Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Harmandalı ile 2018'e kadar devam

Harmandalı ile 2018'e kadar devam

​İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karşıyaka Yamanlar’da hayata geçirmeyi planladığı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili tartışmalar kent gündemini meşgul ederken, Çiğli Harmandalı’da yer alan mevcut tesisle ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Bölge halkının ve çevre örgütlerinin tepki gösterdiği mevcut tesis ile devam kararı alan Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar’daki projenin ÇED onayını beklerken, Çiğlİ’deki katı atık tesisini 2018 yılına kadar işletmeye devam edecek.

  • Ege Postası
  • 26.09.2014 - 12:07
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’de halkı isyanın eşiğine getiren ve bölgedeki vatandaşların yol kapatma dahil çeşitli eylemlerle tepki gösterdiği Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi ile üç yıl daha yola devam kararı aldı. Çevrede yaşayan vatandaşların saatli bombaya benzettiği ve yarattığı çevre kirliliği sebebiyle Ankara’ya kadar itirazlarını taşıdığı tesisle ilgili olarak yeni hizmet alım ihalesine çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, 2018 yılının başına kadar vahşi depolama yapılan mevcut alanda çöpleri toplamaya devam edecek.
 
 
ÇÖPLER 3 YIL DAHA ÇİĞLİ’YE
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent genelindeki evsel ve sanayi atıkları depolamak amacıyla faydalandığı Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı’nda 2018 yılına kadar kullanılmaya devam edecek. Geçtiğimiz aylarda gerçekleşen meclis toplantısında da görüşülen konuyla ilgili olarak kritik bir kararın altına imza atan Büyükşehir Belediyesi, Çiğli’deki mevcut alanda üç yıl daha çöp depolamak amacı ile hizmet alım ihalesine çıkacak. Özellikle İzmir’de artan nüfus ve kapasite artışı nedeniyle metropol alan sınırlarında bulunan tek yasal evsel katı atık düzenli depolama alanı olan ve 1992 yılında hizmete açılan Harmandalı’daki alanın yetersiz kalması nedeniyle yeni ve modern tesisi için Karşıyaka Yamanlar Dağı eteklerini adres seçen belediye, kent genelinde toplanan çöplerin depolanması işini önümüzdeki 36 aylık süre zarfında yine Çiğli’deki söz konusu bölgede sürdürmeye devam edecek.


 
ÇÖP KRİZİ VATANDAŞA YOL KAPATTIRMIŞTI
Özellikle son yıllarda hayata geçirdiği çevre yatırımları ile Türkiye çapında örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz haftalarda Valilik onayı alan ve kısa süre sonra ÇED süreci başlayacak olan Yamanlar Dağı’ndaki Katı Atık Bertaraf Tesisi için çalışmaları sürerken, projenin henüz başlamaması ve idarenin yer seçimi konusu eleştirilere neden olmuş, proje kamuoyunda ve halk arasında uzun süren tartışmalara yol açmıştı.
 
HARMANDALI HALKI 12 BİN İMZA TOPLAMIŞTI
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2003, 2006 ve 2007 yıllarında üç ayrı rapor hazırlanan ve bölgedeki mevcut çöp alanının kaldırılması yönünde uyarıda bulunduğu, Çiğli halkının da ilçedeki çöpün Çiğli’den kalkması için 12 bin imza topladığı alanla ilgili kriz geçtiğimiz yıl yol kapatma eylemleriyle sonuçlanmış, vatandaşlar konuyla ilgili şikayetlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na taşımıştı. Daha sonra konuyla ilgili gelişme sağlanamaması üzerine “Artık çöpü Harmandalı’ya sokmayacağız” şeklinde açıklamada bulunan halk, itirazlarına yargıdan sonuç alamadığı takdirde konuyu AİHM’ye götüreceklerini duyurmuştu.
 
KARŞIYAKA ONAY BEKLERKEN, ÇİĞLİ’YE SÜRE UZATIMI
Diğer yandan, Karşıyaka’daki tesisle ilgili tartışmalar son günlerde yeniden şiddetlenirken, ÇED onayı için çalışmaların sürdüğü yeni bertaraf tesisi projesiyle ilgili sürecin önümüzdeki günlerde start alması bekleniyor. Türkiye’nin ilk düzenli katı atık alanı olma özelliğine sahip 900 dönümlük alana sahip Harmandalı’daki mevcut tesisle ilgili son olarak patlama riski taşıdığına yönelik iddialar kamuoyuna yansımıştı. Halen günde 3 bin 800 ton atık kabulü yapılan Harmandalı’ndaki vahşi depolama alanının 620 dönümünde evsel ve endüstriyel nitelikli katı atıklarla birlikte arıtma çamurları depolanıyor. Ayrıca, mevcut çöp tesisini kaldırmak ve alanı rehabilite ederek yeşil alana dönüştürmek için bir başka önemli proje hazırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yamanlar’daki tesisin hizmete açılmasıyla birlikte Harmandalı’nda da ayrıca çalışma yapmayı planlıyor.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.