılar. Bu usulsüzdür. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'ne itiraz edeceğiz" dedi.
MİLLETVEKİLLERİNDEN FOTOĞRAF TEPKİSİ
Öte yandan CHP'li milletvekilleri Murat Bakan ve Kani Beko'nun firma yetkilisi olduğu iddia edilen bir kişi tarafından fotoğraflarının çekilmesi gerginliği artırdı. Milletvekilleri duruma tepki gösterip şikayetçi olacaklarını bildirirken olayların büyümesi güvenlik güçleri tarafından önlendi.
ÇED SÜRECİ BAŞLATILMIŞTI
Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. adlı firma, Karaburun ilçesinin Pirenli Dağı, Kurkaya Tepe, Yayla Düzü, Değirmentepe, Çataltepe, Mınıslı sınırlarında bulunan RES alanlarına yardımcı kaynak olarak GES kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu. 7 bölgeye toplam 181 bin 818 panel konulması planlanıyor.
Eylem sonrasında bir konuşma yapan Başkan İlkay Girgin Erdoğan, halen Karaburun ilçesi sınırları içerisinde bulunan RES projelerinin toplam kurulu gücünün 373,5 Megavat (MW) olduğuna dikkat çekerek, Türkiye genelinde bir ilçe sınırları içinde bu kadar yüksek kurulu güce ev sahipliği yapan başka bir ilçe olmadığını vurguladı.
“DÜŞÜN ARTIK KARABURUN’UN YAKASINDAN!”
Karaburun’da RES tahsisi yapılan proje sahalarının yarımada yüzölçümünün %71’ine karşılık geldiğini anımsatan Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İlçemizdeki sivil inisiyatiflerle birlikte RES’lerle ilgili mücadele ederken, şimdi bir de GES projeleri ile mücadele etmek zorunda kalmaktayız. ‘Hibrit Santral’ olarak adlandırılan bu projeler ile mevcut RES sahalarında her bir santralin altına 10 bin metrekare GES inşa edilecek. Bu santraller ile RES’lerin olduğu arazileri sınırlı da olsa mera alanı olarak kullanan besicilerimiz ve üreticilerimiz bu imkândan da tamamıyla yoksun kalacaklar. Bu projeler, RES’ler yüzünden zaten yarıdan fazla azalan Karaburun’da keçi yetiştiriciliğini tamamıyla bitirecek, tarımsal üretime ise büyük zarar verecek. Karaburun halkı olarak bu projeleri yapmayı düşünenlere sesleniyoruz: Yeter artık, düşün Karaburun’un yakasından! Yenilenebilir enerjiye karşı değiliz. Ancak güneş her yerde aynı güneş. Rüzgâr her yerde aynı rüzgâr. Tarımın ve hayvancılığın yapılmadığı, yerleşimin olmadığı binlerce hektar arazi var. Gidin orada yapın projelerinizi. Bugün tüm dünya sağlıklı gıdaya erişimin ne kadar önemli olduğunu en acı tecrübeler ile görürken, bizler zaten kısıtlı yapılan tarımı ve hayvancılığı öldürürsek ne yiyeceğiz ne içeceğiz? Keçi peyniri yerine güneş paneli yiyerek mi karnımızı doyuracağız?”
Yorum Yazın