Dolar 32,3594
%-0.38
Euro 34,6353
%-0.49
Altın 2.384,560
%-1.57
Bist-100 10.183,00
%1.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Gaziemir'de TİS gerilimi: Başkan Arda’dan ‘Söylemesi kolay’ resti

Gaziemir'de TİS gerilimi: Başkan Arda’dan ‘Söylemesi kolay’ resti

Gaziemir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısına belediye bünyesinde çalışan personelin toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci damgasını vurdu. Muhalefet tarafından yapılan konuşmalarda işçilere önerilen zam oranları eleştirilirken baskı iddiaları gündeme getirildi ve en azından yüzde 45-48 bandında zam yapılması gerektiği belirtildi.

  • Ege Postası
  • 01.03.2022 - 22:33

EGEPOSTASI-  Gaziemir Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumu Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma damgasını vuran konu ise Gaziemir Belediye bünyesinde devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci oldu. 

Düzenlenen meclis oturumunun gündeminde ise Gaziemir Belediyesi bünyesinde çalışan personellerin maaşlarına gerçekleştirilecek zamların görüşüldüğü TİS süreci tartışmaları ve Aktepe-Emrez'de başlanan kentsel dönüşüm çalışmaları damga vurdu.

“GECİKMEYİ BİR NEBZE RAHATLATACAKTIR”

Oturum başlangıcında konuşan Başkan Arda,  Aktepe-Emrez'deki kentsel dönüşüm ile ilgili adımlar atıldığını belirtti ve “Daha önce kentsel dönüşümle ilgili süreçleri defalarca dile getirdik. İBB İZBETON ile yaptığı anlaşma sonrası İZBETON kendi çalışmalarını bitirdi ve işverenler kooperatifi ile 275 konutluk ilk bölümün yapımı ile ilgili sözleşme imzandı. Bugün çalışmaların başlandığını mutluluk ile öğrendik. Kentsel dönüşüm İZBETON ile start vermesi oradaki gecikmeyi bir nebze rahatlatacaktır. Bu noktaya gelmemiz benim açımdan sevindirici. Sağlık ihalemiz birkaç iptalden ve itirazdan sonra 3 yıllık imzalandı.23 itiraz vardı ancak bu itirazlardan sonra kamu ihale kurulunda en son aşamada hiçbir firma itiraz etmedi ve mevcut firma ile 3 yıllık sözleşme imzaladık. Sarnıç'taki yapılar ile ilgi 5 vatandaşımız müracaatlarını yapıp taksitlerini yaparak ipotekli bir şekilde tapuların aldılar. Oradaki alanların tamamının rezerv alan olarak belirlenmesi talebimizden sonra süreç başladı. Umarız diğer vatandaşlar da bu süreçte faydalanacaklar. Gaziemir'in ulaşımı ile ilgili daha önce Gaziemir Metrosu ile ilgili açıklamaları yaptığımızda ilk biz dile getirmiştik. Kasım 2019'da proje ihalesi yapıldı ve bu süreç devam ediyor ve projesi bitmek üzere. Tüm bu çalışmalar 3 yıllık süreçte takiplerimiz ile şekillenmeye başladı. Önümüzde 3 konu daha var. Birincisi Sarnıç'taki mezarlık projesi. Gaziemir'in sorunları çözümünde üstümüze düşeni yapıyoruz" dedi.

ÇAĞLARSU: GAZİEMİR'İN DOĞASINI KORUMAKLA GÖREVLİ DEĞİL MİYİZ?

Gündem maddelerinin görüşülmesinden önce söz alan bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu şu ifadeleri kullandı; TİS sürecinde personele mobbing uygulandığını ifade etti ve “TİS süreci ile ilgili kulağımıza ve basına yansıyanlar var. Belediye işçilerine yüz de16 ila 20 arasında zam teklifiniz var diye bir bilgi ye aldı. Bu doğru mu? Grev kararı alınmaması konusunda müdürlükler ziyaret edilerek mobing uygulandığı ile ilgili bize gelen işçi tepkileri var bu doğru mudur? Kendi eliniz ile getirdiğiniz DİSK sendika yetkililerini bu günlerde yok saydığınız ile ilgili şikâyetler var bunlar doğru mudur? Hazine  mülklerine dökülen molozların, sarnıç veya diğer alanlara dökülme molozlardan sorumlu değil miyiz? Gaziemir'in doğasını korumakla görevli değil miyiz" diye konuştu. 

