Dolar 32,7682
%1.53
Euro 35,0901
%0.53
Altın 2.457,000
%2.76
Bist-100 10.471,00
%0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege Mahallesi'nde dönüşüme veto

Ege Mahallesi'nde dönüşüme veto

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ege Mahallesi’nde toplam 7 hektarlık alanda hayata geçirilmesi planlanan kentsel dönüşüm ve gelişim projesi bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından kabul görmedi. Belediye tarafından kendilerine sunulan imkanları yetersiz gören hak sahipleri, Ege Mahallesi Hak Sahipleri Derneği kurarak 10 bin metrekarelik alanda ayrı dönüşüm isteyeceklerini ve sunulan mevcut şartlar dahilinde belediye ile masaya oturmalarının mümkün olmadığını açıkladı.

  • Ege Postası
  • 25.09.2014 - 10:16
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çoğunluğunu kiracıların oluşturduğu ve ağırlıklı olarak Roman vatandaşların yaşadığı Ege Mahallesi bölgesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üstlendiği kentsel dönüşüm ve gelişim projesi halk tarafından kabul görmedi. Dönüşüm çalışmalarında kendilerine sunulan imkanları yeterli görmeyen hak sahipleri kurdukları dernek vasıtası ile toplam 10 bin metrekarelik alanda ve özel sektör yardımıyla bir başka dönüşüm projesi isteyecek. 


SUNULAN İMKANLAR VATANDAŞLARI TATMİN ETMEDİ
Vatandaşlar ve hak sahipleri ile uzlaşma görüşmelerinin sürdüğü Ege Mahallesi’nde dönüşüm sancısı yaşanıyor. Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ne başlamak için 486 gün Bakanlar Kurulu onayı bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 7 hektarlık alanda hayata geçireceği çalışmalar bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından kabul görmedi. Geçtiğimiz aylarda projeyle ilgili olarak vatandaşlarla bir toplantı gerçekleştirerek bilgilendirme yapan ve 591 yapının yer aldığı alanda yürütülecek çalışmaların detayları hakkında mahalle sakinlerine bilgi veren Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu imkanlar hak sahiplerini tatmin etmedi. 

BELEDİYEDEN AYRI DÖNÜŞÜM İSTEYECEKLER
Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine sundukları 851 adet ve büyüklüğü 31-114 metrekare arasında değişen konutların mevcut evlerinin büyüklüğünün altında kaldığını ve rayiç bedelleri üzerinden borçlanacakları rakamları da yüksek bulduklarını belirten vatandaşlar dönüşüme sıcak bakmadı. Bir diğer sıkıntının ise yaklaşık 330 kiracı ve 250 kaçak yapı sahibine kira yardımı sunulmaması olduğunu dile getiren mahalle halkı devam eden uzlaşma görüşmelerinde henüz imza atmaya yanaşmadı. Düzenleme ortaklık payı (DOP) kesintilerinin yüksek olmasına da tepki gösteren vatandaşlar, arsa paylarında yol, yeşil alan, kaldırım ve sosyal donatı alanı için metrekare bazında yaklaşık yüzde 26 ile yüzde 40’lık oran arasında kesintiye gidilmesi nedeniyle hak kayıpları yaşadıklarını savundu. 



PROJE İÇİN ÖZEL SEKTÖRLE ANLAŞACAKLAR
İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İZBAN hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı”nda yapılacak çalışmalar kapsamında evlerinin rehabilite edilmesi ve yenilenmesine soğuk bakan hak sahipleri, belediyenin talepleri geri çevirmesi ve yaşanan gelişmeler üzerine dernekleşme yoluna gitti. Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği çatısı altında örgütlenen vatandaşlar, proje kapsamında bölgede yüzde 80 oranında “ret” çıktığını ve halkın dönüşüm istemediğini söyleyerek, imza toplamaya başladı. Buna göre, 7 bin metrekarelik alanda ayrı dönüşüm isteyen ev sahipleri 10 bin metrekareye çıktıkları takdirde belediyeye itiraz edecek ve aynı alanda kendilerine verilmesini istedikleri ayrı bir alanda dönüşüm için yola çıkacak. Özel sektörden uzmanlarla görüşmelere başladıklarını duyuran dernek yönetimi ve vatandaşlar, bu doğrultuda istedikleri koşullarda dönüşüm için özel firmalarla anlaşabileceklerini belirtti. 

