Dolar 32,3117
%-0.52
Euro 34,6890
%-0.34
Altın 2.414,270
%-0.35
Bist-100 10.046,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Borç ve işçi krizi yine meclisi gerdi: Menemen’de sesler yükseldi

Borç ve işçi krizi yine meclisi gerdi: Menemen’de sesler yükseldi

Menemen Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısına yine damgasını vuran konu belediyeye yapılan işçi alımları ve borçlanmalar oldu. Oturumda sesler yükselirken Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan sert sözlerle sürekli aynı konuların önlerine sürülmesine tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 01.03.2022 - 19:10

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci bileşimi Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Oturuma, belediyeye yapılan işçi alımları ve borçlanmalar damgasını vurdu. 

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümünde yapılan konuşmalarda, belediyenin borçları ve personel fazlalığına ilişkin CHP grubundan eleştiriler yapılırken, Başkan Vekili Pehlivan sert sözlerle sürekli aynı konuların önlerine sürüldüğünü söyledi. 

KARAKURT’TAN YASALARA RİAYET ÇAĞRISI

Gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP’li meclis üyesi Deniz Karakurt, meclis kararlarında yasalara uygun hareket etme noktasına dikkat çekerken kredi borçlanmaları ve Seyrek satışında “hukuksuzluk” olduğunu ifade etti ve “Bu ayın sonunda görev süremiz 3. Yılını dolduruyor. Zor bir 3 yıldı. Hoş olmayan parkça şey yaşadık. Geriye 24 meclis toplantımız var. Bu toplantımızda olduğu gibi keşke hepsinde de yasalara uygun hareket edip kararlar alsaydık. Bugüne kadar çok aykırı kararlar aldınız. Hepsini tek tek irdelemek zor. 2 tanesine dikkat çekmek istiyorum. Birincisi, kredi borçlanmaları. 13 ayda 2 kez yasaya aykırı borçlanma oldu. Belediye yönetmeliğinin 21. Maddesi çiğnendi 2. kredi alımında. Borçlanma yetkisinin önce plan ve bütçe komisyonuna gitmesi gerekiyordu. Aynı zamanda yasaya da aykırı davranıldı borçlanma konusunda. Biz burada, komisyona göndermediğimiz için gerekli hesaplamalar yapılamadı. Hem yasayı hem yönetmeliği çiğnedik. Yasada, usul ve esaslara aykırı davranışlar görevi kötüye kullanmaya işaret eder der. Benim çağrım, bugün olduğu gibi yasa ve yönetmeliklere uygun davranalım. Bizler burada oyun oynamıyoruz. Yasaya uygun davranmak hem kargaşayı azaltacak hem de bizi koruyacaktır. Seyrek’te de aynını yaşadık. Mahkeme kararıyla durdu. Biz parsel parsel plan istemiştik ama toplamını bir torbaya koyup oyladık. Biz hizmete karşı değiliz. Bizim istediğimiz bu meclisin yasalara uygun yönetilmesi. Bir arkadaşım çıkıp sizin döneminizde de çok oldu diyecek. Evet bizde de oldu. Biri de Seyrek’teydi. Biz bir hata yaptık o konuda ve bun görüp geri aldık. Ben bu hatalı kararın geri alınmasını istiyoruz” dedi.

“BİRİMLERİN BAŞINA YANDAŞLAR GETİRİLİYOR”