ATMACA: ÖNGÖRÜLEN ARTIŞ YÜZDE 45’TİR

AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ise Gaziemir Belediyesi bünyesinde çalışan ve TİS süreci devam eden işçilere verilmek istenen maaş artışına dikkat çekti ve şunları söyledi; "Belediyemizin 2022 yılı bütçesi 285 milyondur. Öngörülen artış yüzde 45'dir. Emekçi kardeşlerimize neden bu rakımın yarısından az bir teklifte bulundunuz? Bütçe gelir ve giderden oluşur. Bütçeyi yüzde 45 arttırıyorsanız emekçi kardeşlerimizin maaşlarını da aynı oranda artırmanız gerekir. Aktepe-Emrez  için geçen yıl yapılan protokole davet edilmemiştiniz. Bununla ilgili ifadeleriniz medyada yer almıştı. Bugüne kadar bir inşaat yapılmamıştı. Dünkü protokole yine davet edilmediniz, protokol ile ilgili meclisi bilgilendirir misiniz? Yapılan işin kentsel dönüşüm olarak tanımlıyoruz ancak asla bir kentsel dönüşüm değil. Milli Emlak'tan alınan 80 bin dönüm alanda sadece imar planları yapıldı ancak bütüncül planları 10 yıldır yapılmıyor."

EMSAL FARKLILIĞI YÜZDEYİ Mİ AZALTTI?

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise kentsel dönüşüm konusunda rant iddialarını gündeme getirdi ve "Enflasyon oranına göre artırılan bütçe yüzde 45 yükseltildi. Geçen mecliste yüzde 48 enflasyon diye burada belirtildi.  Süreçte enflasyon var, pahalılıklar var ancak hükümetimiz buna müdahale ediyor.  Bu nedenle işçi kardeşlerimizin artışının enflasyona göre belirlenmesini istiyoruz. Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm alanının toplam büyüklüğü 122 hektar olup, 4 bin 968 adet bağımsız bölüm bulunmaktadır. Proje alanında yapılması hedeflenen toplam bağımsız bölüm sayısı 10 bin olarak planlanmıştır. 11 yıldır henüz tek bir çivi çakılamaması sebebiyle, İzmir’in orta yerinde mahrum kaldıkları altyapı hizmetleri sebebiyle maddi gücü olan bazı vatandaşlarımız bölgeden taşınmıştır. Ekonomik olarak dezavantajlı vatandaşlarımız ise, kaderlerine terk edilmişliğin acısıyla insanca yaşam standartlarının çok altında deprem riskiyle yüz yüze yaşamaktadır. İBB yönetimi 19 Ekim 2018 tarihinde, Milli Emlak’tan emlak beyan değeri üzerinden devir aldığı 80.107 metrekare alanın 39 bin 669 metrekare kısmının 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarını 18 Aralık 2018 tarihinde jet hızıyla onaylayarak lokal yapılaşmanın önünü açmıştır. Bölgenin en önemli sorunu, bütüncül olarak 1/5000 ve 1/1000 imar planlarının henüz yapılmamış olmasıdır. İmar planı olmayan bölgenin dönüşümü mümkün değildir. Vatandaşlarla yapılan uzlaşı görüşmelerinde, sözleşme yapılan parsel sayısı yüzde 2-3 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Uzlaşı sağlanan vatandaşlarımız farklı adalarda bulunduğu için, onların boşalttığı alanlarda dönüşümün devam etmesi mümkün değildir. İBB yönetimi, Milli Emlak’tan devir aldığı alanda jet hızıyla yaptığı imar planlarında emsal yapılaşma oranı 3 olup vatandaşa teklif edilen ise emsal yapılaşma oranı 1,5 üzerinden yüzde 50’dir. Yani reel olarak baktığımızda vatandaşa teklif edilen aslında yüzde 25'dir" dedi.