“ADALET İSTİYORUZ”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yaşanan sıkıntılarla ilgili itirazlarını sunduklarını ve taleplerini ilettiklerini belirten Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği Başkanı Kayhan Anıl, kiracıların ve kaçak yapı sahiplerinin büyük bir mağduriyetle karşı karşıya olduğunu belirterek, “Ne yazık ki, dönüşüm projesi şeffaf ve adaletli değil. Ve “Ben yaptın oldu” mantığı ile ilerliyor. Vatandaşların talepleri dikkate alınmıyor. Uzlaşma aşaması öncesinde belirtildiği gibi hak sahipleri ile görüşmeler yapılmadı, bizlerin öneri ve istekleri alınmadı. Projeye göre 110 metrekare evi olan bir vatandaşa 70 metrekare yer veriliyor ve metrekare başına bin 200 TL rayiç bedeli üzerinden ev sahipleri borçlandırılıyor. Verilen kira yardımları 360 TL ile 680 TL arasında değişiyor. Matematiğe aykırı. Bu koşullarda belediye ile anlaşmamız ve dönüşümü kabul etmemiz mümkün değil. Elbette sağlıklı evlerde oturmayı, bölgenin gelişmesini, canlanmasını ve rehabilite edilmesini istiyoruz ama adaletli bir dönüşüm istiyoruz” dedi. 

“DÖNÜŞÜM “BEN YAPTIM OLDU” DİYEREK YAPILAMAZ”
Kaçak yapı sahipleri ve kiracıların da mağdur edilmemesini isteyen Dernek Başkanı Anıl, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni fedakarlık yapmaya davet ederken, “Evlerin kaçak olduğunu kabul ediyoruz ancak önce işi yapan müteahhitler değil vatandaşlar düşünmeli. Sonuçta buraya yapılaşma izni, elektrik su gibi altyapı imkanlarını da veren belediyedir. Biz uzlaşmadan yanayız ama haklarımızı da korumak zorundayız. Projeye hayata geçsin ama “Ben yaptım oldu” mantığına karşıyız. Halk projeden memnun değil. En azından, ev sahiplerinin borçlandırılması ortadan kaldırılsın. Yeni ev alacak ev sahibi en azından 6 bin TL borçlanmak zorunda kalıyor. Öte yandan, kesintileri de makul seviyelere getirmeleri gerekiyor. Arsa büyüklüklerindeki yüzde 26’lık pay çok yüksek bir rakam. Biz de şehrin yoğunlaşmasına karşıyız. Altyapının ve yolların yetersiz kalacağını söylüyorlar. Peki koca şehirde bir tek biz mi yoğunluk yaratıyoru? Bizden alınan arsa kesintileri koskoca gökdelenlerden alınmıyor. O zaman emsaller arttırılsın, sorun çözülsün. Adalet istiyoruz” diye konuştu ve önümüzdeki hafta içerisinde dönüşüm konusunda uzman firmalarla görüşmelere başlayacaklarını duyurdu.



PROJEDE NELER VAR'
Büyükşehir Belediyesi'nin 27 Haziran günü mahalle sakinlerine ve kamuoyuna sunduğu Ege Mahallesi kentsel dönüşüm ve gelişim projesi bölgenin ortasında yeşil alanları olan 6 katlı binalardan oluşacak. Tüm daireler balkonlu olacak. Dairelerin tamamı doğal ışık ve havadan yararlanacak. Çok amaçlı kültür merkezi, alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri ve aynı zamanda gençlerin eğitim görebileceği bir aktivite merkezi olacak. Halen kahvehane olarak kullanılan tarihi kilise restore edilecek. Semt meydanı, küçük ticari birimler, kafeler ve galerilerle hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olacak. Alanda, toplam 851 adet üretilen A tipi konutlarda, kullanıcıların hak ettikleri yeni inşaat alanları ve taleplerine göre; 1+1 2+1 3+1 seçeneklerinde ve 31 - 114 metrekare arası büyüklüklerde alternatifler sunuluyor. Ayrıca, mahallede mevcut günübirlik ticari kullanımlar düşünülerek yine konutların altında 60 adet konut altı ticaret birimi tasarlandı. Böylece toplam 911 bağımsız birim üretilmesi hedefleniyor. Bodrum katlarında otoparklar tasarlandı. Liman arkası bölgesi ile arasındaki geçişi sağlamak üzere ticaret merkezi, ofisler ve konut kullanımlarından oluşan yüksek katlı bir yapı adası planlandı. Yapı alçak ve yüksek olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Alçak blok ticari işlevlere, yüksek blok ise ofis ve konut gibi kullanımlara olanak verecek şekilde tasarlandı. Kentle yaya bağlantısının sağlanması, Kahramanlar bölgesine erişimin kolaylıkla sağlanması amacı ile platform geçişi önerildi. Platformun altı ticaret merkezi olarak meydanla ilişkilendirildi. Platformda yer alan amfi hem 1548 Sokak hem de meydana açılarak bu alanlarda yapılacak aktiviteler için bir seyir ve katılım mekanı oluşturuldu. Alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri, gençlerin eğitim göreceği çok amaçlı kültür merkezi planlandı. Alanda yer alan tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi semt meydanında, yeni bir işlevle beraber restore edilecek. Diğer yandan, küçük ticari birimler, kafeler, galeriler ile bir semt meydanı oluşturulacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.