Alınan kredilere de değinen Karakurt, belediyede çalışan personel sayısına da değindi ve bu durumun belediyenin mali yükünü artırdığını belirtirken müdürlük atamalarına ilişkin bir iddiayı da ortaya attı ve  “Borçlanmaya ilişkin sıkça ‘CHP döneminde bu borçlar olmasaydı biz bu borçları almazdık’ deniliyor. Siz kredi almadan işçi maaşlarını dahi ödeyemediniz. 2 kredi çektik. Borçlanma azalması lazımken daha da arttı. Krediyle maaş ödeyemezsiniz. Sürekli borçlanma yoluna gidiyorsunuz. Belediyeye yeni kaynaklar yaratmak zorundayız. Bize ‘Siz işçi karşıtı mısınız’ deniliyor. Hayır biz işçi karşıtı değiliz. Yasaya göre bir işçi dahi alamazsınız. İşçi alımları hala devam ediyor ama. İstihdam güzel bir şey ama buradaki resmi daireleri arkadaşları aktarıp belediyenin yükünü azaltmamız gerekiyor. ‘İşçi karşıtı mısınız’ deniliyor. Benim bürom var. O zaman ben de 1 kişinin yapabileceği iş için 5 kişiyi çalıştırayım. Çalıştıramam çünkü bütçem yok. Biz Menemen’e mi düşmanız? Bu borç Menemen’e kalacak. Bizler 2 sene sonra gideceğiz ama bu borcun altında Menemen halkı ezilecek. Sanırım sizin 2 sene önceki meclis toplantısında güzle bir teklifiniz vardı. Belediyeye girip çıkan ne varsa elimize yazılı olarak verin talebiniz olmuştu. Biz de sizden onu talep ediyoruz. Biz de sizden muhalefetken talep ettikleriniz istiyoruz. Muhalefetken farklı iktidarken farklı olmanın lüzumu yok. Biz istiyoruz ki Serdar Bey döneminde kürsüde ne söylediyseniz onu yapın. Fazlasını istemiyoruz. Arıca süpürgede çalışan arkadaşımız asgari ücret alırken yandaş olup yeni gelen arkadaşların iki kadı ücret alabildiği ya da birimlerin başına yandaşların getirildiği söylemleri geliyor bize. Burası bir kurumsal kurum. Dikkat edilmesi gereken burasını daha kurumsal hale getirmek. Birimlerin başına devlet memurları getirilmeli, yandaşların değil. Yandaşlar birimlerin başlarına geldikleri zaman yanlış kararlar alınıyor ve bunların altında Menemen halkı ezilecek. 24 ayımız var bunlar düzeltilmesi zor şeyler değil” diye konuştu. 

“İKTİDAR PARTİSİ OLARAK BUNA EL ATSANIZ DİYORUM” 

Söz alarak ilçede yaşanan trafik sorununu gündeme getiren CHP Grup Başkanvekili Ali Yılmaz, “İki sorunu dile getirmek istiyorum. Birincisi… İlçemizden geçen Çanakkale asfaltında belirli saatlerde trafik çok yoğun oluyor. Kuzey Ege Otoyolunun ücretleri çok yüksek olduğu için şehir içindeki Çanakkale asfaltını kullanmak zorunda kalıyorlar. Siz de iktidar partisi olarak buna el atsanız diyorum. Tırların bu yolu ücretsiz kullanımı yolunda bir çalışma balatsanız” ifadelerini kullandı.

“ZAMANINDA KENDİSİ RET OYU KULLANMIŞTI”

Eleştirilerin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Demircioğlu, “Deniz Hanım ‘Kredi çekerek borçlar azalır’ dedi. Kredi çektiğinizde borçlarınız azalmaz. Yeni borçların ödemesiyle ilgili yeni planlar yaparsınız. Çekilen kredilerin hepsi iller banasından. Bunların hepsi her ay bize gelen gelirlerden kesiliyor. Yani ayağı yere basan mali bir tablo çizilmeye çalışılıyor. Borçlar ödeniyor. Personel maaşları ödeniyor. Esnafın borçlarıyla ilgili ciddi borçlar ödendi. ‘Birim başlarına yandaşlar getiriliyor’ dendi. Kendisi de kısa süre belediye başkanlığı yaptı. O dönemde kimlerin ne göreve getirildiğini çok iyi biliyoruz. Hepsinden önce çalışacak başkanın kendi ekibini kurmasına saygı duymak lazım. Kendisi o kadar kısa sürede bunları yapsaydı biraz daha kalsa bütün kadroları değiştirecekti herhâlde. Memur getirin birimlerin başına dedi. Zamanında kendisi biz bunu yapmak istediğimizde ret oyu kullanmıştı” dedi.