ARDA: YÜZDE 48 VERİN DEMEK ÇOK KOLAY

Eleştirilere yanıt veren Başkan Arda işçi zamları üzerinden yapılan eleştirilere 'söylemesi kolay' diyerek yanıt verdi ve şunları söyledi; ”Kentsel dönüşüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çıkardığı bir yasa. 10 yıldır devretmeyen hazine alanlarının Büyükşehir'in ısrarla istemesine rağmen devredilmediği biliyorsunuz. Büyükşehir dava açıyor 6 yıl sürüyor dava. Kendi çıkardığınız yasaya uymadığınız için İBB Milli Emlak'a dava açıyor ve bedeli karşılığı alanları alıyor. Kentsel dönüşümü büyükşehir yapmıyorsa bir yasa çıkartır TOKİ eli ile yapardınız. Büyükşehir orada dünya kadar yatırım yapacak. Bunun startı verildi. Biliyorum sıkıntı sizi bastı. Kentsel dönüşüm başladığında bütün elinizdeki argümanlar yok olmuş olacak. O mahalleyi komple dönüştüreceğiz. Gaziemir işçilerini düşündüğünüz için teşekkür ediyoruz. Enflasyon yüzde 18 iken biz yüzde 20 zam verdiğimizde hiçbir şey söylemediniz. Kendi ellerimizle getirmedik özgürlük ortamı yarattık ve işçilerimiz sendikalarını kendileri seçti. Bizim yok sayma gibi bir durumumuz yok görüşmelerimiz sürüyor. Biz bütçeyi kabul ettiğimizde enflasyon yüzde 10'lardaydı bizde yüzde 20 veririz diye bir pay ayırdık. Yüzde 48 verin demek çok kolay. Kendi cebinizden veriyorsunuz sanki. Bugün Gaziemir Belediyesi'nin işçilere verdiği para 10 milyon TL. Gelen para 4,5 milyon TL. Bu gelirlerle bir gün olsun maaşları geciktirmedik.  Kimseye mobbing veya grev kırıcılığı yapmıyoruz. Sadece sendikanın anlatamadığı konuları… O kadar farklı ücretler var ki. 50'ye yakın sosyal yardım talepleri var. Ortalama yüzde 20'lerde zam vereceğiz. Bu kimin de yüzde 16'lara kimilerinde yüzde 28'lere çıkacak. Bunlar bütçeye göre yapıyoruz. Bugüne kadar bir tek yerimizi bile satmadık. Gaziemir Belediyesi'nin işçisini en çok düşünenlerden biri benim. Bizim teklif ettiğimizi oranla en düşük işçi aylığı 7 bin TL'ye geliyor. Daha fazlasını hak ediyorlar tabii ki. Kaymakamlıktan yeni bir yazı geldi. 6 saatlik elektrik kesintilerini hazırlanın diye. Kamu kurumlarına bu yazılar gelmeye başladı. Bu ülke savruluyor, idare edilemiyor. Bunu işçilerimize gerçekleri anlatarak uygulamak istiyoruz. Onlar da bu kurumun menfaatini düşünmeli. Yüzde 48 verin demek çok kolay. Verin iller bankasından her ay 15 milyon bende yüzde 48 değil 58 vereyim. Sosyal medyadan bir açıklama yapmış bir meclis üyesi 96 bin TL'lik bir alandan alım yapılmış diye. AKP grubuna sesleniyorum başak Denetim Komisyonuna seçecek adam yok mu? Bu adam algılamıyor. Daha önce de bir günde 55 bin TL'lik börek yendi demişti. Sizi temsil eden adam burada iftira atıyor sıkılmıyor musunuz? Bu bir yıllık tutar. Ya bilmeden birini Denetim Komisyonu'na seçiyorsunuz ya da bile bile iftira atıyor. Burada kuruşumuzun hesabını yaptığımız bütün Gaziemirliler biliyor. Bunları ancak size inanan 3-5 kişiye inandırabilirsiniz."

ÖZKARA: BÜTÇE SİZLERİN HAYIR OYUNA KARŞI KABUL EDİLDİ

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Özkara Cumhur İttifakı'nın maaş artışı önerisine tepki gösterdi ve "Cumhurbaşkanının yaptıkların görmüyorsunuz ancak şimdi kalkıp Gaziemir'deki işçileri ile ilgili şu kadar zam yapsanız diye konuşuyorsunuz. Ancak o bütçe CHP'li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi. Sizlerin hayır oyuna karşı kabul edildi. O bütçe zaten enflasyona yenildi. Siz işçiyi ağzınıza almaz ve onları konuşmazsınız. İşçi, çalışan ve emekli için yaptıklarınız ortada.  Fahiş fiyatlar ile mücadeleyi kimin yaptığını biliyorsunuzdur mutlaka. Fiyatların denetimi Ticaret İl Müdürlüğüne aittir. Bizim zabıta personelimize ait değildir. Bizim zabıtamız görevine marketlere gidiyorlar, raftaki fiyat duruma bakıyorlar, kasadaki fiyat durumuna bakıyorlar ve dengesizlik varsa gerekli işlemi yapıyorlar. Ben bu konuda özenle çalışma yaptıkları için başta başkanımıza, zabıta personelimize teşekkür ederim" diye konuştu.

IŞIK: HÜKÜMETİN BİR TEK KATKISI YOK

CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık işçi ücretleri konusunda asgari ücret göndermesi yaptı ve “İmar yasasını 300'e yakın değiştiren hükümet bu konuda yeteri kadar atik davranmıyor. Özellikle CHP'li belediyelerin olduğu illerde bu işler daha çıkmaza giriyor. Bu yasaları birleştirerek belki hükümet bir gecede her şeyi çözebilir. Yıllardır çözülemeyen yasa ile ilgili devletin hükümetin bir tek katkısı yok. İşçi ücretler ile ilgili de konuşmalar oldu. Hepimiz istiyoruz çalışan arkadaşların en iyi ücretleri almasını. Ülke koşullarında bunu kim yapıyorum derse de yalan söylüyordur. 4 bin 250 TL'ye mahkum dilen asgari ücretliler ilk günkü kazanımlarının altına düşmüş durumda" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.