Dolar 32,9449
%-0.11
Euro 35,7631
%-0.26
Altın 2.528,500
%0.83
Bist-100 10.891,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir iştirakleri sermaye arttırdı: AK Parti'den 'üvey evlat' çıkışı

Büyükşehir iştirakleri sermaye arttırdı: AK Parti'den 'üvey evlat' çıkışı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı ikinci birleşimine Büyükşehir iştiraklerinin sermaye arttırımı damga vurdu. AK Parti ve CHP kanadını karşı karşıya getiren önergeler oyçokluğu ile geçti.

  • Ege Postası
  • 15.11.2023 - 20:31
  • Güncelleme: 15.11.2023 - 20:52

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı ikinci birleşimi Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 
İzmir Fuar Kültürpark 9 Eylül Kapısı üstünde bulunan sosyal tesisin işletme hakkının 360 milyonluk bedel ile 5 yıllığına İZTARIM’a devredilmesine yönelik hazırlanan ve önerge ekinde yer alan protokol oyçokluğu ile uygun bulundu.
Önerge şu şekilde;
 İzmir Fuar Kültürpark 9 Eylül Kapısı (Basmane Meydanı) üstünde bulunan sosyal tesisin işletme hakkının 360.000,00-TL/Yıl+KDV bedel ile 5 yıllığına İZTARIM A.Ş'ye devredilmesine yönelik hazırlanan ve önerge ekinde yer alan Protokolün oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe - Şirketler Komisyonları Raporu. (Emlak Yönetimi Dai.Bşk.E.1586260)

"GRAND PLAZA NEREDE?"

AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız, önergeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Anladığım kadarıyla İZTARIM, ‘Başka bir tarım mümkün’den sonuç alamadı ki kafecilik faaliyeti amacıyla kurulmuş Grand Plaza dururken başka alana giriyor. İZTARIM’ı nasıl faaliyet alanı dışına çıkarttık. İZTARIM maalesef İZDOĞA gibi… Değerli arkadaşlar belediye şirketlerini maalesef dönüştürdünüz. Neyi? Şirketlerinizin kuruluş amaçlarını. 1984 yılında kurulan bir şirkete anlam yüklemiş, ‘Başka bir tarım mümkün değil’ deyip çay satalım su satalım demişsiniz. Arkadaşlar, zarar ettirdiniz Grand Plaza nerede? Başkanı nerede? Yönetim kurulu nerede? Grand Plaza’nın yaptığı işi İZTARIM’a İZDOĞA’ya verdiniz. Şirketler kuruluş amaçlarına geri dönsün. Biri çıksın bana izah etsin, İZTARIM neden işletiyor?" dedi. 

ÖZ VE ÜVEY ŞİRKETLER 

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal ise, "İzBB’de her şey birbirine girdi. Şirketler, bürokrasi… Şirketleri öyle bir kategoriye tabi tutuyorsunuz ki bazıları öz bazıları üvey. İZBETON öz çünkü başındaki adamın CHP’nin yüksek katlarında tanıdığı var. İZTARIM öz çünkü başındaki kişi Tunç Bey’in eşi Neptün Hanım ile yakın. İZDOĞA öz çünkü başındaki kişi Tunç Bey’in yakın danışmanı. Bakıyoruz, faaliyet alanları birbirine girmiş. İZTARIM’a kafeterya işletmesi için bir yer tahsis edilmesinin ne anlamı var? Zaten bu iş için bir şirket kurulmuş. Grand Plaza var, elbette zarar edebilir çünkü kuruluş amacı sizin tabirinizle arka sıradakilere hizmet etmek için kurulmuş şirket. Siz birtakım partisel faaliyetler için görevlendiriyorsunuz ve asıl yapması gereken işi İZTARIM’a veriyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde bir yönetim zafiyeti var. Birilerini mutlu etmek için bu tarz tahsisler doğru değil. Demek ki İZBARIM burayı başka bir yere verecek. O zamanda kiraya verip para kazanıyoruz diyeceksiniz" ifadelerine yer verdi.

"ŞİRKETLER İYİ YÖNETİLİYOR"

Hızal'ın eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, "İzBB'nin bütün şirketleri gayet iyi yönetiliyor. Sosyal tesisinin işletme hakkının İZTARIM'a devredilmesi için verilen önergeye kabul oyu vereceğiz" dedi. 

İZTARIM'A DEVİR 

Bornova Metro İstasyonu çıkışında yer alan büfenin işletme hakkının 260 milyon lira tutarında bedel ile 5 yıllığına İZTARIM’a devredilmesine yönelik hazırlanan ve önerge ekinde yer alan protokol de oy çokluğu ile kabul edildi.

"GRAND PLAZA'YA YAZIK EDİYORUZ"

AK Parti Sözcüsü Hakan Yıldız, "İhracat yapacağını söyleyen İZTARIM kafeciliğe döndü, şimdi ise büfeciliğe...Grand Plaza yönetimi başarısız mı? Başarısızsa neden kapatmıyoruz? Bu şirketler üzerimize yükse neden sermaye artışları yapıyoruz. Bu şirkeletin faaliyetlerini büyütelim ve hizmet üretmesi için kararlar alalım. Ama İZDOĞA gibi holdinglşeme yolunda ilerleyen bir şirket var. İZTARIM herhalde İZDOĞA'yı kıskandı ve büfe işine girdi. Grand Plazaya yazık ediyoruz" ifadelerine yer verdi. 