“600 KİŞİ ALINIRSA…”

CHP’li meclis üyesi Çağlar Güzel de belediyeye alınan personel sayısı ve personel maaşlarına ilişkin Demiricoğlu’na soru yöneltti ve “Şimdiye kadar çekilen kredilere bakıyoruz. 35 milyon ve 14 milyon kredi çekildiğinde bu 65 milyon olarak ödenecek ve 18 milyon belediyeye faiz olarak yüklenecek. Belediye başkanının kendi ekibinin olması dendi. Ama 600 kişi alınırsa… Bu neyin ekibi? Kendi ekibinizle çalışmak istiyorsunuz ama 2 bin kişiden bahsediliyor. Siz kendiniz buna itiraz etmiştiniz ilk geldiğinizde. Bin 400 kişi vardı o zaman. Ben soruyorum Yusuf Bey’e. Şu an belediyenin personel gideri ne kadar” ifadelerini kullandı.

“TEMCİT PİLAVI GİBİ”

Güzel’in konuşması esnasında sürekli aynı konuların önlerine getirildiğini ifade ederek söze giren Başkan Vekili Pehlivan, yüksek bir ses tonuyla şunları söyledi; “Bunun 50 defa cevabı verildi. Amaç hasıl oldu. Ben burada yok borçlanmaydı oydu buydu… Hala burada medeni cesaretle çıkıp borçlanmaydı oyu buydu diyorsunuz. Biz geldiğimizde 44 milyonluk ihaleyi iptal ettik. Sizin yaptığınız ihaleyi iptal ettik. Menemen’e 44 milyon kazandırdık. 414 personel aldık. 414 aileye ekmek verdik. 10 milyonluk kamera ihalesi yaptınız. 1.8 milyonluk olabilirdi. Şu an mahkemede. Aldığınız dezenfektan İBB’nin aldığının 10 katı. Ödemiyoruz parasını. Biz aldığımız personelin parasını çoktan çıkardık. İşçimizle neden ivme kazandık? 22 yılda bin 400 küsur personelle belediye devraldık. Ben sekreterlerimi bile değiştirmedim. Sizin atadığınız hangi müdür değiştirdim? Burada konuşmuş olmak için boş boş konuşmayın. Menemen Belediyesi’ne katma değer yaratın.”

SESLER YÜKSELDİ

Pehlivan’ın konuşmasının arasına giren Karakurt, “Ses tonunuzu ayarlayın” uyarısında bulundu.
Pehlivan ise Karakurt’a yanıt olarak şunları söyledi; “Buna siz karar veremezsiniz. Her ay aynı konuları temcit pilavı gibi önümüze sürmeyin. Faaliyet raporunda her şeyi açıklayacağız zaten. Her mecliste işçi işçi işçi… Maaşlarını ödemiyor olsa tamam. Ama öyle bir şey de yok. Biz arkadaşlarımıza yeni çalışma alanları yaratmak için çalışıyoruz. Muhalefet sadece bu olmamalı. Önerileriniz getirin.”

“UKOME KARARLARI UYGULANABİLİR”

Son olarak CHP Grup Başkanvekili Yılmaz’ın trafik sorununa ilişkin de öneri sunan Pehlivan, “Bunun yanında Kuzey Ege otoyoluyla ilgili girişimde bulunacağız. Fakat UKOME’nin aldığı bir karar var. Mesai saatleri girişince ve çıkışında trafiği rahatlamak adına bir toplantı yapalım. Alınan bir UKOME kararı var ama biz uygulayamıyoruz. İsterseniz bir toplantı yapıp kararları uygulamaya koyalım ve mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde bu araçları yola sokmama yetkimiz var. Ama Kuzey Ege Otoyolu için de girişimlerde bulunuruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.