İZTARIM İÇİN SERMAYE ARTTIRIMI

İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZTARIM için sermaye arttırımı önergesi meclis gündemine geldi. Önerge şu şekilde;
Belediyemizin iştiraki olan İZTARIM A.Ş’nin 03/11/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin İZTARIM A.Ş içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için, payına düşen (%96,7878…’sine tekabül eden) 193.575.634,13-TL’lik rüçhan hakkının kullanılarak, sermaye artışına iştirak edilmesi hususunun; söz konusu önergede “sehven yazılan 748.541.441,00-TL ifadesinin 748.241.441,00-TL olarak düzeltilmesi” şeklindeki görüş doğrultusunda değişiklikle oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe - Şirketler Komisyonları Raporu.

"1 YILDA 3 KERE SERMAYE ARTTIRIMI"

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız önergeye ilişkin açıklamasında, "Süt Fabrika’mız maalesef aynı yıl 3 kere sermaye artışı talep ediyor. Maalesef bu artışlar bize gösteriyor ki İZTARIM yöneticileri planı doğru yapamamış ve bütçemizden sürekli para aktarmaya devam ediyoruz. Bu yüzden oyçokluğu veriyoruz" dedi. 

"SICAK PARAYA İHTİYAÇ VAR" 

Yıldız'ın eleştirilerine yanıt veren CHP'li Meclis Üyesi Bülent Köklü, "İZTARIM'ın şirket unvanında satış, pazarlama var. İZTARIM'ın bğüfecilik yapma gibi niyeti yok, sıcak paraya ihtiyacı var. Başka birine devri söz konusu değil. Devredilemez ifadesi çok net ve açık. İZTARIM'ın bir lisesi kurulacak. Sermaye artışı da işletme sermayesi için kullanılacak. Sermaye artışlarının sürekli gelmiş olmasını para yettiremiyorsunuz denilmesi yanlış. Ülkemizde sürekli ek bütçe yapılıyor. İZTARIM'ın 110 milyon liralık yatırımı var. Bir süre sonra iştirak zincilerine katılacak ve para olarak dönecek. Bu şirkette 150 kişi istihdam ediliyor. Daha bir ay önce fabrika açıldı. Bu yaklaşım samimi ve doğru değil. Paranın neyini tartışacağız? Bugün dolar 28 lira. Satın alma gücünden dolayı bütçe büyüdü. Yetmedi tartışmalarını bırakalım. Çalışanların maaşları durup dururken mi artıyor?" dedi. 

GRAND PLAZA İÇİN SERMAYE ARTIŞI 

İZTARIM’ın sermaye artışı talebinin ardından Grand Plaza’nın da sermaye artışı tartışıldı.
Önerge şu şekilde;
Belediyemizin iştiraki olan Grand Plaza A.Ş’nin 18/10/2023 tarihli Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan karar doğrultusunda, Belediyemizin Grand Plaza A.Ş’nin içerisindeki sermaye payının korunabilmesi için payına düşen (%50’sine tekabül eden) 124.229.207,50-TL olan sermaye miktarının 40.000.000,00-TL azaltılarak 84.229.207,50-TL’ye indirilmesi ve eş zamanlı olarak sermaye artırımından payına düşen (%50’sine tekabül eden) 12.500.000,00-TL rüçhan hakkının kullanılarak, sermaye artışına iştirak edilmesi ve sermaye payının 96.729.208,00-TL’ye çıkarılmasının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe - Şirketler Komisyonları Raporu. 

"GRAND PLAZAYI BİZ SAVUNUYORUZ"

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Siz Grand Plaza’nın faaliyet alanlarını daraltıp ortadan kaldırırsanız… Su işini Grand Plaza’nın elinden aldık İZDOĞA’ya verdik. Grand Plaza yapsın, ihtiyaç duyduğunu buradan karşılasın dedik. Neden Grand Plaza yapmıyor diye sorduk. Grand Plaza’nın hakkını biz savunuyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Yine döndük Grand Plaza’nın asli işi kafe neden İZTARIM’a veriyorsunuz dedik. Yine hakkını biz savunduk. Maalesef maaş ödeyebilmek için sermaye artışı talep etmiş. Onun da yarısını veriyoruz. Maalesef para İZBETON’a İZDOĞA’ya gitmiş kusura bakma Grand Plaza sana yarısı” diye konuştu. 

"ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN"

Eleştirilere yanıt veren Mustafa Özuslu,  "Elimizi vicdanımıza koyarak konuşacağız. İZTARIM'ın ana amacı tarım ama bu büyük resmi değiştirmiyor. İZTARIM gibi bir şirket 350 milyon lira bir yatırımla Bayındır'a fabrika kurmuşsa buna Türkiye'deki herkes teşekkür etmeli. O yörede insanlara iş sağlanacak, ekmek verilecek. Yılda 250 milyon TL işlem hacmine sahip olan fabrika bir kıymettir. Buradan yola çıkarak, İZTARIM'ın yaptığı bazı işleri konuşmaya başlayarak esas başarı hşkayelerini soyutlarsak doğru yapmayız. Biz kurumu batırmak değil yüceltmek istiyoruz. İZMİRLİ markası yaratıldı. Amerikan pazarına girdi. Biz oradaki marketlerde yerimiziş aldık. Orada peynir üretiliyor, sastılıyor dolayısıyla insaflı olacağız. Eleştirin ama burada teslime dilmesi gereken hak varsa teslim edin. Bizden daha iyisini bekleyen muhalefet güzeldir. Bundan memnun oldum. Grand Plaza'yı savundukları için teşekkür ederim ama eksik bıraktılar. Zarar ediliyor denilen Grand Plaza, 85 tane Halk Ekmek ile halkımıza ucuz ekmek veriyor. " dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.